-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Afganistano pabėgęs vyras pateko į išpuolį Kraistčerče: žmogus mirė jam ant rankų

Prieš 12 metų į Naująją Zelandiją iš Afganistano pabėgęs Ahmedas Khanas manė radęs saugų prieglobstį. Tačiau penktadienį vyras pateko Kraistčerčo miesto mečetėje įvykdytą teroristinį išpuolį, kurio metu žuvo mažiausiai 49 žmonės, rašo CNN.
Kraistčerčas
Kraistčerčas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

A.Khanas žurnalistams pasakojo, kad 28 metų amžiaus dešiniajam ekstremistui Brentonui Tarrantui pradėjus šaudyti, jis į saugią vietą nutempė sužeistą vaiką, laikė vyrą, kuriam kulka pataikė į ranką.

„(Sužeistas vyras) prašė vandens. Pasakiau jam: „Nurimk, jau atvyko policija“ ir panašiai. Tada šaulys vėl atėjo, ir, kol aš jį laikiau, šovė jam į galvą. Jis mirė“, – pasakojo A.Khanas.

VIDEO: Naujoji Zelandija sukrėsta: mečetėje per šaudynes žuvo 49 žmonės

Kraistčerče gyvenantys pabėgėliai ir imigrantai CNN sakė pasirinkę šią šalį todėl, nes manė, kad ji yra saugi.

Penktadienį dvejose mečetėse įvykdyto išpuolio metu žuvo mažiausiai 49 žmonės. Žudynės šokiravo vietos gyventojus: ne tik todėl, kad jos apskritai įvyko, bet ir todėl, jog išpuolis skirtas parodyti, esą ir taikiausios pasaulio vietos neturi imuniteto terorizmui.

Australijos pilietybė turinčiam B.Tarrantui pateikti kaltinimai žmogžudyste, dar du įtariamieji yra suimti. Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern pavadino išpuolį „viena tamsiausių Naujosios Zelandijos dienų“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos šaulys – Brentonas Harrisonas Tarrantas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos šaulys – Brentonas Harrisonas Tarrantas

Išpuolis palietė ir daugiau A.Khano šeimos narių. Manoma, kad už kelių kvartalų esančioje „Masjid al Noor“ („Šviesos mečetėje“) nušautas jo dėdė.

CNN rašo, kad šeštadienį šeimos kantriai laukė, kol pareigūnai nustatinėjo žuvusiųjų tapatybes. Asmenų žūtys bus patvirtintos, tačiau lieka neatsakytas klausimas: kaip toks siaubingas įvykis gali nutikti saugia laikomoje šalyje?

„Mums atrodė, kad tai – saugus miestas, saugi šalis, – amerikiečių transliuotojui sakė 30 metų amžiaus statybos projektų vadovas, nenorėjęs atskleisti tapatybės. – Neapykanta išplito visur.“

Šiurpūs prisiminimai

Netoli „Masjid al Noor“ mečetės gyvenanti Sue Harrison pasakojo girdėjusi, kaip pamaldų giesmes pertraukė šūkiai. Kol B.Tarrantas bandė nušauti kiek įmanoma daugiau žmonių, ji iškvietė policiją ir pasislėpė namuose.

„Laikas, kai buvo šaudoma, buvo šiurpus, absoliučiai bauginantis. Beveik iškart pajutau, kad į juos taikomasi“, – CNN sakė S.Harrison.

Jos sūnus, 19 metų amžiaus Zinas South, išgirdęs naujienas apie išpuolį parašė mamai, kad įsitikintų, jog ji – saugi. Vėliau vaikinas pamatė B.Tarranto gyvai socialiniame tinkle transliuojamas šaudynes.

„Negalėjau patikėti, kad tas vyrukas tikrąja to žodžio prasme paliko automobilį įvažiavime į mūsų kiemą, nuėjo į mečetę, tada sugrįžo į mūsų kiemą ir vėl nuėjo į mečetę“, – pasakojo Z.South.

Atvykusi policija padėjo S.Harrison išeiti iš namų. „Jai nebuvo leistia išeiti per priekines duris, nes įvažiame į kiemą gulėjo kūnai“, – pasakojo jos sūnus.

Šeima tikina, kad šis būstas tikrai nebegalės būti jų namai.

Netoli įvykio vietos šeštadienį buvo galima pamatyti pakabintą A4 formato popieriaus lapą, ant kurio buvo užrašyta „#Ne neapykantai ir terorui“.

„Jei Naujoji Zelandija yra iki pat kraštų pieno pripildytas ąsotis, laikykime imigrantus cukraus žiupsneliu. Dėl jo pienas neišsilies, o taps saldesnis.“

„Jei Naujoji Zelandija yra iki pat kraštų pieno pripildytas ąsotis, laikykime imigrantus cukraus žiupsneliu. Dėl jo pienas neišsilies, o taps saldesnis“, – rašoma ant plakato.

Ženklą sukūręs Deepakas Sharma su ašaromis akyse CNN pasakojo iš Indijos į Naująją Zelandiją persikėlęs prieš dešimtmetį. „Tai – ne tokia šalis, į kokią pasirinkau imigruoti“, – tikino vyras.

Kiti Kraistčerčo gyventojai teigia, kad bandymas juos suskaldyti tik sustiprins bendruomenę.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kraistčerčas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kraistčerčas

Ilgą barzdą dėvintis Hari Sasidharanas nėra musulmonas. Vyras pasakojo, kad daug žmonių ryte jį sustabdė gatvėje klausdami apie jo religiją.

„Nesijaudink, mes su tavimi“, – H.Sasidharanui sakė vietiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius