-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08 /13:03

Irane po pakilimo sudužo Ukrainos keleivinis lėktuvas – žuvo 176 žmonės, tarp jų ir 15 vaikų

Teherane trečiadienį iškart po pakilimo sudužus Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvui žuvo 176 žmonės, pranešė valstybinė Irano žiniasklaida. Orlaivis „Boeing 737-800“ iš Teherano tarptautinio oro uosto skrido į Kijevą, nurodė pusiau oficiali agentūra ISNA. Į nelaimės vietą išsiųsta 10 greitosios pagalbos automobilių.

„Akivaizdu, kad nėra įmanoma, jog keleiviai yra gyvi“, – pusiau oficialiai naujienų agentūrai ISNA tvirtino Irano Raudonojo Pusmėnulio vadovas.

VIDEO: Irane netrukus po pakilimo sudužo Ukrainos keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina: į Teherane sudužusį lėktuvą neįlipo du keleiviai

15:46

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (UNSG) sekretorius Oleksijus Danilovas trečiadienį pranešė, kad du žmonės neįlipo į Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvą „Boeing 737“, sudužusį trečiadienį Teherane.

„Atkreipiu jūsų dėmesį, kad reisu išskrido 167 piliečiai. Du piliečiai neišskrido reisu iš Teherano. UNSG žino išskridusiųjų vardus“, – per spaudos konferenciją Kijeve kalbėjo jis.

O.Danilovas patikslino, kad šie du asmenys nėra Ukrainos piliečiai.

Neperduos rastų juodųjų dėžių

12:40

Irano aviacijos pareigūnai paskelbė radę dvi sudužusio lėktuvo „juodąsias dėžes“.

„Rastos šįryt sudužusio ukrainiečių lėktuvo „Boeing“ 737 „juodosios dėžės“, – sakė Civilinės aviacijos administracijos atstovas spaudai Reza Jafarzadeh, kurį citavo pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA.   

Tiesa, jas atsisakoma perduoti kompanijai „Boeing“. Nebus jos perleistos ir Ukrainai – bent jau taip skelbia Irano valstybinė žiniasklaida.

„Neperduosime „juodųjų dėžių“ gamintojui [„Boeing“] ir amerikiečiams“, – agentūra citavo Irano civilinės aviacijos Ali Abedzadeh.

„Kol kas neaišku, kuriai šaliai ištirti bus perduota „juodoji dėžė“, – pridūrė jis.

Pranešimas apie variklio gedimą ištrintas. Kodėl?

11:59

Ukrainos ambasada Irane anksčiau trečiadienį buvo paskelbusi pranešimą, esą aviakatastrofą Irane sukėlė orlaivio variklio gedimas. 

Tačiau po kelių valandų pranešimas jau buvo nepasiekiamas. O naujoje žinutėje kaip tik patikinama, kad lėktuvas buvo nuodugniai patikrintas vos prieš kelias dienas. Be to, teigiama, kad avarijos priežastis turi įvertinti oficiali komisija.

 

Teherane sudužęs lėktuvas buvo patikrintas prieš dvi dienas

11:35

Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas „Boeing 737“, kuriam trečiadienį sudužus netoli Teherano žuvo 176 žmonės, buvo pagamintas 2016 metais, o vos prieš dvi dienas buvo patikrintas, paskelbė bendrovė.

„Lėktuvas buvo pagamintas 2016 metais, oro linijos jį gavo tiesiogiai iš „Boeing“ gamyklos. Praėjusį kartą planiniai lėktuvo techninės priežiūros darbai buvo atlikti 2020 metų sausio 6 dieną“, – sakoma Ukrainos tarptautinių oro linijų pareiškime.

Lėktuvas, skridęs reisu PS752 iš Teherano į Kijevą, 6 val. 10 min. Irano (4 val. 40 min. Lietuvos) laiku pakilo iš Imamo Khomeini tarptautinio oro uosto Teherane, o po kelių minučių dingo iš radiolokatorių ekranų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“

Privačios Ukrainos tarptautinės oro linijos – didžiausia šalies oro bendrovė – paskelbė „nusprendusios nuo šiandien sustabdyti savo skrydžius į Teheraną“. Skrydžiai sustabdomi iki atskiro pranešimo.

Bendrovės atstovai tvirtino, kad lėktuvas buvo visiškai veikiantis, jį valdė patyrę pilotai, parengti galimoms nepaprastosioms situacijoms „sudėtingame“ Teherano oro uoste.

„Lėktuvas veikė gerai“, – sakė bendrovės prezidentas Jevhenijus Dychnė.

„Tai buvo vienas geriausių mūsų lėktuvų su nuostabia įgula“, – tramdydamas ašaras trumpoje spaudos konferencijoje Kijeve sakė jis.

Bendrovė informuoja žuvusių keleivių šeimas ir su aviacijos pareigūnais „daro viską“, kad išsiaiškintų katastrofos priežastis.

Preliminariuose Irano ir Ukrainos pareigūnų pranešimuose buvo užsimenama apie lėktuvo variklio gedimą, bet oro linijos jokių priežasčių nenurodė.

J.Dychnė nekomentavo spėlionių, kad katastrofa gali būti susijusi su naktį iš antradienio į trečiadienį suduotu Irano raketų smūgiu JAV pajėgoms Irake, ir patarė kliautis oficialių šaltinių, o ne socialinėje žiniasklaidoje pateikiama informacija.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įsakė atlikti katastrofos tyrimą ir nuodugnų „visų šalies civilinių lėktuvų“ patikrinimą.

Aiškėja, iš kokių šalių aukos

10:52

Ukrainos užsienio reikalų ministerija paskelbė daugiau informacijos apie žuvusiųjų tapatybę.

Lėktuve skrido, kaip pranešama, 82 Irano piliečiai, 63 kanadiečiai, 11 ukrainiečių, 10 švedų ir po tris žmones iš Afganistnao, Vokietijos bei Jungtinės Karalystės.

Visi devyni orlaivio įgulos nariai buvo ukrainiečiai

10:17

Ukrainos ambasada Irane aiškinasi, kiek piliečių skrido Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvu „Boeing 737“, trečiadienį sudužusiu Teherane, ir praneša, kad visi įgulos nariai buvo ukrainiečiai. 

„Pirminiais duomenimis, orlaivis sudužo dėl techninių priežasčių, sugedus varikliui. Šiuo metu teroristinio akto versija atmetama. Ukrainos tarptautinių oro linijų duomenimis, į šį skrydį bilietus įsigijo 168 žmonės.

Dabar aiškinamasi, ko iš keleivių nebuvo lėktuve, taip pat – kiek tarp keleivių buvo Ukrainos piliečių“, – rašoma Ukrainos atstovybės Irane interneto svetainėje paskelbtame pranešime.    

„Lėktuve taip pat buvo devyni įgulos nariai. Visi jie – Ukrainos piliečiai. Deja, visi keleiviai ir įgulos nariai žuvo“, – nurodė ambasada.

Įvykus katastrofai V.Zelenskis nutraukė atostogas Omane ir skubiai parskrido į Ukrainą.

Ukrainos nacionalinio saugumo taryba netrukus paskelbė, kad žuvo dar du ukrainiečiai, kurie buvo keleiviai.

Ambasada pranešė, kad aktyviai „aiškinasi katastrofos aplinkybes ir užsiima su tuo susijusiais formalumais“.  

Ukrainos ambasadorius Serhijus Burdyliakas yra nelaimės vietoje.  

Aukų artimiesiems ir žiniasklaidos atstovams informacija teikiama „karštąja linija“.  

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino nespėlioti 177 gyvybių pareikalavusios katastrofos priežasčių.   

„Prašau visų susilaikyti nuo spėlionių ir nekelti nepatvirtintų teorijų apie katastrofą“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Facebook“. 

Įvykus katastrofai V.Zelenskis nutraukė atostogas Omane ir skubiai parskrido į Ukrainą.    

Visi devyni Teherane sudužusio orlaivio įgulos nariai buvo ukrainiečiai

10:09

Ukrainos ambasada Irane aiškinasi, kiek piliečių skrido Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvu „Boeing 737“, trečiadienį sudužusiu Teherane, ir praneša, kad visi įgulos nariai buvo ukrainiečiai. 

„Pirminiais duomenimis, orlaivis sudužo dėl techninių priežasčių, sugedus varikliui. Šiuo metu teroristinio akto versija atmetama. Ukrainos tarptautinių oro linijų duomenimis, į šį skrydį bilietus įsigijo 168 žmonės. Dabar aiškinamasi, ko iš keleivių nebuvo lėktuve, taip pat – kiek tarp keleivių buvo Ukrainos piliečių“, – rašoma Ukrainos atstovybės Irane interneto svetainėje paskelbtame pranešime.    

„Lėktuve taip pat buvo devyni įgulos nariai. Visi jie – Ukrainos piliečiai. Deja, visi keleiviai ir įgulos nariai žuvo“, – nurodė ambasada.   

S.Skvernelis pareiškė užuojautą

09:17

Lietuvos Respublikos ministras mirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė nuoširdžią užuojautą visų lėktuvo katastrofos Irane aukų artimiesiems.     

„Tai žiauri katastrofa, kuri nusinešė šimtus žmonių gyvybių. Reiškiu nuoširdžią užuojautą visų valstybių kurių piliečius palietė ši katastrofa vadovams ir linkiu stiprybės visiems, kuriuos užklupo ši skaudi netektis“, – sakoma premjero užuojautoje. 

Ukrainos ambasada Irane: sugedo lėktuvo variklis

09:15

Ukrainos ambasada Irane paskelbė, kad orlaivio „Boeing 737-800“ katastrofą Irane nulėmė variklio gedimas ir kad teroristinio išpuolio versija atmetama.

Yra ir pranešimų, kad skrydis iš Teherano į Kijevą vėlavo valandą dėl papildomų patikrinimų.

„Boeing“ renka informaciją

09:12

JAV orlaivių gamintoja „Boeing“ yra informuota apie Ukrainos tarptautinėms oro linijoms priklausančio orlaivio „Boeing 737-800“ katastrofą ir pradėjo rinkti informaciją apie avarijos aplinkybes, praneša žiniasklaidos priemonės, remdamosi šaltiniais.

Kaip pranešė Irano žiniasklaida, katastrofa įvyko dėl „techninių priežasčių“, tačiau stebėtojai pažymi, kad dar nėra aišku, kuo remiantis padaryta tokia išvada.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“

Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas, vykdęs skrydį Teheranas–Kijevas, sudužo netoli Teherano oro uosto, o lėktuvu skridę mažiausiai 170 žmonių žuvo.

Daugelis skridusiųjų – Irano piliečiai

09:02

Kaip jau minėta, nėra jokių ženklų, kad lėktuvo katastrofa kaip nors susijusi su įtampa Irane, kilusia po generolo Qasemo Soleimani nužudymo ir atsakomųjų Irano raketų smūgių į karines bazes Irake.

Irano pareigūnai, patvirtinę, kad žuvo visi 179 orlaiviu skridę žmonės, pridūrė, jog 147 iš jų buvo būtent Irano piliečiai. Kokių šalių piliečiai buvo likę 32 asmenys, kol kas neaišku.

07:31

Pasirodė ir pirmosios nuotraukos iš aviakatastrofos vietos. Nuotraukose matyti įvykio vietoje dirbantys gelbėtojai ir pažirusios sudužusio lėktuvo nuolaužos.

 

Visi lėktuvo keleiviai laikomi žuvusiais

07:14 Atnaujinta 07:40

Irano Raudonojo Pusmėnulio atstovų teigimu, visi 176 lėktuve skridę žmonės, įskaitant įgulos narius, laikomi žuvusiais.

„Akivaizdu, kad nėra įmanoma, jog keleiviai yra gyvi“, – ISNA tvirtino Raudonojo Pusmėnulio vadovas.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA nurodė, kad lėktuve buvo 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

06:43

Skrydžius fiksuojančio tinklalapio „FlightRadar24“ pateikiama informacija rodo, kad Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas pakilo Teherane trečiadienio rytą ir beveik netrukus liovėsi siųsti duomenis. Oro linijos kol kas nekomentuoja situacijos.

Nelaimė įvyko kelios valandos po to, kai už įtakingo generolo nužudymą keršijantis Iranas balistinėmis raketomis apšaudė dvi bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai.

06:36

Civilinės aviacijos agentūros atstovas Reza Jafarzadeh pranešė, kad į nelaimės vietą pietvakariniame Teherano priemiestyje išsiųsta ir tyrėjų komanda.

„Po pakilimo Imamo Khomeini (Chomeinio) tarptautiniame oro uoste jis sudužo tarp Parando ir Šahriaro, – teigė R.Jafarzadeh. – Paskelbus šią žinią, į tą vietą buvo išsiųsta nacionalinio aviacijos departamento tyrėjų komanda.“

06:31

Mažiausiai dešimt greitosios pagalbos automobilių nuvyko į nelaimės vietą netoli oro uosto.

„Lėktuvas dega, bet mes nusiuntėme gelbėtojus. Galbūt dar išgelbėsime kažkiek keleivių“, – „Reuters“ naujienų agentūrai sakė Irano gelbėjimo tarnybų vadovas Pirhosseinas Koulivandas.

06:18

Vaizdo įraše užfiksuotas lėktuvo kritimo momentas. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad lėktuvas krenta jau užsiliepsnojęs.

 

06:09

Pirminėmis žiniomis lėktuvas skrido į Ukrainos sostinę Kijevą. Anot BBC, kol kas neaišku, ar ši lėktuvo katastrofa susijusi su Irano ir JAV konfrontacija.

Paskutinis atnaujinimas 2020-01-08 06:09

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba kiek anksčiau skelbė, kad lėktuve buvo 177 žmonės.

Ukrainiečių URM vadovas Vadymas Prystaika pranešė, kad tragedijos aukomis tapo 82 iraniečiai, 62 kanadiečiai, 11 ukrainiečių, 10 švedų, keturi afganistaniečiai, trys vokiečiai ir trys britai.

Iraniečių žiniasklaida, remdamasi vietos pareigūnais, nurodė, kad dauguma žuvusiųjų buvo Irano piliečiai.

„Iš 176 žuvusių žmonių devyni buvo įgulos nariai, o likusieji – keleiviai“, – ISNA sakė Teherano provincijos gubernatoriaus pavaduotojas Mohammadas Taghizadeh.

Tarp žuvusiųjų yra 15 vaikų, sakė jis.

VIDEO: Irane sudužus Ukrainos keleiviniam lėktuvui žuvo 176 žmonės

Valstybinės televizijos „Press TV“ naujienų kanalas, transliuojantis anglų kalba, pranešė, kad orlaivis nukrito šalia Parando miesto Teherano provincijoje.

Katastrofa tikriausiai įvyko dėl techninių problemų, pranešė televizija, remdamasi Imamo Khomeini tarptautinio oro uosto atstovu spaudai Ali Khashani.

„Nukritęs lėktuvas užsiliepsnojo“, – nurodė „Press TV“.

IRNA, remdamasi oro uosto atstovais, pranešė, kad nelaimė veikiausiai įvyko užsiliepsnojus varikliui.

Valstybinio transliuotojo paskelbtame vaizdo įraše matyti, kad lėktuvas degė dar krisdamas.

Televizijos reportažuose iš įvykio vietos matyti, kaip Irano Raudonojo Pusmėnulio paieškos ir gelbėjimo komandos naršo atvirame lauke, po kurį išsibarsčiusios sudužusio orlaivio nuolaužos.

VIDEO: Paviešinti vaizdai, užfiksuoti iš įvykio vietos po Ukrainos oro linijų lėktuvo aviakatastrofos

JAV orlaivių gamintoja „Boeing“ socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Žinome apie žiniasklaidos pranešimus iš Irano ir renkame informaciją.“

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos Konsulinės tarnybos departamentas pranešė, kad visi tame lėktuve buvę žmonės žuvo.

„Remiantis preliminaria informacija iš Ukrainos tarptautinių oro linijų atstovo, 2020 metų sausio 8 dieną po pakilimo tarptautiniame Imamo Khomeini oro uoste (Teheranas) šios oro bendrovės keleivinis lėktuvas patyrė katastrofą ir nukrito netoli oro uosto. Remiantis vis dar tikslinama informacija, šio reiso keleiviai ir ekipažas žuvo“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė departamento atstovas Vasylis Kyrylyčius.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė užuojautą per katastrofą žuvusių keleivių ir įgulos narių artimiesiems.

„Baisi žinia iš Vidurinių Rytų. Šiandien ryte vos pakilęs iš Imamo Khomeini tarptautinio oro uosto katastrofą patyrė Ukrainos tarptautinių oro linijų keleivinis lėktuvas, nukritęs netoli oro uosto. Pirminiais duomenimis, visi keleiviai ir įgulos nariai žuvo.

Mūsų ambasada tikslina informaciją apie tragedijos aplinkybes ir žuvusiųjų sąrašą. Reiškiu nuoširdžią užuojautą visų keleivių ir įgulos narių artimiesiems“, – parašė V.Zelenskis savo oficialiame kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Skrydžius fiksuojančio tinklalapio „FlightRadar24“ pateikiama informacija rodo, kad reisu PS752 skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas pakilo Teherane trečiadienį 3 val. 12 min. vietos (4 val. 42 min. Lietuvos) laiku ir beveik netrukus liovėsi siųsti duomenis. Oro linijos kol kas nekomentuoja situacijos.

Remiantis „FlightRadar24“ duomenimis, tas lėktuvas buvo eksploatuojamas maždaug pusketvirtų metų.

Auganti įtampa

Nelaimė įvyko kelios valandos po to, kai už įtakingo generolo nužudymą keršijantis Iranas balistinėmis raketomis apšaudė dvi bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai.

JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) po to apšaudymo pranešė uždraudžianti JAV registruotoms oro linijoms skraidyti virš Irako, Irano, Persijos įlankos ir Omano įlankos.

FAA „šįvakar skelbia pranešimą pilotams dėl skrydžių apribojimų, kad draudžiama JAV civilinės aviacijos vežėjams naudotis oro erdve virš Irako, Irano ir Persijos įlankos bei Omano įlankos vandenų“, sakoma pranešime

„FAA ir toliau atidžiai stebės įvykius Viduriniuose Rytuose“, – priduriama jame.

Iranas raketų ataką surengė atsakydamas į įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani nužudymą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Qasemas Soleimani
AFP/„Scanpix“ nuotr./Qasemas Soleimani

Q.Soleimani, vadovavęs elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgos, atsakingoms už Revoliucinės gvardijos operacijas užsienyje, buvo itin populiari ir įtakinga figūra Irane.

Generolas ir sukarintų pajėgų tinklo „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandisas buvo nukauti praėjusį penktadienį per JAV raketų smūgį Bagdado tarptautiniame oro uoste.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pažadėjo „žiauriai atkeršyti“ Jungtinėms Valstijoms už Q.Soleimani nužudymą, smarkiai sukrėtusį šiitišką respubliką, ir paskelbė trijų dienų gedulą.

Po generolo nužudymo tarp Irano ir Jungtinių Valstijų įsiplieskė žodžių karas, o trečiadienį Iranas surengė raketų, kurios skriejo karinių bazių, kuriose tarnauja amerikiečiai kariai, link, ataką.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani pirmadienį įspėjo JAV vadovą Donaldą Trumpą „niekada negrasinti“ Iranui, šiam paskelbus sąrašą su 52 potencialiais taikiniais šiitiškoje respublikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius