Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07 /19:02

Iranas, Rusija ir Turkija žada drauge stabilizuoti padėtį Sirijos Idlibe

Irano, Rusijos ir Turkijos lyderiai penktadienį sutarė pamėginti „bendradarbiavimo dvasia“ stabilizuoti padėtį Sirijos Idlibe, sakoma jų bendrame pareiškime.
Sirijos sukilėliai Idlibo provincijoje, kurią ruošiasi pulti režimo pajėgos
Sirijos sukilėliai Idlibo provincijoje, kurią ruošiasi pulti režimo pajėgos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po trišalio susitikimo Teherane išplatintame dokumente sakoma, kad lyderiai „išnagrinėjo padėtį Idlibo deeskalavimo zonoje ir nusprendė ją spręsti... bendradarbiavimo dvasia, kuria pasižymi Astanos formato“ derybos.

Šios trys šalys dalyvauja vadinamajame Astanos taikos procese – virtinėje derybų dėl Sirijos pilietinio karo, besitęsiančių nuo 2015-ųjų, kai konflikto eigą pakeitė Rusijos intervencija. Per šias derybas buvo nuspręsta kurti Sirijoje deeskalavimo zonas.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

„Aptarėme su laipsnišku stabilizavimu Idlibo deeskalavimo zonoje susijusias konkrečias priemones, numatančias... galimybę pasiekti taiką tiems, kas yra pasiruošę dialogui“, – sakė Rusijos lyderis po Teherane įvykusio pasitarimo dėl paskutinės Sirijos sukilėlių tvirtovės likimo.

Pasak jo, Maskva tikisi, kad jos „raginimas siekti taikos Idlibo zonoje bus išgirstas“.

„Dėsime pastangas, kad susitaikytų visos kariaujančios šalys, bet niekada neatsižvelgdavome į teroristines organizacijas“, – pareiškė V. Putinas.

„Tikimės, kad teroristinių organizacijų atstovai turės pakankamai sveiko proto, kad liautųsi priešintis ir sudėtų ginklus“, – nurodė prezidentas.

Vis dėlto minėtame pareiškime netikslinama, kaip konkrečiai bus įgyvendinti planai dėl padėties Idlibe stabilizavimosi.

Teheranas ir Maskva remia Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, o Ankara palaiko ginkluotą opoziciją ir teigia, kad puolimas prieš Idlibą galėtų išprovokuoti šiame regione „skerdynes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius