Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Irano televizijos transliaciją sutrikdė protestus palaikančių įsilaužėlių žinutė

Skaitmeniniai aktyvistai, palaikantys protestų bangą Irane, įsilaužė į valstybinės televizijos tiesioginę naujienų transliaciją ir paskelbė aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei atvaizdą su ant jo veido uždėtu taikiniu ir liepsnomis.
Protestuotojai Teherane
Protestuotojai Teherane / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

„Mūsų jaunimo kraujas yra ant jūsų rankų“, – buvo rašoma šeštadienio vakarą ekranuose pasirodžiusiame pranešime, Teheraną ir kitus miestus vėl sukrėtus protestams, kuriuos išprovokavo 22 metų kurdės Mahsos Amini mirtis.

Ši žinutė nutraukė reportažą apie A.Khamenei susitikimą su valstybės pareigūnais, o atsakomybę už tai prisiėmė įsilaužėlių aktyvistų grupė „Edalat-e Ali“ („Ali Teisingumas“), kuri ekrano viršutiniame dešiniajame kampe pridėjo šūkį: „Prisijunkite prie mūsų ir sukilkite.“

Kelias sekundes Irano žiūrovams transliuotuose vaizduose taip pat buvo rodomos nespalvotos M.Amini ir dar trijų moterų, nužudytų per daugiau nei tris savaites trunkančius neramumus ir valstybės saugumo pajėgų vykdomą susidorojimą, nuotraukos.

M.Amini mirė rugsėjo 16 dieną, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

Apie įsilaužimą plačiai pranešė ne Irane įsikūrusi persų kalba publikuojama žiniasklaida ir teisių gynimo grupės, kurios dalijosi filmuota medžiaga socialinėje žiniasklaidoje.

Šiitiškos respublikos naujienų agentūra „Tasnim“ patvirtino, kad vakaro žinių laidą „kelioms akimirkoms nulaužė prieš revoliuciją nusiteikę agentai“.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip pasibaigus klipui žinių vedėjas kelias akimirkas nepatogiai tyli ir žiūri tiesiai į kamerą, o tokia jo reakcija tapo populiariu memu socialinėje žiniasklaidoje, nepaisant pastaruoju metu Irane taikomų interneto apribojimų.

Įsilaužėliai savo žinutėje taip pat įdėjo pranešimą, raginantį Ali Khamenei palikti savo biurą Teherane ir bėgti iš šalies: „Laikas susirinkti savo baldus iš Pastero gatvės ir susirasti kitą vietą savo šeimai už Irano ribų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius