-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 31 /09:54

Irane toliau nerimsta protestai: žuvo du žmonės, pranešama apie išpuolius prieš valstybines įstaigas

Irano vidaus reikalų ministras perspėjo trečią naktį nerimstančius protestuotojus, kad prieš „smurto, baimės ir teroro“ skleidimą bus imtasi priemonių.
Irane protestuotojai išėjo į gatves
Irane protestuotojai išėjo į gatves / „Scanpix“ nuotr.

„Gadinantieji visuomeninį turtą, pažeidžiantieji tvarką ir įstatymus atsakys už savo elgesį ir sumokės už tai“, – pareiškė per valstybinę televiziją Abdolrahmanas Rahmani Fazli.

„Prieš smurto, baimės ir teroro skleidimą bus tikrai imtasi priemonių, – sakė jis. – Žmonių budrumas ir įžvalga visuomet sužlugdo bet kokį sąmokslą“.

Šeštadienį jau trečią vakarą nerimo protestai, tūkstančiai žmonių žygiavo daugelio miestų gatvėmis, pranešta apie išpuolius prieš valstybines įstaigas, taip pat apie pirmąsias aukas.

Irane per praėjusią naktį Dorudo mieste šalies vakaruose galimai buvo nušauti du žmonės, protestams plintant po visą šalį, patvirtino sekmadienį provincijos vicegubernatorius.

„Scanpix“ nuotr./Irane protestuotojai išėjo į gatves
„Scanpix“ nuotr./Irane protestuotojai išėjo į gatves

„Šeštadienį vakare Dorude vyko neteisėta protesto akcija, priešiškų grupių paraginti žmonės išėjo į gatves, kilo susirėmimų“, – sakė Lorestano provincijos vicegubernatorius Habibollah Khojastehpouras per valstybinę televiziją.

„Deja, per šiuos susirėmimus žuvo du Dorudo gyventojai“, – pridūrė jis, bet neatskleidė, kaip žuvo tie du žmonės, o tik sakė, kad saugumo pajėgos šaudė į minią.

Socialiniuose tinkluose platinamuose vaizdo įrašuose, esą iš Dorudo, matyti kaip kruvini žmonės nešami pro minią.

Revoliucinės gvardijos televizijos kanalas „Telegram“ dėl aukų kaltina „medžiokliniais ir kariniais ginklais apsiginklavusius žmones“, kurie „atėjo į protestų vietą ir ėmė aklai šaudyti į minios pusę ir gubernatoriaus pastatą“. Žuvo du žmonės, sužeisti šeši.

Pasak H.Khojastehpouro, „per tuos susirėmimus policininkai, kariškiai ar saugumiečai į žmones kulkomis nešaudė“.

„Norėta, kad protestai baigtųsi taikiai, bet dėl kai kurių žmonių ir grupių, deja, įvyko tai, kas įvyko ir žuvo du žmonės“, – sakė jis.

Būta susirėmimų su policija Teherane ir prie universiteto. Prie įėjimo į universitetą susirinko šimtai demonstrantų priešininkų, skanduojančių „Mirtis kurstytojams“, stengdamiesi parodyti, kad palaiko dabartinę valdžią.

Tuo tarpu socialiniuose tinkluose plinta vaizdai, kaip įvairiuose miestuose tūkstančiai žmonių gana taikiai žingsniuoja gatvėmis, skanduodami „Mirtis diktatoriui“. Minimi Choramabado, Zandžano ir Ahvazo miestai.

Donaldas Trumpas perspėjo despotišką Irano valdžią

JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsiliepė į protestus Irane, pareikšdamas, kad liaudis nori permainų ir kad „engėjiški režimai nėra amžini“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpas įkėlė į savo paskyrą tviteryje dvi ištraukas iš savo kalbos rugsėjį per JT Generalinė Asamblėją; tada jis kalbėjo apie Irano režimą, kurį Vašingtonas laiko pagrindiniu Amerikos priešininku Artimuosiuose Rytuose.

„Visas pasaulis supranta, kad gerieji Irano žmonės nori permainų, o ne didžiulės karinės Jungtinių Valstijų galios, kurios, anot iraniečių, jų lyderiai labiausiai bijo“, – nurodė D.Trumpas, pakartodamas ištrauką iš savo kalbos Jungtinėse Tautose.

„Despotiški režimai negali egzistuoti amžinai; ateis diena, kai Irano žmonėms teks rinktis, – parašė jis tviteryje. – Pasaulis stebi“.

D.Trumpas tviteryje išreiškė palaikymą ir penktadienį vakare protestavusiems, tuo paskatindamas Irano užsienio reikalų ministerijos atstovą Bahraną Ghasemi JAV prezidento pastabas pavadinti „oportunistinėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius