Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iraniečių diplomatijos vadovas D.Trumpui: „Iranas tik ginasi“

JAV prezidentui Donaldui Trumpui perspėjus Iraną ir jo sąjungininkus nepulti JAV karių Irake, Teheranas ketvirtadienį pareiškė, jog „ginasi“.
Mohammadas Javadas Zarifas
Mohammadas Javadas Zarifas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ne taip kaip JAV, kurios slapta meluoja, apgaudinėja ir žudo, Iranas tik ginasi“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Nesileiskite VĖL klaidinami įprastų karo kurstytojų“, – rašė jis ir taip pat perspėjo, kad „Iranas nepradeda karų, bet pamoko tuos, kas taip daro“.

Nuo tada, kai D.Trumpas 2018 metais pasitraukė iš istorinio daugiašalio susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos ir sugrąžino griežtas sankcijas Iranui, tarp Teherano ir Vašingtono tvyro didelė įtampa.

Ji dar labiau padidėjo sausio mėnesį, kai JAV per drono smūgį Bagdade nukovė Irano generolą majorą Qasemą Soleimani. Tai buvo padaryta po išpuolių prieš JAV karius Irake, dėl kurių Vašingtonas kaltino Irano remiamas ginkluotas grupes.

Reaguodamas į drono smūgį, Iranas apšaudė bazes Irake, kuriose yra JAV karių.

D.Trumpas trečiadienį perspėjo Iraną, kad šiitiškai respublikai tektų „brangiai sumokėti“, jeigu ji arba jos sąjungininkai Irake atakuotų ten dislokuotus amerikiečių karius.

„Remiantis informacija ir įsitikinimais, Iranas arba jo parankiniai planuoja slapčia atakuoti JAV karius ir/arba objektus Irake“, – per „Twitter“ parašė D.Trumpas.

Atsakydamas į tai M.J.Zarifas tviteryje parašė, kad „Iranas turi DRAUGŲ: niekas negali turėti MILIJONŲ „įgaliotinių“.

Iranas ir JAV aktyviai varžosi dėl įtakos Irake, kur Teheranas turi įtakingų sąjungininkų, o Vašingtonas palaiko glaudžius ryšius su vyriausybe.

Bazės, kuriose yra JAV karių, ir užsienio ambasados, ypač Amerikos ambasada, nuo spalio pabaigos daugiau kaip du tuzinus kartų buvo apšaudytos raketomis.

Šios atakos, dėl kurių JAV kaltina Irano remiamas grupuotes, pakurstė nuogąstavimus dėl svetimomis rankomis kariaujamo karo Irako teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius