Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane džiūgaujama pasiekus proveržį derybose dėl branduolinės programos

Šimtai iraniečių penktadienį po vidurnakčio išėjo į Teherano gatves švęsti proveržio derybose su Vakarų šalimis dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos, kuris galbūt užbaigs jau 12 metų trunkančią krizę.
Iraniečiai švenčia Teherane
Iraniečiai švenčia Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ilgiausioje sostinės gatvėje – Vali Asro prospekte – išsirikiavo daugybė automobilių, kurių vairuotojai spaudė garso signalus, reikšdami palaikymą preliminariam susitarimui, kuris iki birželio pabaigos turėtų atverti kelią išsamiai sutarčiai su pasaulio galybėmis.

„Kad ir koks būtų derybų galutinis rezultatas, mes esame nugalėtojai“, – 30-metis Behrangas Alavi sakė Vali Asro prospekte apie 1 val. vietos (23 val. 30 min. Lietuvos) laiku, aplink žmonėms triukšmingai linksminantis.

„Dabar galėsime gyventi normaliai, kaip visas likęs pasaulis“, – pridūrė jis, o žmonės pirštais demonstravo pergalės ženklą ir tradiciškai šoko, mojuodami baltomis nosinaitėmis.

Džiaugsmas prasiveržė po to, kai Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas paskelbė, kad per derybas su Vakarų šalimis buvo susitarta dėl pagrindinių išsamios branduolinės programos parametrų, tikintis, kad galutinė sutartis bus suderinta iki birželio 30 dienos.

„Sprendiniai rasti. Esame pasiruošę nedelsiant pradėti darbą dėl (galutinės sutarties) dokumento projekto“, – jis parašė pirmoje per pastarąsias dienas savo „Twitter“ žinutėje. Nors tuo socialiniu tinklu Irane oficialiai draudžiama naudotis, „Twitter“ prieinamas milijonams iraniečių, naudojančių neteisėtas programas.

Vėliau ministras per tiesioginę televizijos transliaciją perskaitė pranešimą persų kalba, skelbdamas, kad buvo atvertas užbaigti 12 metų trukusią krizę ir atšaukti sankcijas, kurios smarkiai varžė Irano ekonomiką bei sukėlė sunkumų milijonams žmonių.

26 metų Fatemeh Hashemian sakė, kad susitarimas dėl branduolinės programos padėtų užsieniečiams vertinti Iraną palankesnėje šviesoje.

„Noriu, kad Iranas kasdien pasiektų tokią pažangą ir kad mūsų šaliai nebebūtų taikomos sankcijos, – pridūrė ji. – Tikiuosi, kad bus ištrintas klaidingas Irano įvaizdis. Ir kad mūsų ryšiai su pasauliu pagerės.“

Dar vienu ženklu, kad šis susitarimas gali įgyti istorinę reikšmę, buvo Irano valstybinės televizijos sprendimas tiesiogiai transliuoti JAV prezidento Baracko Obamos komentarus apie tą sutartį iš Baltųjų rūmų, jo žodžius verčiant į persų kalbą.

Kalbant B.Obamai, jauni iraniečiai darėsi asmenukes su prezidento atvaizdu fone ir skelbė tas nuotraukas „Twitter“ žinutėse.

Nors vilčių padaugėjo, kai kurie iraniečiai sakė nesitikintys, kad kas nors pasikeis, kol bus pasirašyta galutinė sutartis.

„Dar niekas nėra aišku, kol pamatysime, kaip tai veikia“, – sakė 39 metų inžinierius Reza Riahizadeh, kuris žiūrėjo televizijos transliaciją namuose su savo šeima.

„Jie gali išsisukti nuo sankcijų atšaukimo. To niekas nežino. Niekas nebus aišku, kol visa tai taps tikrove“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius