Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas sako, kad užpultas atakuotų Ormūzą, JAV bazes ir Izraelį

Irano įtakingos Revoliucinės gvardijos vadas sekmadienį perspėjo, kad jo šalis, jeigu būtų užpulta, keršytų smūgiais Persijos įlankos strateginės reikšmės Ormūzo sąsiauriui, JAV bazėms Artimuosiuose Rytuose ir Izraeliui.
Irano karinis elitas – Revoliucinė gvardija
Irano karinis elitas – Revoliucinė gvardija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Generolas Mohammadas Ali Jafari, kalbėdamas labai retoje savo spaudos konferencijoje Teherane, taip pat sakė manantis, kad Iranas pasitrauktų iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, jeigu taptų karinių veiksmų taikiniu.

Šie perspėjimai akcentuoja didelę įtampą, tvyrančią dėl Irano ir jo ginčijamos branduolinės programos, kurią Izraelis grasino sužlugdyti smūgiais iš oro, su JAV pagalba ar be jos.

M.A.Jafari sakė, kad Ormūzo sąsiauris – vartai į Persijos įlanką, pro kuriuos gabenama trečdalis parduodamos pasaulio naftos, – būtų teisėtas taikinys Iranui, jeigu jis pats būtų užpultas.

„Tai deklaruota Irano politika – kad jeigu regione prasidėtų karas ir dalyvautų Islamo Respublika, natūralu, kad Ormūzo sąsiauris, kaip ir energetikos rinka, susidurs su sunkumais“, – sakė jis.

Generolas užsiminė, kad JAV karinės bazės, pavyzdžiui, Bahreine, Kuveite, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Saudo Arabijoje, taip pat būtų teisingi keršto taikiniai Irano raketoms ar šiitišką respubliką remiančių sąjungininkų pajėgoms.

„JAV turi daug silpnų vietų dėl Irano, ir jų bazės yra pasiekiamos Gvardijos raketoms. Turime ir kitų pajėgumų, ypač kai kalbama apie musulmonų paramą Islamo Respublikai“, – sakė jis.

Jis pridūrė, jog Teheranas mano, kad Izraelis nesėkmingai bandė paspausti Jungtines Valstijas dalyvauti karo veiksmuose prieš Irano branduolinius objektus. „Nemanau, kad tokia ataka būtų įvykdyta be JAV leidimo“, – sakė jis.

Tačiau jeigu Izraelio lėktuvai ar raketos tikrai smogtų Iranui, „iš Izraelio neliktų nieko, turint omenyje jo dydį“, perspėjo jis.

„Nemanau, kad kuri nors Izraelio vieta bus nepaliesta, atsižvelgiant mūsų raketų pajėgumus. Tad mūsų atsakas (perspėjimas dėl naikinamų atsakomųjų veiksmų) pats savaime yra atgrasomoji priemonė“, – pažymėjo jis.

Pasak M.A.Jafari, jo asmeninė nuomonė yra ta, kad atakos atveju Iranas pasitrauktų iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, kuri neleidžia valstybėms gamintis branduolinių ginklų, bet leidžia plėtoti atominę energetiką.

„Atakos atveju Irano įsipareigojimai pasikeis. Mano vertinimu, Iranas gali pasitraukti iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, bet tai nereikštų puolimo prie branduolinės bombos, nes mes turime religinį aukščiausiojo lyderio įsaką (prieš atominius ginklus)“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius