Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iš D.Trumpo administracijos pasitraukusių aukšto rango pareigūnų sąrašas dar pailgėjo

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly iki metų pabaigos atsistatydins, šeštadienį paskelbė prezidentas Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Kelly bus dar vienas iš 2017 metų sausį dirbti pradėjusio JAV lyderio artimiausios aplinkos pasitraukęs pareigūnas – anksčiau atsistatydino ar buvo atleisti dešimtys Baltųjų rūmų patarėjų, nuo generalinio prokuroro Jeffo Sessionso iki spaudos sekretoriaus Seano Spicerio ir buvusio administracijos vadovo Reince'o Priebuso.

Štai keletas iš aukšto rango pareigūnų, pasitraukusių iš D.Trumpo administracijos.

Administracijos vadovas Johnas Kelly

J.Kelly, jūrų pėstininkų atsargos keturių žvaigždučių generolui, priskiriami nuopelnai dėl tam tikros tvarkos atkūrimo dažnai chaotiškuose D.Trumpo Baltuosiuose rūmuose.

Tačiau siekdamas tvarkos jis konfliktavo su D.Trumpo klano nariais, o kartais šiurkštokais komentarais piktindavo demokratus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly

D.Trumpas, kuris kartą sakė norintis, kad šis padėjėjas liktų su juo iki 2020 metų, kai vyks kiti prezidento rinkimai, pastaruoju metu leido suprasti, kad jų santykiai atšalo.

„Kažkuriuo metu jis norės eiti toliau“, – lapkričio viduryje sakė prezidentas.

68 metų J.Kelly yra užsiminęs, kad šis darbas – vienas svarbiausių Baltuosiuose rūmuose – jam ne visuomet patiko. „Spėju, Dievas nubaudė mane“, – sykį pajuokavo jis.

Generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas

Respublikonų senatorius iš Alabamos J.Sessionsas buvo pirmasis Senato narys, parėmęs D.Trumpo 2015 metų kampaniją dėl Respublikonų partijos kandidato į prezidentus statuso.

Išrinktas prezidentu D.Trumpas atsidėkojo J.Sessionsui paskirdamas jį vadovauti Teisingumo departamentui.

Tačiau D.Trumpo ir J.Sessionso santykiai greit pašlijo, pastarajam nusišalinus nuo dalyvavimo specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrime dėl D.Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos galimo susimokymo su Maskva ir jo priežiūros, nes per 2016 metų kampaniją jis pats buvo užmezgęs kontaktų su rusais.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Jeffas Sessionsas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Jeffas Sessionsas

D.Trumpas kelis kartus asmeniškai užsipuolė J.Sessionsą dėl to, kad jis jo neapsaugojo nuo R.Muellerio tyrimo.

„Neturiu generalinio prokuroro – tai labai liūdna“, – rugsėjo mėnesį interviu televizijai „Hill.TV“ sakė D.Trumpas.

Ambasadorė prie JT Nikki Haley

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley, kuri spalio mėnesį paskelbė, kad 2018 metų pabaigoje išeis iš šios administracijos, nuo pat pradžių buvo didelė jos žvaigždė.

Atsidūrusi tarptautinėje scenoje, buvusi Pietų Karolinos gubernatorė N.Haley greit tapo nuovokia D.Trumpo užsienio politikos gynėja. Ji griežtai kalbėdavo apie Šiaurės Korėją, Siriją ir Iraną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Nikki Haley
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Nikki Haley

Ji taip pat nebijojo atvirai reikšti savo nuomonės, dažnai – gan nediplomatiška kalba, ir pelnė pareigūnės, galinčios pasipriešinti D.Trumpui, kai manydavo, jog tam yra pagrindo, reputaciją.

Buvo giriama jos agresyvi kritika Rusijai, net griežtesnė už Baltųjų rūmų poziciją.

Pranešimas apie jos atsistatydinimą išprovokavo spėliones apie jos politinę ateitį, nors ji pati neigė turinti kokių nors planų 2020 metais mesti iššūkį D.Trumpui ir sakė, kad liks lojali prezidentui.

Aplinkosaugos vadovas Scottas Pruittas

Aplinkosaugos departamento vadovas Scottas Pruittas įsivėlė į etikos skandalus dėl savo išlaidų ir elgesio tarnyboje ir D.Trumpas liepos mėnesį jį atleido.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Pruittas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Pruittas

Šis buvęs Oklahomos generalinis prokuroras, turintis ryšių su iškastinio kuro sektoriumi, buvo kaltinamas tuo, kad savo padėtimi naudojosi asmeninei ir šeimos naudai, pažeisdamas federalinius įstatymus, be to, baudė dėl tokio elgesio prieštaravusius arba nepakankamą lojalumą demonstravusius pavaldinius.

Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas

Rexą Tillersoną D.Trumpas atleido kovo mėnesį, taip užbaigdamas nelabai sklandų buvusio naftos milžinės „Exxon“ vadovo darbą diplomatijos vadovo poste.

R.Tillersonas dažnai nesutardavo su nuomonę vis keičiančiu prezidentu. Kaip žinoma, jie skirtingai vertino susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos, iš kurio D.Trumpas pasitraukė gegužės mėnesį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas ir Donaldas Trumpas

Neilgai trukusio darbo šiame poste metu R.Tillersonas dažnai negaudavo informacijos ir nežinodavo apie politikos pakeitimus, kuriuos D.Trumpas skelbdavo socialiniame tinkle „Twitter“.

Neseniai R.Tillersonas per vieną susirinkimą Teksase sakė, kad D.Trumpas yra nedrausmingas, nemėgsta skaityti jam parengtų informavimo pranešimų, o kartais prašydavo jo daryti neteisėtų dalykų. Tai buvo vienas pirmųjų po pasitraukimo viešai išsakytų R.Tillersono kritiškų komentarų prezidento atžvilgiu.

D.Trumpas tviteryje atkirto, kad R.Tillersonas yra „kvailas kaip akmuo“.

Vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas

D.Trumpo nacionalistinės ir populistinės rinkimų kampanijos ir jo rinkimų pergalės architektas, buvęs prezidento vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas buvo pramintas Tamsos kunigaikščiu ir šešėliniu prezidentu.

Jo ekonominis nacionalizmas tapo D.Trumpo politikos ramsčiu, nors daugelį kitų S.Bannono idėjų politikos varžovai atmetė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas

Nuolatiniai S.Bannono konfliktai su kitais patarėjais ir ryšiai su kraštutiniais dešiniaisiais galiausiai privertė S.Bannoną 2017 metų rugpjūtį pasitraukti.

Pagrindinis ekonomikos patarėjas Gary Cohnas

Buvęs banko „Goldman Sachs“ prezidentas Gary Cohnas iš D.Trumpo pagrindinio patarėjo ekonomikos klausimais posto atsistatydino kovo mėnesį, protestuodamas prieš prezidento sprendimą įvesti naujus prekybos muitus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas

Ilgametis demokratas G.Cohnas visuomet sunkiai pritapdavo administracijoje, kurią į valdžią iškėlė šaižus nacionalizmas.

Patarėjai nacionalinio saugumo klausimais

Patarėjo nacionalinio saugumo klausimais, atsargos generolo leitenanto Michaelo Flynno atžvilgiu vyko tyrimas dėl jo kontaktų su rusais. Galiausiai jis prisipažino melavęs FTB.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas

Patarėjo nacionalinio saugumo klausimais poste jis išsilaikė vos 22 dienas.

Jį pakeitęs Herbertas Raymondas McMasteris, taip pat atsargos generolas leitenantas, ištvėrė vos metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas

Jis niekada taip ir nesusidraugavo su prezidentu, kuris ant jo pyko dėl pritarimo JAV žvalgybos vadovų konsensusui, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius