Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano lyderis ajatola Ali Khamenei: Europa negalima pasitikėti

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei penktadienį pareiškė, kad Europa „negalima pasitikėti“, Europos Sąjungai prieš savaitę inicijavus prekybos mechanizmą, kuriuo apeinamos JAV sankcijos Teheranui.
Ali Khamenei
Ali Khamenei: Europa negalima pasitikėti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiomis dienomis kalbama apie europiečius ir jų pasiūlymus. Aš patarčiau jais nepasitikėti, visai kaip ir amerikiečiais“, – sakė jis per susitikimą su oro pajėgų pareigūnais.

„Nesakau, kad neturėtume palaikyti su jais santykių. Tai dėl pasitikėjimo“, – pridūrė ajatola, kurio žodžiai cituojami jo interneto svetainėje.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija praėjusią savaitę inicijavo specialų mokėjimo mechanizmą – Prekybos mainų palaikymo priemonę (Instrument in Support of Trade Exchanges, INSTEX), kuri turėtų padėti išgelbėti 2015 metų pasaulio galių susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

INSTEX turi sudaryti sąlygas Iranui toliau prekiauti su ES įmonėmis, nepaisant sankcijų, iš naujo paskelbtų Vašingtono, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) išvedė savo šalį iš 2015 metų sutarties.

Teheranas atsargiai sveikino INSTEX kaip „pirmą žingsnį“, bet JAV pareigūnai sakė, kad naujasis mechanizmas niekaip nepaveiks pastangų daryti ekonominį spaudimą Iranui.

A. Khamenei taip pat apkaltino Europą veidmainiškumu dėl žmogaus teisių ir kritikavo Prancūzijos elgesį su protestuotojais Paryžiuje.

„Jie (riaušių policija) atakuoja protestuotojus Paryžiaus gatvėse, apakina juos, o tada turi įžūlumo teikti mums reikalavimus dėl žmogaus teisių“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie Jungtines Valstijas A.Khamenei pareiškė, kad iraniečiai skanduos „Mirtis Amerikai“ tol, kol Vašingtonas vykdys savo priešišką politiką, tačiau pridūrė, kad šis šūkis nėra nukreiptas prieš Amerikos žmones.

„Mirtis Amerikai“ reiškia mirtį (prezidentui Donaldui) Trumpui, (patarėjui nacionalinio saugumo klausimais) Johnui Boltonui (Džonui Boltonui) ir (valstybės sekretoriui Mike'ui) Pompeo. Tai reiškia mirtį Amerikos valdytojams... Mes neturime nieko prieš Amerikos žmones“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius