Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano revoliucinė gvardija sako perspėjusi JAV jūrų pajėgas dėl „neprofesionalaus elgesio“

Irano revoliucinė gvardija antradienį pranešė perspėjusi JAV laivus, Vašingtonui pranešus, kad netoli Irano puolamųjų katerių buvo paleista įspėjamųjų šūvių per naujausią abiejų varžovių konfrontaciją Persijos įlankos regione.
Irano ir JAV laivai Persijos įlankoje
Irano ir JAV laivai Persijos įlankoje / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV anksčiau paskelbė, kad įspėjamieji šūviai buvo paleisti po to, kai pirmadienį keliolika greitaeigių iraniečių katerių praūžė šalia JAV karinio povandeninio laivo ir jį lydėjusių laivų siaurame Hormūzo sąsiauryje.

Revoliucinės gvardijos laivynas patvirtino įvykus incidentą dalyvaujant septyniems JAV laivams, bet pabrėžė, kad Irano pajėgos „laikydamosi įstatymais nustatyto atstumo“ perspėjo juos dėl „rizikingo ir neprofesionalaus elgesio, o paskui toliau plaukė savo keliu“.

Savo pareiškime gvardiečiai tvirtino, kad toks JAV elgesys apima „skraidymą sraigtasparniais, signalinių raketų paleidimą ir betikslį, nereikalingą ir provokuojantį šaudymą“.

Gvardija teigė, kad jos laivai vykdė „įprastas misijas teritoriniuose vandenyse“, priklausančiuose Iranui, bet nenurodė, ar amerikiečių laivai buvo įplaukę į šiitiškos respublikos akvatorijas.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby anksčiau pareiškė, jog 13 gvardiečių karinių vandens transporto priemonių dideliu greičiu priartėjo prie septynių JAV laivų 140 metrų atstumu ir atitolo tik tuomet, kai vienas iš amerikiečių laivų paleido 30 šūvių dviem salvėmis.

„Deja, IRGC-N priekabiavimas nėra naujas reiškinys“, – pareiškė J.Kirby, turėdamas omenyje gvardiečių jūrų pajėgas.

„Tai nesaugu, neprofesionalu. Tai tokia veikla, dėl kurios kažkas gali nukentėti, ir gali nulemti tikrą apsiskaičiavimą regione“, – pridūrė pareigūnas.

Gvardija savo ruožtu paragino Vašingtoną vengti „melagingų naratyvų“ ir apkaltino jį esant „nestabilumo, grėsmės ir nesaugumo centru regione“.

Pasak JAV karinio jūrų laivyno, vėliausias incidentas buvo jau antras tokio pobūdžio per pastarąsias dvi savaites.

Balandžio pabaigoje trys Irano greitaeigiai puolamieji kateriai išprovokavo įspėjamuosius šūvius, prisiartinę prie dviejų JAV laivų tarptautiniuose vandenyse šiaurinėje Persijos įlankos dalyje, pareiškė amerikiečių jūrų pajėgos.

O balandžio pradžioje keturi Gvardijos laivai, trys greitaeigiai kateriai ir didelis katamaranas „Harth 55“ panašiai prisiartino prie dviejų JAV Pakrančių sargybos patrulinių laivų ir, nepaisydami perspėjimų, praplaukė šalia jų pirmagalių.

Savo pareiškime Gvardijos karinis jūrų laivynas nurodė, kad jo pajėgos „ramiai ir ryžtingai tęs savo misijas Hormūzo sąsiauryje ir Persijos įlankoje“ ir kad jos yra pasirengusios reaguoti į „bet kokį [JAV] apsiskaičiavimą“.

Tokių konfrontacijų įvyksta Vienoje tęsiantis Irano ir galingųjų valstybių deryboms dėl galimybės atgaivinti 2015 metais sudarytą branduolinį susitarimą, iš kurio praėjus trejiems metams JAV išvedė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius