Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 07 /15:39

Iraną sukrėtė dvi teroro atakos, atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“

Trečiadienį Irane įvykdyti du teroristiniai išpuoliai – parlamente ir Irano islamo revoliucijos lyderio Ruhollah Khomeini mauzoliejuje. Pranešama, kad žuvo 12 žmonių, 39 – sužeisti, atsakomybę už išpuolius prisiėmė „Islamo valstybė“.
Išpuolis Teherane
Iraną sukrėtė dvi teroro atakos, atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Teheranas

Papildyta 15.40 val. „Islamo valstybė“ pasidalino vaizdo įrašu

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) per naujienų agentūrą „Aamaq“ paskelbė 24 sekundžių trukmės vaizdo įrašą, kuriame matoma ataka Irano parlamente.

Internete išplitusiame vaizdo įraše matyti ginkluotas užpuolikas ir šalia stalo gulintis krauju pasruvęs vyras be gyvybės ženklų.

Įraše girdėti, kaip kažkoks vyras pagarbina Dievą ir arabų kalba sako: „Jūs manote, kad mes pasitrauksime? Dievo valia mes pasiliksime“.

Žodžiai vaizdo įraše: „Jūs manote, kad mes pasitrauksime? Dievo valia mes pasiliksime.“

Tuos pačius žodžius pakartoja ir kitas balas už kadro.

Panašu, kad vyrai kartoja žodžius, kuriuos yra pasakęs pernai Sirijoje nukautas vienas iš IS lyderių Abu Mohamedas al Adnani. A.M.al Adnani buvo IS vyriausiasis propagandistas, verbuotojas ir užsienio teroristinių operacijų architektas.

IS retai skelbia pareiškimus arba kaip nors kitaip informuoja apie tebevykstančias operacijas. Tačiau šis vaizdo įrašas pasirodė dar prieš tai, kai Irano žiniasklaida pranešė, jog parlamento apsiaustis baigėsi ir keturi užpuolikai buvo nukauti.

Papildyta 14.20 val. Žuvusiųjų skaičius išaugo

Irano pareigūnai įvairiems šaltiniams patvirtino, kad išpuolių metu žuvo 12 žmonių. Pranešama, kad mauzoliejuje ataką įvykdė vyras ir trys moterys. Viena iš jų buvo susiprogdinusi mirtininkė.

Šiek tiek anksčiau vietos televizija pranešė, kad sulaikyti trys likę gyvi užpuolikai.

Irano žiniasklaida išplatino nuotrauką, kurioje matyti parlamento rūmuose nukenksminta savižudžio sprogdintojo liemenė.

Papildyta 14.05 val. Išpuolis pasibaigė

Valstybinės naujienų agentūros IRNA duomenimis, du žmonės žuvo, 38 – sužeisti. Neaišku, ar į žuvusiųjų skaičių įtrauktas parlamente nušautas apsaugininkas.

Pranešama, kad nukauti visi parlamente buvę užpuolikai, išpuolis „pasibaigė“, prie mauzoliejaus taip pat „ramu“.

Papildyta 13.08 val. Gatvės kontroliuojamos

Irano politikas Mojtaba Zonnouras sakė, kad pareigūnai „visiškai kontroliuoja“ aplink parlamentą esančias gatves, tačiau vis dar bando sukontroliuoti situaciją pastato viduje.

„Saugumo pajėgos nenori nukauti teroristų, kad galėtų juos suėmę išsiaiškinti, kas suorganizavo išpuolį“, – teigė Mojtaba Zonnouras.

Tuo tarpu internete išplitusioje nuotraukoje matyti iš parlamento pastato rūkstantys dūmai.

EPA/Išpuolis Teherane
EPA/Išpuolis Teherane

Papildyta 12.53 val. Užkirto kelią trečiam išpuoliui

Irano žvalgybos ministerijos teigimu, saugumo pajėgos sulaikė „teroristų grupę“ ir užkirto kelią trečiam išpuoliui.

Papildyta 12.39 val. Vienas mirtininkas sustabdytas

Valstybinė naujienų agentūra IRNA praneša, kad pareigūnai užkirto kelią dar vienam sprogimui parlamente. Besiruošiantis detonuoti bombą teroristas buvo nukautas.

Papildyta 12.20 val. Prie mauzoliejaus susisprogdino antras mirtininkas

Antras mirtininkas detonavo bombą per trečiadienį surengtą išpuolį Teherano pietuose esančiame Irano islamo revoliucijos lyderio Ruhollah Khomeini mauzoliejaus komplekse, pranešė valstybinis transliuotojas IRIB.

Papildyta 12.08 val. Parlamente susisprogdino mirtininkas

Vienas Irano parlamento užpuolikų trečiadienį, tebesitęsiant apsiausčiai, susisprogdino ketvirtajame komplekso aukšte, pranešė valstybinis transliuotojas IRIB.

Papildyta 12.00 val. Įkaitų drama

„Tasnim“ naujienų agentūros duomenimis, į parlamentą buvo išsiųstos specialiosios antiteroristinės pajėgos. Šiuo metu pareigūnai yra šiaurinėje pastato dalyje, vyksta susišaudymas su teroristais.

Pranešama, kad parlamente įkaitais laikomi keturi asmenys. Mažiausiai septyni žmonės žuvo.

Papildyta 11.03 val. Atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę dėl Teherane įvykdytas koordinuotas atakas parlamento komplekse ir Irano islamo revoliucijos lyderio Ruhollah Khomeini mauzoliejuje, trečiadienį pranešė televizija „al Arabiya“.

Vienas parlamento narys sakė valstybiniam transliuotojui IRIB, kad parlamento komplekse Teherano centre siautėjo keturi užpuolikai. Pasak jo, trys užpuolikai buvo ginkluoti Kalašnikovo automatais, o trečiasis – pistoletu.

Be to, kelios agentūros paskelbė, jog buvo surengtas išpuolis R.Khomeini mauzoliejuje ir kad šios atakos tikriausiai yra koordinuotos.

Kaip naujienų agentūrai IRNA sakė mauzoliejaus atstovas spaudai Ali Khalili, vienas ginkluotas vyras, dėvėjęs mirtininko liemenę, įžengė į mauzoliejų pro vakarinį įėjimą, pradėjo šaudyti, o vėliau susisprogdino.

Kaip naujienų agentūrai IRNA sakė mauzoliejaus atstovas spaudai Ali Khalili, vienas ginkluotas vyras, dėvėjęs mirtininko liemenę, įžengė į mauzoliejų pro vakarinį įėjimą, pradėjo šaudyti, o vėliau susisprogdino.

Irano valstybinės televizijos tinklapyje skelbiama, kad sostinėje esantį velionio lyderio R.Khomeini mauzoliejų užpuolė keturi „teroristai“; jie nužudė apsauginį ir sužeidė keturis žmones. Pasak televizijos, vieną užpuoliką nukovė apsauginiai, o po šios atakos buvo suimta viena moteris.

Naujienų agentūra ILNA savo ruožtu paskelbė, kad buvo sužeisti penki asmenys, o saugumo pajėgos neutralizuoja bombą, padėtą mauzoliejaus viduje.

Kol kas įvykio aplinkybės neaiškios: kai kurios vietos naujienų agentūros pranešė, kad situacija jau kontroliuojama, o kituose pranešimuose sakoma, kad šaudynės tebesitęsia ir kad iš užpultų pastatų niekas neišleidžiamas.

Papildyta 10.45 val. Veikė ne vienas

BBC praneša, kad Ruhollah Khomeini mauzoliejuje ataką vykdė trys užpuolikai. Vienas jų susisprogdino, kiti du šaudė į lankytojus.

Papildyta 10.42 val. Yra žuvusiųjų

Anot „Tansim“ naujienų agentūros, žuvo parlamente užpuoliko nušautas apsaugininkas. Tikslus sužeistųjų skaičius kol kas neaiškus.

Detonuotas sprogmuo

IRIB ir „Fars“ praneša, kad ginkluotas vyras įžengė į mauzoliejų sostinės pietuose, maždaug už 20 km nuo parlamento pastato. Nurodoma, kad ten buvo sužeisti keli žmonės.

Agentūros pranešime sakoma, kad per šį išpuolį žuvo vienas žmogus, bet neaišku, ar turimas omenyje mirtininkas sprogdintojas.

Naujienų agentūra ILNA sakė, kad per šaudymą mauzoliejuje penki žmonės buvo sužeisti.

Šūviai parlamente

Ginkluotiems užpuolikams trečiadienį įsiveržus į Irano parlamentą ir šios šalies islamo revoliucijos lyderio Ruhollah Khomeini mauzoliejų buvo sužeisti keli žmonės, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Twitter“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip iš parlamento bėga šūvių išgąsdinti žmonės:

Vienas parlamento narys sakė valstybiniam transliuotojui IRIB, kad parlamento komplekse Teherano centre siautėjo trys užpuolikai, ginkluoti šautuvais ir pistoletu.

Naujienų agentūros ISNA ir „Fars“ paskelbė, kad pašauti trys žmonės, tarp jų mažiausiai vienas apsaugininkas.

Šiitiškame Irane išpuolių ne kartą yra surengę sunitai džihadistai, bet šios šalies pagrindiniai miestai atakų paprastai išvengdavo.

Iranas šiuo metu atlieka svarbų vaidmenį kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) ir kitomis sukilėlių grupėmis Sirijoje ir Irake.

VIDEO: Iraną sukrėtė dvi teroro atakos: mažiausiai 12 žmonių žuvo, dar 38 — sužeisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius