Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Iranas sako, kad viskas paruošta kalinių apsikeitimui su JAV, nors Vašingtonas tai neigia

Irano vyriausiasis diplomatas sekmadienį pareiškė, jog „viskas parengta“, kad būtų įgyvendintas užstrigęs susitarimas su JAV dėl apsikeitimo kaliniais, o Vašingtonas tai nedelsdamas paneigė kaip „žiaurų melą“.
Siamakas ir Baqueras Namazi
Siamakas ir Baqueras Namazi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis Irano teismų sistemos ir JAV valstybės departamento duomenimis, Teherano kalėjimuose šiuo metu yra kalinami mažiausiai trys JAV piliečiai.

„Pastarosiomis dienomis pasiekėme susitarimą dėl Irano ir Jungtinių Valstijų apsikeitimo kaliniais“, – valstybiniam televizijos naujienų tinklui IRINN teigė Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas.

Per televiziją transliuotame interviu jis pažymėjo, kad susitarimas buvo „netiesiogiai pasirašytas ir patvirtintas“ praėjusiais metais, tačiau nurodė, jog „amerikiečių atstovai atlieka paskutinius techninius susitarimus“ prieš susitarimo įgyvendinimą.

„Mūsų nuomone, viskas parengta“, – sakė ministras.

„Jei viskas klostysis gerai iš JAV pusės, manau, kad artimiausiu metu įvyks apsikeitimas kaliniais“, – teigė H.Amiras-Abdollahianas.

JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as šiuos Irano teiginius, esą buvo pasiektas susitarimas, pavadino „dar vienu itin žiauriu melu, kuris tik didina jų (kalinių) šeimų kančias“.

„Mes atkakliai dirbame, kad trys neteisėtai Irane sulaikyti amerikiečiai būtų paleisti“, – pridūrė N.Price'as.

Spalį Irano žiniasklaida pranešė, kad Teherano ir Vašingtono susitarime dėl apsikeitimo kaliniais numatytas ir Irano lėšų, esančių užsienyje, įšaldymas, tačiau sekmadienį H.Amiras-Abdollahianas nieko apie tai neužsiminė.

Kaltinimai šnipinėjimu

Šios Irano užsienio reikalų ministro pastabos nuskambėjo praėjus dviem dienoms po JAV televizijos CNN interviu su Siamaku Namazi, iraniečių kilmės amerikiečių verslininku, kuris nuo 2015-ųjų yra laikomas Teherano Evino kalėjime.

51-erių S.Namazi buvo uždrausta išvykti iš šalies vieno iš jo vizito metu, o paskui jis buvo nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme dėl kaltinimų bendradarbiaujant su užsienio vyriausybe.

Jis neigia šiuos kaltinimus, o JAV pareigūnai juos pavadino nepagrįstais.

Jo tėvas Baqueras Namazi, buvęs UNICEF pareigūnas, buvo sulaikytas, kai atskrido siekti jo išlaisvinimo.

2016-ųjų spalį jie abu buvo nuteisti 10 metų laisvės atėmimo bausme dėl kaltinimų šnipinėjimu. B.Namazi, kuriam nuo 2018-ųjų taikomas namų areštas, 2020-aisiais bausmė buvo sušvelninta, o spalį jam buvo leista išvykti iš Irano dėl medicininių priežasčių.

Irane šiuo metu yra sulaikyta mažiausiai 16 Vakarų šalių pasus turinčių asmenų, iš kurių dauguma turi dvigubą pilietybę, kurios Teheranas paprastai nepripažįsta.

66 metų aplinkosaugos specialistas Moradas Tahbazas, kuris taip pat turi Jungtinės Karalystės pilietybę, buvo areštuotas 2018-aisiais, o praeitų metų liepą paleistas už užstatą.

2021 metais Irano žiniasklaida pranešė, kad Irano amerikietis rizikos kapitalo investuotojas Emadas Sharqi buvo nuteistas 10 metų kalėjimo dėl kaltinimų šnipinėjimu ir teigė, kad jis buvo sučiuptas bandantis pabėgti iš šalies.

Karanas Vafadari, iranietis ir amerikietis, priklausantis zoroastrų mažumos tikėjimui, buvo suimtas 2016-aisiais birželį dėl įtarimų šnipinėjimu, o 2018-ųjų liepą paleistas už užstatą. Jis vis dar negali išvykti iš Irano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius