Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš apsupto miesto Sirijoje evakuoti vaikai pirmą kartą paragavo saldumynų ir daržovių

Ketveri metai beveik be maisto, kai per dieną gauni tik lėkštę sriubos arba nuo bado gintis valgant žolę. Iš tokio košmaro Sirijos režimo kariai galų gale šią savaitę išleido sukilimo simboliu tapusios tvirtovės – Darajos miesto – gyventojus.
Iš Darajos evakuoti gyventojai
Iš Darajos evakuoti gyventojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Yazanas, keturmetis berniukas, visą gyvenimą gyveno visiškame skurde. Dabar jis pirmą kartą paragavo ledų, kai kartu su šeima buvo evakuotas iš Darajos, rašo AFP.

Jos miestas – vienas pirmųjų, kuriame prasidėjo sukilimas prieš prezidento Basharo al Assado režimą, – nuo 2012 m. pabaigos kentė armijos apsuptį.

Šią savaitę tarp Sirijos vyriausybės ir sukilėlių pajėgų, kurie kontroliavo miestą, pasiektas susitarimas, pagal kurį tūkstančiams civilių ir kovotojų leista evakuotis iš miesto, kuris nuolat bombarduojamas.

Yazano šeima kartu su kitais civiliais išvyko į už maždaug 20 kilometrų esantį kaimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš Darajos evakuoti gyventojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš Darajos evakuoti gyventojai

„Kaskart, kai Yazanas pamato saldainius, pradeda šėlti, – AFP sakė jo motina Amina Kamel, auginanti dar 4 vaikus. – Jis niekada nebuvo ragavęs saldumynų. Pamatęs sausainius jis buvo devintame danguje. Yazanas manęs klausė, ar ledai – tai pyrago rūšis...“

Per penktadienį prasidėjusią ir dvi dienas trukusią evakuaciją iš miesto išvyko apie 4 tūkst. civilių ir mažiausiai 700 kovotojų.

4 metus trukusi apsiaustis buvo sunki ir suaugusiems. „Viskas, ką mes turėdavome valgyti – tai porcija sriubos vakare. Tuomet turėdavome pasninkauti visą kitą dieną“, – pasakojo Yazano motina.

„Neturėjome nei dujų, nei elektros... Kaskart gniauždavo širdį ir verkdavau žiūrėdama į badaujančius vaikus. Neturėdavau ką jiems duoti“, – košmarą prisiminė moteris.

A.Kamel teigimu, didžiąją dalį laiko šeima leisdavo slėptuvėse, kad išvengtų ant miesto kaip lietus krentančių bombų. Kaip ir dauguma kitų miesto gyventojų, ji nedrįso leisti savo vaikų į mokyklą.

Kita su dviem – 3 ir 5 metų amžiaus – vaikais išsigelbėjusi motina Houda pasakojo, kad jie yra sužavėti daržovių. „Mano vaikai labai nustebo pamatę pomidorus. Tai buvo pirmas kartas jiems, – pasakojo 30 metų moteris. – Viskas, ką turėdavome valgyti, buvo žolė.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš Darajos evakuoti gyventojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš Darajos evakuoti gyventojai

Houda sakė, kad palikdama namus pasiėmė kelis akmenis – kaip suvenyrą, kuris primintų miesto kvapą. Ji tiki, kad vieną dieną į Darają galės grįžti.

47 metų Adnanas Naccache AFP pasakojo, kaip jo šeima kiekvieną naktį daugiau nei keturis mėnesius leisdavo duobėje, kurią iškasė žemėje. „Susispausdavome visi aštuoniese, bet vis tiek nedrįsdavome užmigti, nes bijojome bombų“, – sakė jis.

„Gyvenimas buvo pragaras, – liūdnai kalbėjo vyras. – Atrodė, kad pasiekėme galą. Atsidūrėme vietoje, kur atrodė, kad geriau mirsime, nei dar ilgiau kęstumėme be maisto ar vaistų.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Darajos evakuoti gyventojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Darajos evakuoti gyventojai

Sirijos armija įžengė į sukilimo simboliu tapusią Darają

Sirijos vyriausybinės pajėgos šeštadienį įžengė į sukilimo simboliu tapusį Darajos miestą, iš kurio po ketverius metus trukusios režimo pajėgų apsiausties evakavosi sukilėlių kovotojai ir civiliai gyventojai, sakė šaltinis armijoje.

„Sirijos armija visiškai kontroliuoja Darają ir įžengė į visą miesto teritoriją. Ten nėra nė vieno ginkluoto vyro“, – AFP apie sukilėlius sakė šaltinis, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Anksčiau pirma šimtų sukilėlių ir jų šeimų grupė, kuri evakavosi iš Darajos, pasiekė opozicijos kontroliuojamą teritoriją šiaurėje, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Darajos byla dabar užversta, po visų civilių gyventojų, ginkluotų vyrų ir jų šeimų evakuacijos pagal susitarimą“, kurį ketvirtadienį pasiekė režimas ir sukilėliai, pranešė Sirijos valstybinė televizija.

Jos reportaže buvo matyti Darajos gatvėmis važiuojančios armijos transporto priemonės. Šis miestas, esantis netoli sostinės Damasko, buvo vienas pirmųjų, sukilusių prieš režimą 2011 metų kovą.

„Antra ir paskutinė sukilėlių ir civilių gyventojų vilkstinė šiandien išvažiavo iš Darajos“, – sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Daraja buvo laikoma sukilimo, prasidėjusio nuo taikių protestų prieš Basharo al Assado vyriausybę, simboline tvirtove. Neramumai, prasidėję 2011-ųjų kovą, peraugo į pilietinį karą, nusinešusį jau daugiau kaip 290 tūkst. žmonių gyvybių.

Smarkiai subombarduotas miestas, kurį nuo 2012 metų buvo apsupusios B.al Assadui ištikimos pajėgos, tapo nebetinkamas gyventi.

Per pastaruosius ketverius metus į miestą įvažiavo tik viena maisto produktų atgabenusi pagalbos kolona – tai įvyko šių metų birželį. Kiek anksčiau Darają pasiekė kolona, atgabenusi vaistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius