Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Irano naujajame parlamente moterų yra daugiau nei dvasininkų

Irano naujajame parlamente po prisaikdinimo kitą mėnesį moterų bus daugiau nei dvasininkų, ir tai bus pirmas toks šios šiitiškos respublikos parlamentas, bylojantis apie šalies politikos evoliucionavimą.
Irano parlamentas
Irano parlamentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficialūs rezultatai šeštadienį parodė, kad reformų šalininkai ir nuosaikūs politikai, susiję su prezidentu Hassanu Rouhani, pasiekė didelę pergalę antrajame parlamento rinkimų rate.

Jų dabar yra daugiau nei varžovų konservatorių, nes daug griežtosios linijos šalininkų neteko vietų. Tai pirmas toks kartas nuo 2004 metų ir jis žymi įspūdingą reformų šalininkų sugrįžimą po ne vienus metus trukusios izoliacijos.

Po antrojo rinkimų rato 290 narių parlamente dirbs 17 moterų – viena daugiau nei dvasininkų, kurių skaičius dabar bus mažiausias per visą istoriją.

Į pirmąjį parlamentą po Islamo revoliucijos 1979 metais buvo išrinkti 164 dvasininkai, tačiau kadenciją baigiančiame parlamente jų buvo tik 27.

Kai kurie iš garsiausių šalies politikų yra dvasininkai ir buvę parlamentarai; tarp jų yra H.Rouhani, kuris parlamente dirbo nuo 1980 iki 2000 metų.

Du ankstesni prezidentai, ajatola Akbaras Hashemi Rafsanjani ir Mohammadas Khatami, taip pat yra buvę parlamentarai.

Nors išrinktos 17 moterų, kurių beveik visos yra reformų šalininkės, sudaro tik 9 proc. visų deputatų, tai yra didelis skaičius Iranui, beveik dvigubai didesnis nei devynios moterys konservatorės kadenciją baigiančiame parlamente. Iki šiol didžiausias moterų parlamentarių skaičius buvo 14.

Rezultatai rodo, kad naujajame parlamente bus 133 reformų šalininkai – 13 mažiau, nei reiktų daugumai, bet daugiau nei konservatorių, kurių bus 125. Likusios vietos atiteko nepriklausomiems deputatams ir mažumų atstovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius