Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš D.Trumpo žento J.Kushnerio atimtas leidimas susipažinti su slapčiausia informacija

Iš JAV prezidento Donaldo Trumpo žento ir aukšto rango politinio patarėjo Jaredo Kushnerio atimtas aukščiausio lygio asmens patikimumo pažymėjimas, pranešė gerai informuoti šaltiniai.
Jaredas Kushneris
Iš Jaredo Kushnerio atimtas leidimas susipažinti su slapčiausia informacija / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis sprendimas gali smarkiai paveikti JAV administraciją.

Du šaltiniai, negalėję kalbėti viešai, nes duomenys apie asmens patikimumo statusą yra įslaptinti, patvirtino JAV žiniasklaidos pranešimus, kad Baltųjų rūmų patarėjas neteko leidimo susipažinti su griežčiausiai saugomomis Amerikos paslaptimis.

Baltieji rūmai ir pats prezidentas atsisakė komentuoti šį klausimą, tačiau pažymėjo, jog šis sprendimas visiškai nepaveiks J.Kushnerio vaidmens.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jaredas Kushneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jaredas Kushneris

Visgi faktas, kad prezidento 37 metų žentas neteko prieigos prie aukščiausia slaptumo žyma pažymėtos informacijos, kelia rimtų abejonių dėl jo galimybių toliau atlikti svarbų vaidmenį Baltuosiuose rūmuose ir vesti derybas dėl taikos Artimuosiuose Rytuose.

Kushneris buvo aktyvus D.Trumpo rinkimų komandos narys, o dabar tarp Baltųjų rūmų patarėjų jis neretai įvardijamas kaip „lygesnis tarp lygių“.

Pirmieji apie tai, kad iš prezidento žento tikriausiai buvo atimtas leidimas susipažinti su aukščiausia slaptumo žyma pažymėta informacija, praėjusios savaitės pabaigoje pranešė „Politico“ ir CNN.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ivanka Trump
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ivanka Trump

Kushneris, prezidento dukters Ivankos Trump vyras, iki šiol atliko svarbų vaidmenį siekiant taikos susitarimo tarp Izraelio ir palestiniečių.

Jis taip pat laikomas tvirtu didesnės Vašingtono paramos Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vyriausybei šalininku.

A.D.Milleris: „Jie žino, kad (J.Kushneris) negali skaityti apie juos. Neįmanoma žinoti to, ko nežinai.“

Sprendimas atimti iš J.Kushnerio aukščiausio lygio asmens patikimumo pažymėjimą priimtas prieš kovo 5 dieną numatytą B. Netanyahu apsilankymą Baltuosiuose rūmuose.

Buvęs JAV derybininkas Aaronas Davidas Milleris sakė, jog dabar J.Kushneris gali prarasti autoritetą Artimųjų Rytų taikos derybų partnerių akyse.

„Jie žino, kad (J.Kushneris) negali skaityti apie juos“, – sakė A.D.Milleris ir pridūrė: „Neįmanoma žinoti to, ko nežinai“.

J.Kushnerio advokatas anksčiau pripažino, kad prezidento žentas dar nėra užbaigęs formalių asmens patikimumo patikrinimo procedūrų, nors, kaip buvo pranešta, turi galimybę susipažinti su aukščiausia slaptumo žyma pažymėta žvalgybine informacija, kuri kasdien pateikiama prezidentui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly nurodė pakeisti leidimų susipažinti su slapta informacija išdavimo sistemą paaiškėjus, kad aukšto rango patarėjas Robas Porteris ne vieną mėnesį dirbo neturėdamas specialaus patikimumo pažymėjimo, kuris nebuvo išduotas dėl įtarimų, kad jis smurtavo prieš dvi buvusias savo žmonas.

J.Kelly: „Visi Baltuosiuose rūmuose dėkingi už šį svarų indėlį įgyvendinant prezidento darbotvarkę. Bet kokios kitos prielaidos yra melas.“

„Nekomentuosiu jokių konkrečių asmenų patikimumo statuso“, – sakė J.Kelly.

Jis nurodė pasakęs J.Kushneriui, jog „neabejoja jo galimybėmis toliau vykdyti savo pareigas užsienio politikos srityje, įskaitant mūsų pastangų rasti taikų Izraelio ir palestiniečių konflikto sprendinį priežiūrą, bei toliau dalyvauti formuojant mūsų santykių su Meksika politiką“, – sakė Baltųjų rūmų administracijos vadovas.

„Visi Baltuosiuose rūmuose dėkingi už šį svarų indėlį įgyvendinant prezidento darbotvarkę. Bet kokios kitos prielaidos yra melas“, – pridūrė jis.

Neaišku, su kokia slaptumo žyma pažymėta informacija turi leidimą susipažinti ir prezidento dukra I.Trump.

Neseniai ji lankėsi Pietų Korėjoje ir informavo šalies prezidentą Moon Jae-iną apie naujas sankcijas Šiaurės Korėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius