Irane sužeistųjų per žemės drebėjimą skaičius viršijo 500

Žmonių, nukentėjusių per Irano šiaurės vakarus anksti penktadienį supurčiusį 5,9 balo žemės drebėjimą, padaugėjo iki 520, šeštadienį pranešė valstybinė televizija.
Žemės drebėjimas Irane
Žemės drebėjimas Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau buvo skelbta apie daugiau kaip 300 sužeistųjų.

Šeštadienio pranešime sakoma, kad naujausias nukentėjusiųjų skaičius paaiškėjo pasibaigus gelbėjimo operacijoms daugiau kaip 80 kaimų Tarko apygardoje Rytų Azerbaidžano provincijoje, maždaug už 400 km į šiaurės vakarus nuo sostinės Teherano.

Valstybinė televizija paskelbė, kad 28 asmenys buvo hospitalizuoti, o kiti, patyrę lengvų sužeidimų, buvo išleisti gydytis namuose.

Žuvusiųjų skaičius išliko nepakitęs - žemės drebėjimas pareikalavo penkių žmonių gyvybių.

5,9 balo stiprumo požeminis smūgis užfiksuotas penktadienį 1 val. 17 min. vietos (0 val. 47 min. Lietuvos) laiku maždaug už 120 kilometrų į pietryčius nuo Tebrizo, Rytų Azerbaidžano provincijoje, nurodė Irano seismologijos centras.

Žemės drebėjimas buvo jaučiamas provincijos sostinėje Tebrize ir net Rašte, esančiame prie Juodosios jūros pakrantės už 200 kilometrų nuo drebėjimo epicentro.

Daugiau nei milijoną gyventojų turintis Tebrizas yra istorinis miestas. Keletą kartų XIII–XVI amžiuje jis buvo Irano sostinė. Jo turgus įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Iraną kerta dviejų tektoninių plokščių sandūra, tad žemės drebėjimai šalyje yra dažni.

Pastaraisiais dešimtmečiais šiitiška respublika patyrė didelių katastrofų, įskaitant 2003 metais senovinį Bamo miestą sugriovusį žemės drebėjimą, per kurį žuvo mažiausiai 31 tūkst. žmonių.

1990 metais 7,4 balo žemės drebėjimas šiaurės Irane pareikalavo 40 tūkst. žmonių gyvybių, dar 300 tūkst. buvo sužeista, o pusė milijono gyventojų liko be pastogės. Griuvėsiais virto dešimtys miestų ir beveik 2 000 kaimų.

Per kelerius pastaruosius metus Irane įvyko mažiausiai du kiti reikšmingi žemės drebėjimai. 2005 metais per vieną jų žuvo daugiau kaip 600 žmonių, o įvykęs 2012-aisiais pareikalavo apie 300 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius