Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš greitkelio į Europą Graikija migrantams pavirto laukimo kambariu

Nelegaliems karo pabėgėlių iš Turkijos į Graikijos salas plukdytojams kelias ir toliau tęsti šią pražūtingą veiklą pagaliau užkirstas. Pernai guminėmis valtimis apsiginklavę ir netgi kontrabandos mafija laikytini asmenys per dieną pergabendavo tūkstančius karo pabėgėlių, o šią vasarą tokių atvejų vos keli, rašo „The Washington Post“.
Migrantai Lesbo saloje
Migrantai Lesbo saloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Jūra Migrantai

Tam, kad užkirstų rytinį Viduržemio jūros kelią, kuriuo dažniausiai ir buvo plukdomi migrantai, Makedonija, Vengrija ir Bulgarija užtvėrė sienas. Šalių pietiniuose pasieniuose, nepaisant Briuselio reikalavimų, buvo nutiestos tvoros.

Europos Sąjunga taip pat nesėdėjo vietoje – pasinaudodama įvairiais susitarimais, migrantus, nepaisant jų kiekio, nuolat gąsdino išsiųsti atgal. Žmogaus teisių aktyvistai tokį elgesį pavadino paprasčiausiai žiauriu.

Vis dėlto šie gąsdinimai suveikė. Nesuvaldomas kiekis žmonių (dažniausiai sirų, irakiečių ir afganistaniečių) į Europą daugiau nebeplūsta. Migrantų antplūdis į Graikijos salas šiuo metu yra sumažėjęs net 97 procentais.

Vis dėlto, didžiulių migracijos skaičių pasekmės Europoje vis dar jaučiamos. Ypač tai pajuto britai, kurie, baimės akivaizdoje, kad salą užplūs nevaldomas kiekis atvykėlių, tiesiog nusprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos.

Lyginant su Graikija, daugiau jokia Europos šalis nepatyrė tokio milžiniško migrantų antplūdžio. Sunkiai įsivaizduojami mastai buvo matomi Lesbo saloje, kuri per pastaruosius 18 mėnesių priėmė 600 000 karo nualintų žmonių.

Šiandien atvirais vartais į šviesesnį rytojų žadančią Vokietiją ar Švediją tapusi sala pavirto laukimo į Europą kambariu.

22 metų irakietis Mohamedas, kuris yra vienas iš įstrigusiųjų Lesbo saloje, savo gyvenimą palygino su amerikiečių roko grupės „Eagles“ daina „Hotel California“. Vaikinas buvo keliuose baruose, todėl dainos žodžius suprato puikiai.

„Tu įsiregistruoji, bet niekada neišsiregistruoji (dainos žodžiai – red. past.)“, – dainavo Mohamedas, kuris, kaip ir daugelis prieglobsčio prašytojų, neatskleidžia savo tapatybės, nes neslepia kritikos už esamą padėtį atsakingų institucijų atžvilgiu.

Jungtinų Tautų teigimu, maždaug 42 000 prieglobsčio prašytojų šio metu yra įstrigę žemyninėje Graikijos dalyje, pabėgėlių stovyklose. Graikijos salose dar papildomai išsibarstę 8000 karo nualintų žmonių, iš kurių 3000 įstrigę Lesbo saloje.

Migrantai ir karo pabėgėliai, pasirodo, yra netgi atlikę finansinius skaičiavimus. „Kam mokėti 1000 JAV dolerių už nelegalią kelionę, kad vėliau, po kelių skurdžių mėnesių, praleistų Lesbo saloje, būtum išsiųstas namo?“, – pagaliau suprato daugelis.

„Būčiau net nevykęs į šią vietą tam, kad čia pūčiau, – sakė 24 metų Akašas iš Bangladešo, kuris čia atvyko su dviem pusbroliais. – Man tai kainavo viską“.

Paklaustas, ar atvykdamas į Lesbo salą jis tikėjosi būti perkeltas į žemyninę Graikijos dalį ar kitą Europos šalį, vaikinas tiesiog papurtė galvą.

Prieglobsčio stovykloje, pavadinimu „Moria“, kurioje įkurdinta daugiausia migrantų, gyvenimas yra žiaurus. Žmogaus teisių stebėtojai dar gegužę aplankė priėmimo ir identifikacijos centrą, kuriame dėjosi tikrų tikriausias chaosas: užtvindyti tualetai, skurdus maistas, perpildyta stovykla, kurioje pilna dažnai piktų ir girtų vyrų, muštynės dėl vietos eilėje bei pastovus priekabiavimas prie moterų.

33 metų Suha yra palestinietė karo pabėgėlė iš Sirijos. Į Lesbo salą ji atvyko ankstyvą balandį, praleido kelias naktis „Moria“ stovykloje, o po to buvo perkelta į kitą stovyklą, pavadinimu „Kara Tepe“, kurią prižiūrėjo vietinė valdžia. Anksčiau ši vieta buvo žinoma kaip „geroji stovykla“.

„Iš pradžių viskas buvo gerai, bet, kai „Kara Tepe“ persipildė, prasidėjo problemos“, – teigė Suha. „Vyrai bandė iš manęs atimti mano dukterį. Jai dar tik 14 metų“, – toliau pasakojo moteris. „Ten buvo per daug piktų žmonių. Vyko vagystės, žmonės vis dažniau prarasdavo sveiką protą“, – savo gyvenimą stovykloje apibūdino moteris.

Vėliau Suha ir jos dukra buvo pervežtos į viešbutį, priklausantį "Caritui". „Likčiau čia amžinai, man nesvarbu“, savo laimės naująja gyvenamąja vieta neslėpė Suha.

Suha ir jos dukra dabar turi asmeninį kambarį, viešbutyje yra kavinė, vyksta užsienio kalbų pamokos, net jogos užsiėmimai. Deja, čia nėra jokių garantijų. Tik keliems iš 200 prieglobsčio prašytojų, kurie yra labiausiai pažeidžiami, buvo suteikta galimybė vykti į kitas Europos šalis.

„Įtariu, kad prieglobsčio prašytojų stovyklos čia stovės dar ir po metų“, – teigė "Carito" vadovė Tonia Patrikiadoy.

Iš visos Graikijos tik maždaug 1700 prieglobsčio prašytojų buvo perkeli į Europos Sąjungos šalis, kurios sutiko juos priimti.

Migrantai, gyvenantys „Moria“ stovykloje, neslepia savo pasipiktinimo. Jų teigimu, stovykla pradėta valyti tik likus 2 savaitėms iki Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono vizito.

Sąlygos Lesbo saloje gyvenantiems migrantams pagerėjo tuomet, kai policija pradėjo duoti leidimus išeiti iš uždarų ir kontroliuojamų zonų. Jiems vis dar neleidžiama palikti salos, tačiau leidžiama joje daug laisviau judėti.

Savo vizito metu Ban Ki-moonas teigė, kad, nors nelegalaus pabėgėlių plukdymo į Lesbo salą mastai ir sumažėjo, Viduržemio jūros pietiniais maršrutais vis dar keliauja daugybė žmonių, o mirtingumas čia yra didelis kaip niekada. Šiais maršrutais afrikiečiai per Libiją papuola į Italiją. Dažniausiai jais naudojasi Nigerijos, Gambijos ir Somalio gyventojai. Nelegaliai čia plukdomų žmonių skaičiai, deja, nesumažėjo. Sumažėjo tik plukdymo kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius