Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Irane prasidėjo žurnalistės, rašiusios apie Mahsos Amini mirtį, teismas

Iranas pirmadienį surengė pirmąjį teismo posėdį dėl vienos iš dviejų sulaikytų žurnalisčių, kurios pernai pranešė apie Mahsos Amini mirtį areštinėje, pranešė jos advokatas.
Irano žurnalistės Niloufar Hamedi ir Elahe Mohammadi
Irano žurnalistės Niloufar Hamedi ir Elahe Mohammadi / „AFP“/„Scanpix“

22 metų Irano kurdė M.Amini mirė rugsėjo 16 dieną po to, kai buvo suimta už įtariamą griežto šalies moterų aprangos kodo pažeidimą.

Žurnalistėms, 30 metų Niloufar Hamedi ir 36 metų Elahe Mohammadi, gali būti skirta mirties bausmė, nes jos buvo sulaikytos už tai, kad nušvietė M.Amini mirtį ir jos padarinius.

Revoliucinis teismas už uždarų durų Teherane šią porą teisia atskirai.

Anot teismų atstovo Massoudo Setayeshi, E.Mohammadi teismo procesas prasidėjo pirmadienį, o N.Hamedi turėtų prasidėti kitą dieną.

E.Mohammadi advokatas Shahabas Mirlohi posėdį įvertino kaip pozityvų ir sakė naujienų agentūrai AFP, kad kita teismo posėdžio data bus patvirtinta vėliau.

Reformistinio leidinio „Ham Miham“ žurnalistė E.Mohammadi buvo sulaikyta rugsėjo 29 dieną, kai nuvyko į M.Amini gimtąjį Sakezo miestą Kurdistano provincijoje aprašyti jos laidotuvių ceremoniją, kuri virto protestu.

N.Hamedi, dirbanti kitame reformistiniame laikraštyje „Shargh“, buvo sulaikyta rugsėjo 20 dieną po to, kai dirbo iš ligoninės, kurioje M.Amini prieš mirtį tris dienas praleido komoje.

Lapkričio 8 dieną abi moterys buvo apkaltintos antivalstybine propaganda ir sąmokslu prieš nacionalinį saugumą, tai yra nusikaltimais, už kuriuos gresia mirties bausmė.

Per praėjusių metų protestus, kuriuos Teheranas pavadino užsienio šalių sukeltomis riaušėmis, tūkstančiai žmonių buvo suimti, šimtai žuvo, įskaitant dešimtis saugumo darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius