Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane slopinant protestus žuvo mažiausiai 326 žmonės

Irano saugumo pajėgoms slopinant po Mahsos Amini mirties visoje šalyje kilusius protestus žuvo mažiausiai 326 žmonės, šeštadienį paskelbė Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR).
Protestuotojai Irane
Protestuotojai Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

Protestų banga Iraną krečia nuo rugsėjo vidurio. Juos išprovokavo 22-ejų kurdės M.Amini mirtis rugsėjo 16-ąją, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

Nuo tada protestai peraugo į platesnį judėjimą prieš teokratiją, kuri Iraną valdo nuo 1979 metų revoliucijos laikų.

„Saugumo pajėgos per visoje šalyje besitęsiančius protestus nužudė mažiausiai 326 žmones, įskaitant 43 vaikus ir 25 moteris“, – rašoma IHR pranešime, paskelbtame organizacijos svetainėje.

Nuo lapkričio 5 dienos, kai IHR buvo paskelbusi ankstesnius skaičius, žuvusiųjų skaičius padidėjo 22 žmonėmis.

Vien Sistano ir Beludžistano provincijoje Irano pietryčiuose žuvo mažiausiai 123 žmonės – penkiais daugiau, palyginti su lapkričio 5-osios duomenimis.

Dauguma jų žuvo rugsėjo 30-ąją, kai po penktadienio maldų provincijos sostinėje Zahedane saugumo pajėgos ėmė šaudyti į protestuotojus. Šį susidorojimą aktyvistai jau yra pavadinę „kruvinu penktadieniu“.

IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas paragino tarptautinę bendruomenę kuo skubiau imtis veiksmų, kad šis valstybės smurtas būtų sustabdytas.

Organizacija taip pat pranešė vis dar tirianti pranešimus apie kitus žuvusiuosius, o tai reiškia, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius „neabejotinai yra didesnis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius