-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš arti: kaip Rusijoje gimsta rinkėjai vaiduokliai

Rusijos rinkimų apylinkėje Nr. 333 Vladikaukaze naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai suskaičiavo tik 256 balsavusius rinkėjus per regioninius rinkimus praėjusį sekmadienį, tačiau paskelbti oficialūs rezultatai rodo, kad savo balsus čia neva atidavė beveik 2 tūkst. rinkėjų.
Rinkimai Rusijoje
Rinkimai Rusijoje / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Savaitgalį Rusijos gyventojai dalyvavo rinkimuose, kurie laikomi repeticija prieš kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus. Kremliaus kandidatai regioninių parlamentų ir gubernatorių rinkimuose, kaip ir tikėtasi, pasirodė stipriai.

Kai buvo paviešinti oficialūs rezultatai iš rinkimų apylinkės Nr. 333, iš pradžių skelbta, kad balsavo 1 331 žmogus, o antradienį paskelbti patikslinti duomenys – net 1 867 rinkėjai. Tai yra net septynis kartus daugiau, nei suskaičiavo „Reuters“ reporteriai. 73 proc. balsų čia atiduota už „Vieningosios Rusijos“ partijos kandidatus.

Minėtosios rinkimų apylinkės komisijos pareigūnai tikina, kad jų pateikti rezultatai yra teisingi ir neturi jokių netikslumų.

Turime garantuoti 85 procentus „Vieningajai Rusijai“. Kitaip caras nustos mums mokėti pinigus.

„Reuters“ žurnalistai rinkimų apylinkėje buvo nuo 8 val. ryto, kai apylinkė buvo atidaryta, iki pat biuletenių skaičiavimo pabaigos. Jie visą dieną stebėjo vieną vyriškį, prisistačiusį kaip „Vieningosios Rusijos“ rinkimų stebėtoją, kuris prie balsadėžės per dieną ėjo daugybę kartų ir kaskart į vidų metė biuletenius.

„Turime garantuoti 85 procentus „Vieningajai Rusijai“. Kitaip caras nustos mums mokėti pinigus“, – netikėtai atvirai pareiškė minėtasis vyriškis, vardu Sergejus Liutikovas, reporteriui, greičiausiai darydamas užuominą į Vladimirą Putiną.

V.Putinas yra ryškiausias kitų metų prezidento rinkimų favoritas. Daugelis rinkėjų, pažymi „Reuters“, vertina jį už nacionalinės savigarbos atkūrimą. Tačiau prognozuojant, kad šiais ekonomika augs tik vieną procentą, parama jam menksta. Politikos analitikai prognozuoja, kad tai gali lemti menką rinkėjų aktyvumą.

Pažadai viską ištirti

„Reuters“ reporteriai sekmadienį stebėjo balsavimą šešiose balsavimo apylinkėse. Visi šeši žurnalistai pastebėjo didesnių ar mažesnių neatitikimų tarp oficialių ir jų pačių užfiksuotų rinkėjų aktyvumo rezultatų. Žurnalistai apylinkėse praleido visą dieną, išskyrus vieną vietovę, kur „Reuters“ reporteris iš pradžių nebuvo įleistas į apylinkę.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ne iš karto atsiliepė į prašymą pakomentuoti užfiksuotus faktus. Tačiau pirmadienį D.Peskovas per spaudos konferenciją pareiškė, kad balsavimas parodė, jog žmonės pasitiki V.Putinu. Jis taip pat sakė, kad sukčiavimui taikoma „nulinė tolerancija“, o pranešimai apie rinkimų pažeidimus buvo tiriami nedelsiant.

Cituodamas Centrinės rinkimų komisijos duomenis, D.Peskovas kalbėjo, kad skundų dėl rinkimų įstatymo pažeidimo, lyginant su ankstesniais rinkimais, sumažėjo, o daugelis skundų buvo dėl nereikšmingų pažeidimų.

Partijos „Vieningoji Rusija“ vadovybė savo pareiškime naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtina niekam nedavusi nurodymų falsifikuoti rinkimų rezultatų. Ten pat teigiama, kad visus pranešimus apie pažeidimus išnagrinės rinkimų komisijos, o jeigu įstatymas buvo pažeistas, atsakingi už tai bus nubausti.

Nevyriausybinė organizacija „Golos“, kurios savanoriai stebėjo rinkimus 36-iuose regionuose, pirmadienio vakarą pareiškė, kad ji gavo 825 pranešimus apie rinkimų įstatymo pažeidimus. Daugelyje jų kalbama apie išpūstus dalyvavusių rinkėjų skaičius ir papildomų biuletenių įmetimą į balsadėžes. Tačiau „Golos“ pažymėjo, kad šį kartą pažeidimų užfiksuota mažiau nei per ankstesnius rinkimus.

Rusijos Centrinė rinkimų komisija ne iš karto atsakė į „Reuters“ klausimus apie agentūros žurnalistų stebėtus neatitikimus tarp faktiško rinkėjų skaičiaus ir oficialių rezultatų. Komisijos pirmininkė Ela Pamfilova vėliau per spaudos konferenciją pažadėjo, kad neatitikimai, apie kuriuos buvo pranešta komisijai, bus ištirti.

Komisijos pirmininkė: „Aš nieko nemačiau“

Rinkimų apylinkėje Nr. 333, įsikūrusioje Vladikaukazo pedagoginiame institute, Šiaurės Osetijoje, rinkėjai sekmadienį rinko naują regioninį parlamentą.

S.Liutikovas apylinkėje praleido visą dieną. Oficialiai jis dirba kadenciją bebaigiančio „Vieningosios Rusijos“ atstovo Šiaurės Osetijos parlamente Vadimo Suanovo padėjėju. V.Suanovas, kuris siekė perrinkimo, „Reuters“ pareiškė nieko nežinantis apie tai, ką jo padėjėjas veikė rinkimų apylinkėje.

S.Liutikovas savo biuletenį į balsadėžę įmetė jau pirmąją apylinkės darbo valandą, tačiau vėliau, pasak „Reuters“ žurnalistės, jis tą patį veiksmą pakartojo dar maždaug dešimt kartų.

S.Liutikovas savo biuletenį į balsadėžę įmetė jau pirmąją apylinkės darbo valandą, tačiau vėliau, pasak „Reuters“ žurnalistės, jis tą patį veiksmą pakartojo dar maždaug dešimt kartų.

Iš pradžių S.Liutikovas pagrasino „Reuters“ reporterei nefilmuoti jo prie balsadėžės, žadėdamas sudaužyti jos mobilųjį telefoną, jeigu įrašas nebus ištrintas. Tačiau vėliau jis parodė žurnalistei savo pasą, iš kurio paaiškėjo jo pavardė ir gimimo data – 1984 metų balandžio 17-oji.

Kaskart eidamas prie balsadėžės jis buvo vietinės rinkimų komisijos pirmininkės Jelenos Chadonovos regėjimo lauke. Paklausta, kaip vertina S.Liutikovo veiksmus, J.Chadonova atsakė: „Neturiu ką komentuoti, aš nieko nemačiau.“

Pirminiai sekmadienio rinkimų rezultatai rodo, kad Kremliaus kandidatai pirmauja visuose 16-oje regionų, kur buvo renkami gubernatoriai. Šešiuose regionuose, kuriuose buvo renkami vietos parlamentai, taip pat ir Šiaurės Osetijoje, „Vieningosios Rusijos“ atstovai irgi užėmė tvirtą pirmąją vietą.

Silpnesnis „Vieningosios Rusijos“ dominavimas pastebimas tik Maskvoje, kurioje parama opozicinėms politinėms jėgoms tradiciškai yra stipresnė.

Balsavimas namuose

Kitoje Rusijos vietovėje, rinkimų apylinkėje Nr. 618, Belgorodo regione, „Reuters“ žurnalistas lydėjo rinkimų komisijos atstovus per jų kelionę į rinkėjų namus. Maždaug ketvirtis šios apylinkės rinkėjų balsavo namuose.

Pagal Rusijos rinkimų įstatymą, balsavimo namuose teisė suteikiama tiems, kurie dėl sveikatos būklės negali asmeniškai atvykti į rinkimų apylinkę ir patys paprašo, kad pas juos atvyktų rinkimų organizatoriai. Tačiau keli aplankyti žmonės tvirtino neprašę, kad pas juos atvyktų rinkimų komisijos atstovai.

Komisijos nariai į daugelį namų ėjo net nesibelsdami. Vienas maždaug šešiasdešimties metų vyras rūkė cigaretę savo namo kieme, kai pas jį atvyko rinkimų organizatoriai. „Pirmiausia nutieskite kelią, tada pakalbėsime“, – pareiškė jis atvykėliams, ranka parodęs į duobėtą vieškelį, vedantį iki jo namų. Jis pareiškė nieko neprašęs atvykti pas jį, tačiau vis dėlto užpildė biuletenį.

Per dvi valandas, kurias žurnalistas neatsitraukdamas praleido su komisijos nariais, buvo surinkta 14 biuletenių. Kai jie sugrįžo į rinkimų apylinkės patalpas, paaiškėjo, kad biuletenių jau yra 18.

Po rinkėjų namus keliavę komisijos nariai pareiškė, kad jų pateikiamas skaičius yra teisingas, o apylinkės komisijos pirmininkė Liubovė Gruško pareiškė: „Klausimas apie skirtingus skaičius yra provokuojantis. Mes apie tai nediskutuosime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius