Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas sako laukiantis JAV atsako į derybų „sprendinius“

Iranas pirmadienį sakė laukiantis JAV atsako į „sprendinius“ dėl įstrigusių derybų atgaivinimo, aptartus su Europos Sąjungos pasiuntiniu Enrique Mora.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES koordinatorius deryboms su Iranu dėl svarbaus 2015 metų daugiašalio susitarimo atgaivinimo praėjusią savaitę Teherane dvi dienas diskutavo su iraniečių vyriausiuoju derybininku Ali Bagheri. Po šių diskusijų ES paskelbė, kad derybos buvo atblokuotos.

Iranas jau ilgiau nei metus derasi su pasaulio galiomis, kad būtų atgaivintas 2015 metų branduolinis susitarimas, pagal kurį Teheranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau nuo kovo vidurio derybos, kuriomis siekiama sugrąžinti į susitarimą JAV ir įtikinti Iraną visiškai laikytis sutartyje numatytų įsipareigojimų, yra patekusios į aklavietę.

„Buvo surengtos rimtos į rezultatą orientuotos derybos su specialiomis Irano iniciatyvomis“, – reporteriams sakė Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

„Jei JAV pateiks savo atsaką į kai kuriuos mūsų pasiūlytus sprendinius, gali susidaryti sąlygos visoms šalims grįžti į Vieną“, kur vyksta derybos, pridūrė jis per savo savaitinę spaudos konferenciją.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Iranas derasi tiesiogiai su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija bei Kinija, ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl JCPOA atgaivinimo.

„Jei JAV šiandien paskelbs savo politinį sprendimą, kurio dar negavome, galėsime sakyti, kad buvo žengtas svarbus žingsnis stumiant derybas į priekį“, – pažymėjo S.Khatibzadeh.

Tiek JAV, tiek Irano pareigūnai sako, kad dauguma klausimų jau išspręsti. Vienas svarbiausių likusių nesutarimų yra Teherano reikalavimas Vašingtonui išbraukti Irano islamo revoliucinės gvardijos korpusą (IRGC) iš JAV „užsienio teroristinių organizacijų“ sąrašo.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis penktadienį sakė, kad E.Moros misija Teherane ėjosi „geriau nei tikėtasi“ ir kad įstrigusios derybos buvo atnaujintos.

Tačiau Vašingtono tonas nebuvo toks optimistiškas. Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as penktadienį sakė, kad „šiuo metu susitarimas toli gražu nėra užtikrintas“.

Jis pridūrė: „Iranui spręsti, ar jis nori greit pasiekti susitarimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius