-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 27 /13:12

Iš Argentinos į Maskvą 400 kg kokaino gabenta Rusijos vyriausybės lėktuvu

Policija teigia turinti įrodymų, kad Rusijos ambasadoje Argentinoje laikyta didžiulė kokaino siunta į Maskvą buvo išgabenta Rusijos vyriausybei priklausančiu lėktuvu. Kremlius tokius kaltinimus neigia, rašo „Crime Russia“.
Rusijos vyriausybei priklausantis lėktuvas IL-96
Rusijos vyriausybei priklausantis lėktuvas IL-96 / Stopkadras

Vasario 23 d. Argentinos žandarmerijos paviešintame vaizdo įraše matyti 12 lagaminų su 398 kg kokaino.

Rusų portalo rbc.ru duomenimis, nuotraukoje matomas lėktuvo identifikacijos numeris 96023 sutampa su orlaivio IL-96 numeriu. Šis laineris priklauso eskadronui „Russia“, skraidinančiam aukščiausio rango Rusijos pareigūnus.

Pasak portalo rbc.ru, Rusijos specialiųjų pajėgų eskadrono „Russia“ Prezidento reikalų departamentas nuotraukoje matomą orlaivį numeriu 96023 pradėjo naudoti dar 2016-ųjų rugpjūtį.

Portalo russianplanes.net duomenimis, 2017 m. gruodžio 6 d. lėktuvas IL-96, kurio numeris – 96023, dar buvo Buenos Airių oro uoste.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Narkotikų sulaikymo operacija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Narkotikų sulaikymo operacija

Gruodžio 7 d. šis orlaivis jau buvo Žaliajame Kyšulyje (salų valstybėje Atlanto vandenyne), iš čia skrido į Maskvą.

J.Krylova: „Žurnalistai padarė išvadas remdamiesi nepatikima informacija – šiuo atveju nuotrauka, kurią, pasitelkus šiuolaikines technologijas, galima lengvai sufabrikuoti.“

Kiek anksčiau Argentinos saugumo ministrė Patricia Bullrich pareiškė, kad kokainas kaip „diplomatinis bagažas Rusijos vyriausybės lėktuvu“ buvo išsiųstas 2017-ųjų lapkritį. Eskadrono „Russia“ atstovai tokią informaciją neigė.

P.Bulltrich teigimu, kokaino siuntos vertė – 50 mln. dolerių (40,5 mln. eurų).

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovė Jelena Krylova tikino, kad Argentinos žandamerijos publikuotos nuotraukos ir vaizdo įrašai – sufabrikuoti.

„Žurnalistai padarė išvadas remdamiesi nepatikima informacija – šiuo atveju nuotrauka, kurią, pasitelkus šiuolaikines technologijas, galima lengvai sufabrikuoti, – sakė J.Krylova ir pridūrė, kad nuotraukoje nėra tikslaus lėktuvo identifikacijos numerio.

Bendra operacija

Kiek anksčiau „The Daily Telegraph“ rašė, kad 2016 m. sužinojęs apie ambasadoje laikomus narkotikus ir planus gabenti kontrabandą Rusijos ambasadorius Argentinoje Viktoras Coronelli informavo policiją.

Tuomet Rusijos ir Argentinos teisėsaugos pareigūnai pradėjo bendrą operaciją, argentiniečiai 2016-ųjų gruodį narkotikus pakeitė miltais, į juos įdėjo sekimo įtaisus.

„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Patruševas
„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Patruševas

Sąmoksle dalyvavusiam Rusijos ambasados darbuotojui išėjus iš darbo, pasikeitė planai, todėl siunta metams buvo palikta sandėlyje.

2017-aisiais į Argentiną neva susitikti su prezidentu Mauricio Macri atvyko Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas. „The Daily Telegraph“ duomenimis, narkotikai į Rusiją turėjo būti gabenami jam priklausančiu lėktuvu.

P.Bullrich teigimu, per bendrą operaciją buvo sulaikyti iš viso penki įtariamieji – du Argentinoje ir dar trys Rusijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mauricio Macri
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mauricio Macri

Pasak ministrės, „itin grynas“ kokainas turėjo būti nugabentas į Rusiją ir galbūt Vokietiją, kur gyvena įtariamas šios gaujos vadeiva.

„Manome, kad Vokietijos policija areštuos šį bėglį“, – sakė ji.

Pasak P.Bullrich, Rusijos saugumo tarnybos agentai buvo triskart atvykę į Argentiną padėti vietos tyrėjams. Tyrimas truko iš viso ilgiau nei metus.

Vienas iš dviejų Argentinoje sulaikytų asmenų yra natūralizuotas rusas, dirbęs Buenos Airių policijoje, sakė P.Bullrich.

Vietos žiniasklaida praneša, jog šis asmuo yra Buenos Airių miesto policijos vado pavaduotojas Ivanas Bliznioukas.

Tyrėjai mano, kad konfiskuotas kokainas į Argentiną atkeliavo iš Kolumbijos arba Peru.

Paslaptinga žūtis

2016-ųjų gruodžio 20-ąją, tą pačią dieną, kai Rusijos ambasadorius Argentinoje V.Coronelli informavo teisėsaugą apie ambasadai priklausančiame pastate laikomą kokainą, Maskvoje negyvas rastas Rusijos Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos departamento patarėjas Piotras Polšikovas.

Diplomatas žuvo nuo šūvio į smilkinį.

„Sputnik“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministerija
„Sputnik“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministerija

Tą dieną Rusijos URM paskelbė, kad P.Polšikovas mirė nelaimingo atsitikimo metu, o diplomato mirtis esą nėra susijusi su jo veikla.

Remiantis policijos išvadomis, P.Polšikovo mirtis – ne savižudybė, taip pat nebuvo rastas ginklas, kuriuo nužudytas diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius