Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iranui paskelbus apie „maišto“ pabaigą, toliau vyksta režimą palaikančios demonstracijos

Irane ketvirtadienį toliau vyko didžiulės režimą palaikančios demonstracijos, valdžiai diena anksčiau paskelbus apie kruvinų neramumų pabaigą ir sutelkus dėmesį į ekonomines problemas, išprovokavusias antivyriausybinių protestų bangą.
Vyriausybę palaikanti demonstracija Irane
Vyriausybę palaikanti demonstracija Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Protestas Iranas

Praėjus savaitei nuo neramumų pradžios vietos žiniasklaida praėjusią naktį nepranešė apie jokius naujus protestus. Vaizdo įrašai socialiniuose tinkluose rodo, kad būta tik pavienių neramumų toliau nuo sostinėse esančiuose miestuose, tačiau šie faktai kol kas nepatvirtinti.

Vašingtonui užsiminus apie ketinimus įvesti Teheranui naujas sankcijas, Irano valdžia svarsto įvairius žingsnius, įskaitant galimybę blokuoti nepopuliarias priemones, numatytas prezidento Hassano Rouhani biudžete.

Valstybinė televizija ketvirtadienį ryte parodė, kaip dešimtyje šalies miestų, įskaitant Isfahaną, Ardabilį ir Mašhadą, kur praėjusį ketvirtadienį kilo protestų banga, žygiuoja didžiulės minios režimo šalininkų.

„Visi kartu esame susitelkę aplink savo lyderį“, – skandavo minia, turėdama galvoje Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei

„Revoliucingai nusiteikę Irano žmonės išėję į gatves laiku davė atkirtį priešams ir tvarkos drumstėjams“, – pusiau oficialiai naujienų agentūrai ISNA sakė A.Khamenei patarėjas Ali Akbaras Velayati.

„Dabar pagrindinis žmonių reikalavimas vyriausybei ir pareigūnams – spręsti ekonomikos problemas“, – pridūrė jis.

Irano elitinės Revoliucinės gvardijos vadas generolas Mohammadas Ali Jafari trečiadienį paskelbė „maišto“ pabaigą.

Per penkias gruodžio 28-ąją įsiplieskusių neramumų dienas žuvo iš viso 21 žmogus. Neramumai prasidėjo kaip protestai prieš prastą ekonomikos padėtį, tačiau netrukus peraugo į demonstracijas prieš visą režimą, kurių metu buvo atakuojami vyriausybės pastatai ir policijos nuovados.

M.A.Jafari valstybinei televizijai sakė, kad prie neramumų prisidėjo „daug tvarkos drumstėjų“. Pasak generolo, daugelis jų buvo areštuoti ir prieš juos bus imtasi „griežtų veiksmų“.

„Groteskiškas kišimasis į vidaus reikalus“

Šie neramumai tapo rimčiausiu iššūkiu Irano islamo režimui nuo 2009-aisiais vykusių protestų. Jie pakurstė tarptautinį susirūpinimą, o Jungtinės Valstijos apkaltino Teheraną, kad jis mėgina griežtomis priemonėmis nutildyti valdžios kritikus.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Baltųjų rūmų pareigūnas trečiadienį sakė, kad Vašingtonas stengsis surinkti patikimos informacijos, kuri leistų įvesti naujas sankcijas už protestų malšinimą atsakingiems asmenims.

Pagal susitarimą D.Trumpas kas kelis mėnesius turi oficialiai atidėti tam tikrų sankcijų taikymą Iranui. Dabar tai turi būti padaryta iki sausio 12 dienos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ne kartą socialiniame tinkle „Twitter“ reiškęs palaikymą protestuotojams, rašė: „Tinkamu metu sulauksite didžiulės paramos iš Jungtinių Valstijų!“

Kol kas neaišku, ar D.Trumpas nenuspręs atnaujinti sankcijas Iranui, kurių taikymas buvo suspenduotas pagal 2015 metais sudarytą vadinamąjį branduolinį susitarimą tarp šiitiškos respublikos ir didžiųjų pasaulio valstybių.

Pagal susitarimą D.Trumpas kas kelis mėnesius turi oficialiai atidėti tam tikrų sankcijų taikymą Iranui. Dabar tai turi būti padaryta iki sausio 12 dienos.

Iranas seniai kaltina Jungtines Valstijas ir Saudo Arabijos vadovaujamas sunitiškas valstybes kišimusi į šalies vidaus reikalus. Jis tvirtina, kad ir už pastaruosius neramumus atsakingi „išorės priešai“.

Irano ambasadorius Jungtinėse Tautose Gholamali Khoshroo pareiškė, kad JAV vyriausybė „suaktyvino savo groteskišką kišimąsi į Irano vidaus reikalus“, ir apkaltino Vašingtoną, kad jis pažeidžia tarptautinę teisę bei JT Chartiją.

Galimybės mobiliuosiuose telefonuose naudotis populiariomis dalijimosi nuotraukomis ir susirašinėjimo programėlėmis „Instagram“ bei „Telegram“ toliau blokuojamos. Šios programėlės buvo blokuotos vos prasidėjus neramumams.

Ryšių ministras Mohammadas-Javadas Azari Jahromi pareiškė, kad „Telegram“ blokavimas bus atšauktas tik tokiu atveju, jei iš ten bus pašalintas visas „teroristinis turinys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius