Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano ambasadorius nelaukiamas Nobelio premijų iškilmėse

Irano ambasadorius nebus laukiamas gruodį vyksiančioje Nobelio premijų įteikimo ceremonijoje, penktadienį paskelbė šio iškilmingo renginio organizatoriai, praėjus kelioms dienoms po to, kai analogišką sprendimą priėmė rusų ir baltarusių diplomatų atžvilgiu.
Nobelio premija
Nobelio premija / 123RF.com nuotr.

„Atsižvelgiant į rimtą ir aštrėjančią padėtį... Irano ambasadorius neturėtų būti kviečiamas į Nobelio premijų įteikimo ceremoniją“, – sakoma Nobelio fondo pareiškime, kuriame kalbama apie Irano valdžios žiaurų susidorojimą su šalį apėmusiais protestais.

Jame priduriama, kad „jau kelis dešimtmečius Nobelio fondas kviečia visas šalis, turinčias diplomatines atstovybes Švedijoje, (švęsti) laureatų indėlį į mokslą, literatūrą ir taiką“, bet anksčiau šią savaitę paskelbta, jog Rusijos ir Baltarusijos diplomatai renginyje nebus laukiami dėl karo Ukrainoje.

Be to, nepakviestas liks ir Švedijos kraštutinių dešiniųjų partijos, pagrindinės naujosios dešiniųjų vyriausybės sąjungininkės, vadovas.

„Atsižvelgdamas į Rusijos invaziją į Ukrainą, fondas nusprendė nekviesti Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių į Nobelio premijos įteikimo ceremoniją“, – pranešė organizacija.

„Nors Švedija ir kitos Europos šalys dar neturi atitinkamos diplomatinės politikos Irano atžvilgiu, šis klausimas vis dar vystosi ir mes manome, kad... Irano ambasadorius neturėtų būti kviečiamas“, – nurodoma vėliausiame pranešime.

Kasmet gruodžio 10 dieną Stokholme rengiama ceremonija, kurios metu medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos sričių laureatams apdovanojimus įteikia karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas). Po ceremonijos rengiamas iškilmingas banketas, jame dalyvauja apie 1 200 svečių.

Tą pačią dieną Osle vyksta atskira Nobelio taikos premijos laureato apdovanojimo ceremonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius