Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš fleitininkės į politikę: kaip Maryja Kalesnikava tapo opozicijos lydere?

Fleitininkė ir meno projektų vadybininkė Maryja Kalesnikava tapo vienu iš pagrindinių pasipriešinimo Aliaksandro Lukašenkos režimui veidų. Su Viktaru Babaryka, atvedusiu ją į politiką, M.Kalesnikava taip pat susipažino per muziką.
Maryja Kalesnikava
Maryja Kalesnikava / „Scanpix“/AP nuotr.

Neseniai rusų laikraščiui M.Kalesnikava sakė, kad buvimas dėmesio centre jai kelia stresą. „Paprasčiausiai tai ne man. Mums būtų lengviau, jei turėtumėme lyderį“, – cituoja ją „Kommersant“.

Šiandien M.Kalesnikava – vienintelė moterų trio atstovė, likusi Baltarusijoje. Rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi Sviatlana Cichanouskaja netrukus pabėgo į Lietuvą, Veranika Capkala šiuo metu yra Lenkijoje. M.Kalesnikava, kaip ir daug jos bendražygių, šiuo metu yra už grotų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Veranika Capkala ir Sviatlana Cichanouskaja susitiko Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Veranika Capkala ir Sviatlana Cichanouskaja susitiko Lenkijoje

Į politiką atvedė V.Babaryka

M.Kalesnikava 1982 metais gimė dviejų inžinierių šeimoje, su seserimi užaugo Minske. Nors buvo trumpai įsitraukusi į opozicinio Jaunimo fronto veiklą, galiausiai visą dėmesį ėmė skirti muzikai.

Būdama devynerių ji pradėjo groti fleita, 17-os jau mokė kitus vietos mokykloje. Baigusi Valstybinę muzikos akademiją, ji tęsė studijas Vokietijoje, kur į avangardinę muziką įsitraukė ir kaip atlikėja, ir kaip vadybininkė, rašo „Financial Times“.

„Deutsche Welle“ rašo, kad M.Kalesnikava anksčiau sukūrė kelis tarptautinius projektus, raginančius kultūrinius mainus tarp Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos ir Vokietijos.

M.Kalesnikavą pažinojęs kompozitorius ir muzikos profesorius Martinas Schuttleris „Financial Times“ tikino anksčiau neįsivaizdavęs, kad ji tokiu būdu galėtų įsitraukti į Baltarusijos politiką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maryja Kalesnikava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maryja Kalesnikava

„Tačiau žvelgiant retrospektyviai tai manęs visai nestebina. Ji daugiausia yra susikoncentravusi į žmonės, ją domina mainai, supratimas, bendras vystymasis ir solidarumas – ir ji prisiima atsakomybę“, – teigė M.Schuttleris.

Jis „Deutsche Welle“ tikino, kad M.Kalesnikava – „neįtikėtinai stipri asmenybė“, taip pat „neįtikėtinai optimistiška, veikli, kupina energijos“.

„Jos nesustabdysi, kad ir ką ji daro“, – pridūrė jis.

Su M.Kalesnikava dirbusiam rusų kompozitoriui Sergejui Nevskiui jos perėjimas į politiką atrodė akivaizdus.

„Kai autoritarinėje šalyje bandai kažką fundamentaliai pakeisti kultūroje, anksčiau ar vėliau įsitrauki į politiką. Mes matome visiškai normalią evoliuciją. Maryja iš muzikantės tapo vadybininke, iš vadybininkės – politike“, – S.Nevskis sakė „Financial Times“.

M.Kalesnikavos pokyčių katalizatoriumi tapo Viktaras Babaryka, tuomet ėjęs Rusijos koncerno „Gazprom“ kontroliuojamo banko „Belgazprombank“ pareigas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktaras Babaryka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktaras Babaryka

2017 metais M.Kalesnikava į jį kreipėsi paramos muzikiam renginiui. Jie jau buvo bendradarbiavę ties keliais projektais, kai V.Babaryka 2020-ųjų gegužę nusprendė siekti prezidento posto ir paprašė M.Kalesnikavos vadovauti jo kampanijai.

„Jų vertybės neabejotinai sutampa, todėl suprantu, kodėl ji tai padarė, – „Financial Times“ sakė M.Kalesnikavos sesuo Tacjana Chomič. – Žinoma, šiek tiek nerimavau, tačiau mūsų šeima ją palaikė.“

Tačiau dar liepą daugiau nei 367 tūkst. parašų surinkęs V.Babaryka atsidūrė už grotų tiriant baudžiamąją bylą dėl neva mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

„Niekada nepaliks Baltarusijos“

M.Kalesnikava rugpjūtį „Deutsche Welle“ sakė nebijanti represijų.

„Bet kas gali būti sulaikytas gatvėje, laiptinėje ar net namuose. Tačiau to žinojimas manęs nesustabdo ar negąsdina. Žinau, kad pokyčiai, vykstantys Baltarusijos visuomenėje, nebegali būti atšaukti“, – tikino ji.

Šį pirmadienį pranešta, kad M.Kalesnikavą miesto centre į autobusiuką įsodino kaukėti vyrai civilių rūbais. Vėliau paaiškėjo, kad ją, vieną iš opozicinės Koordinacinės tarybos prezidiumo narių, bandyta per prievartą išvežti į Ukrainą.

M.Kalesnikavos advokatė tikino, kad opozicionierei buvo grasinama: esą jei ji savanoriškai neišvyks iš Ukrainos, bus išvežta „gyva arba dalimis“. Siekdama išvengti deportacijos, M.Kalesnikava pasienyje suplėšė savo pasą.

Savo ruožtu valstybinė žiniasklaida pranešė, kad M.Kalesnikava buvo sulaikyta jai mėginant neteisėtai kirsti Ukrainos sieną.

VIDEO: Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, užfiksuota M.Kalesnikava kertanti Baltarusijos ir Ukrainos sieną

„Maryja visada sakė, kad nepaliks Baltarusijos, nes čia yra sulaikyti jos draugai. Apie 20 ar 30 jos draugų dabar yra kalėjime“, – „Financial Times“ teigė jos sesuo T.Chomič.

Šią savaitę Minsko 1-ojo tardymo izoliatoriuje laikyta M.Kalesnikava šeštadienį buvo perkelta į Žodziną, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė V.Babarykos štabo atstovas Hlebas Hermančukas.

„Ji – tvirta moteris, kietas riešutėlis. Ji neturi vaikų, jos neįbauginsi grasinimais dėl to, kas nutiks kitiems“, – „Financial Times“ sakė su Baltarusija susijęs diplomatas.

M.Kalesnikavos sesuo T.Chomič laikraščiui teigė, kad, remiantis advokatės pasakojimais, opozicionierei viskas gerai. „Ji nepasiduoda. Net ir dabar ji nepasiduoda“, – tikino ji.

Represijos prieš Koordinacinę tarybą

Protestai Baltarusijoje tęsiasi nuo rugpjūčio 9 dienos, kai valdžia paskelbė, esą prezidento rinkimus didele persvara laimėjo ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka.

Nepaisant represijų, pastarąjį mėnesį sekmadieniais į gatves vien Minske išeidavo virš 100 tūkst. žmonių, protestai vyksta ir kituose Baltarusijos miestuose.

VIDEO: S.Aleksijevič po bandymo įsiveržti pas ją į butą: „Tai, kas vyksta, yra teroras prieš žmones“

Nuo protestų pradžios sulaikyta per 7 tūkst. žmonių. Išėjusieji iš sulaikymo centrų ir juos gydantys medikai pasakoja apie kankinimus.

Į Lietuvą pasitraukusi S.Cichanouskaja ir bendražygiai įkūrė Koordinacinę tarybą, raginančią pradėti dialogą, kuriame taip pat būtų aptartas pakartotinių prezidento rinkimų organizavimas.

Beveik visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai buvo sulaikyti arba priversti išvykti iš šalies. Šiuo metu Baltarusijoje ir laisvėje yra tik Nobelio literatūros premijos laureatė, rašytoja Sviatlana Aleksijevič. Jai šią savaitę paskelbus, kad į namus brovėsi nepažįstami asmenys, rašytojos bute budi ir nuo sulaikymo saugo Europos šalių diplomatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius