Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraelio smūgis Iranui: įsigyta rusiška priešraketinė sistema S-300 nesugebėjo apsiginti

Izraelis sugebėjo sugadinti rusišką oro gynybos sistemą S-300 Irane, rodo Irano karinės bazės palydovinė nuotrauka. Rusiška sistema, kurią Teheranas įsigijo specialiai apsisaugoti nuo oro atakų, buvo neveiksminga, „Fox News“ žurnalistei Jennifer Griffin sakė aukštas JAV karinis šaltinis.

Chriso Biggerso nuotr./Rusiška priešraketinė sistema S-300 nukentėjo per Izraelio ataką Isfahano oro pajėgų bazėje
Chriso Biggerso nuotr./Rusiška priešraketinė sistema S-300 nukentėjo per Izraelio ataką Isfahano oro pajėgų bazėje

Per ataką buvo panaudotos raketos ir dronai, kurie buvo nukreipti būtent į oro gynybos sistemą, sakė J.Griffin šaltiniai. „Tai buvo žinutė iraniečiams: „Mes galime jus pasiekti“. Rusijos oro gynybos sistemos pasirodė neveiksmingos“, – rašė ji, cituodama pašnekovus.

Teheranas įsigijo S-300 sistemas, kad užkirstų kelią Izraelio, JAV ar Persijos įlankos valstybių smūgiams į taikinius Irane, rašoma JAV įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro „Missile Threat Project“ interneto svetainėje.

S-300 sistemos Irane buvo dislokuotos 2019 m. Iranas jas naudoja, be kita ko, branduoliniams objektams apsaugoti. Tokių objektų yra netoli Isfahano bazės, kuriai buvo smogta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S-400
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S-400

Gavęs S-300, Teheranas susidomėjo galimybe įsigyti pažangesnes S-400 sistemas. Kai kurios šių sistemų modifikacijos gali numušti radarais sunkiai užfiksuojamus (angl. „stealth“) naikintuvus. 2023 m. Irano delegacija Rusijoje net apsilankė ekskursijoje po S-400 gaminančią gamyklą, rašė „The Washington Post“.

Pastaraisiais metais Rusija praranda savo dalį pasaulinėje ginklų rinkoje, taip pat ir dėl karo Ukrainoje. Remiantis Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) ataskaita, 2019-2023 m., palyginti su 2014-2018 m., šalies ginklų eksportas sumažėjo 53 proc. 2023 m. Rusija pasauliniame eksportuotojų reitinge smuktelėjo į trečią vietą, užleisdama vietą Prancūzijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius