Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš Irako ir Sirijos išvyta „Islamo valstybė“ sėkmingai plečiasi Šiaurės Afrikoje

Teroristinei grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) praradus teritorijas Sirijoje ir Irake, jos sąjungininkės sėkmingai plečiasi Šiaurės Afrikoje. Štai Nigerijoje islamistai lipa ant kulnų ne tik vyriausybės kariuomenei, bet ir ekstremistų grupuotei „Boko Haram“, kuri metų metus terorizavo piliečius.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mūšis prasidėjo nuo dviejų bepiločių skraidyklių, dūzgančių virš bazės, kurioje dislokuota daugiau nei 500 Nigerijos karių, saugančių Čado ežero krantus. Tuomet iš šarvuotų automobilių pasipylė kulkos, o garsiakalbiai skelbė džihadistų kovos dainas.

Per kelias valandas elitinės vienos galingiausių Afrikos kariuomenių pajėgos apleido bazę, kurioje paliko sunkiąją ginkluotę. Juos išvijo sukilėliai, prisidengę gerai visame pasaulyje atpažįstama juodai-balta vėliava.

„Negalime apsiginti“, – teigė nigerietis seržantas Britusas Madu, kuris gruodį pabėgo iš karinės bazės Bagos mieste. Jis tris dienas ėjo per miškus, kol pasiekė saugią teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

„Dabar teroristai kontroliuoja visą regioną“, – pridūrė B.Madu.

Pastaraisiais mėnesiais „Islamo valstybės“ kalifatas Irake ir Sirijoje radikaliai sumažėjo. Tačiau, pasak Nigerijos ir Vakarų pareigūnų, Nigerijoje grupuotė „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincija“ (ISWAP) perėmė didžiulių teritorijų kontrolę.

Staigi ISWAP plėtra, dažniausiai nematoma visuomenei, leidžia nušviesti naują „Islamo valstybės“ istorijos skyrių. IS sąjungininkės plečiasi tolimose valstybėse, kuriose kovoja su vietos kariuomenėmis. Tokiu būdu fundamentalistų anklavai atsiranda Afganistane, Malyje, Filipinuose ir Somalyje.

Pasak praeitą savaitę paviešinto JAV žvalgybos grėsmių vertinimo, IS ir toliau kelia pavojų regionų vyriausybėms bei Vakarams.

Nekelia grėsmės Vakarams

ISWAP susikūrė 2016-aisiais – po to, kai skilo Nigerijoje veikianti grupuotė „Boko Haram“. Netoli Čado ežero pakrantės veikiantys kovotojai kontroliuoja prekybos kelius, apmokestina vietos žvejybos industriją, reguliuoja žemdirbystę ir primeta savo ekstremistinį islamistinį teisingumą.

Remiantis interviu su Nigerijos kariais, pabėgėliais, žvalgybos pareigūnais, ginklų prekeiviais, diplomatais ir dviem derybose su grupuote dalyvavusiais asmenimis, galima nupiešti tokį ISWAP paveikslą: ji siekia sukurti valstybę ten, iš kur JAV atitraukia savo pajėgas.

Tiesa, nėra jokių ženklų, kad ISWAP puls Vakarų taikinius už savo kontroliuojamos teritorijos ribų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ kovotojai

Priešingai nei „Boko Haram“, kuri vykdo masines civilių žudynes, apie 5 tūkst. kovotojų turinti ISWAP daugiau dėmesio skiria saugumo pajėgų ir nevyriausybinių organizacijų puolimui. Laikydamasi iš Sirijos gaunamų taktinių patarimų, grupuotė ramybėje palieka karo išvargintą populiaciją.

Kovotojai iš Vakarų Afrikos, kadaise keliavę į Libiją ir Vidurio Rytus, sugrįžę prisijungė prie ISWAP. „The Wall Street Journal“ matė rašytines instrukcijas, kurias jiems siunčia IS teologai: liepia nustoti puldinėti mokyklas ir turgus, taip pat nebeskelbti, kad žemė yra plokščia.

Likus kelioms savaitėms iki didžiausios Afrikos demokratijos Nigerijos prezidento rinkimų, ISWAP grupuotė užpuolė ir apiplėšė tuziną karinių bazių, kuriose išžudė šimtus karių ir pasigviešė jų ginklų atsargas.

Dabar Nigerijos saugumo pareigūnai, atsižvelgdami į ISWAP rafinuotumą ir turimą visuomenės palaikymą, ja vadina didesne grėsme nei „Boko Haram“.

„Ginklai iš IS gabenami jų kuopelėms Nigerijoje ir Malyje“, – „The Wall Street Journal“ teigė ginklų kontrabandininkas iš Nigerio, pristatantis Yusufo vardu. Jis žurnalistams rodė automatinių ir kitokių ginklų, kuriuos jis esą gabeno per dykumą, nuotraukas.

„Ši grupuotė nori sukurti didelę dominiją. Ji nori savo valstybės“, – pridūrė Yusufas.

Kontrabandininkas Yusufas: „Ši grupuotė nori sukurti didelę dominiją. Jie nori savo valstybės.“

Dabar Nigerijos pareigūnai nebekalba apie sukilėlių nugalėjimą, tik apie jų suvaldymą.

„Kalbant apie saugumą, reikia pripažinti, kad nesame ten, kur tikėjomės, jog būsime. Reikia tai pripažinti“, – sakė Nigerijos prezidento Muhammadu Buhari perrinkimo kampanijos atstovas spaudai.

Jis pridūrė, kad vis dėlto nuo 2015 pasiektas šiokia tokia pažanga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muhammadu Buhari
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muhammadu Buhari

Nigerijos kariuomenė nepateikė jokių duomenų apie tai, kiek asmenų žuvo kovoje su ISWAP, be to, stengėsi neleisti žurnalistams rašyti šia tema. Sausį ginkluoti kariai vykdė kratas dviejose apie šiaurės Nigerijos reikalus rašančio laikraščio „Daily Trust“ redakcijose.

Pasak kariuomenės atstovo spaudai, laikraštis „pakenkė nacionaliniam saugumui“.

Neįprastas elgesys su vietiniais

„The Wall Street Journal“ žurnalistams nepavyko susisiekti su grupuote. Vidiniai jų naujienų kanalai „Telegram“ mobiliojoje programėlėje sufleruoja, kokį įvaizdį ISWAP nori perteikti. Šie kanalai atrodo tarsi džihadistų „Instagram“: kovotojai dalijasi nuotraukomis, kuriose jie mėgaujasi saulėlydžiu prie Čado ežero arba yra pasirengę mūšiui.

Naujienose – žinios apie gausius ūkininkų, įskaitant nuo neramumų kadaise pabėgusius žmones, kurie buvo pakviesti sugrįžti į savo ūkius, derlius.

Remiantis nepaviešintais JAV kariniais žemėlapiais, grupuotė turi savo anklavus Nigerijoje, Nigeryje ir Čade. Pasak prekeivių ir galvijų augintojų, keliaujančių tarp ISWAP kontroliuojamo regiono ir pabėgėlių stovyklos Nigerijos mieste Maidugūryje, ISWAP kasa šulinius, dalija sėklas ir trąšas, galvijų augintojams suteikia saugias ganyklas.

Prekeivis Garba: „Jei paklūstame jų taisyklėms, jie leidžia mums prekiauti. Jie leidžia mums užsiimti žemdirbyste.“

„Jei paklūstame jų taisyklėms, jie leidžia mums prekiauti. Jie leidžia mums užsiimti žemdirbyste“, – teigė prekeivis Garba.

Pasak humanitarinę pagalbą teikiančių tarnybų, apie 1,5 mln. nigeriečių, kurie pastarąjį dešimtmetį praleido pabėgėlių stovyklose, pamažu grįžta į anksčiau džihadistų kontroliuotas teritorijas.

ISWAP išlieka itin paslaptinga. Analitikai nesutaria, ar grupuotės valdžia yra susitelkusi aplink jauną vadą Abu Musabą al-Barnawi, ar išsibarsčiusi per kelias autonomines brigadas. Be to, grupuotė nepaskelbė kalifato, todėl sunku įvertinti, kokią teritoriją ji užėmė: didžiulėse žemėse kovotojai „susimaišo“ su kaimų gyventojais.

Pasak Afrikos, JAV ir Europos žvalgybininkų, dialogas tarp ISWAP ir „Islamo valstybės“ vadų Libijoje bei kitur yra reguliarus. Kai IS Sirijoje buvo pasiekusi viešpatavimo apogėjų, ji savo Nigerijos franšizei siuntė pinigus ir davė nurodymus įvairiais klausimais, įskaitant paaukštinimus, derybų dėl įkaitų taktiką bei strategijas.

„Žemė yra apvali“

Vasario 16-ąją Nigerijoje vyks prezidento rinkimai: antros kadencijos siekia M.Buhari, išrinktas 2015 metais. Jo kampanija paremta pagyromis apie pažangą siekiant pažaboti „Boko Haram“.

Išstūmęs „Boko Haram“ iš kadaise jų kontroliuotos teritorijos, dabar prezidentas ekstremistus vadina „techniškai nugalėtais“. Tačiau vyriausybės pajėgoms nesiseka įveikti ISWAP islamistų.

M.Buhari kariuomenei trūksta pajėgų: ji kovoja su piratais ir naftos vagimis šalies pietuose, be to, jai tenka malšinti reguliariai įsiplieskiančius konfliktus dėl dirbamos žemės centriniuose regionuose. Gubernatoriai ir saugumo analitikai sako, kad yra tikimybė, jog dėl ISWAP puolimo šiaurės rytų Nigerijoje neįvyks rinkimai.

Oficialiai „Islamo valstybė“ į Nigerijos konfliktą įsitraukė 2015-aisiais: praėjus mažiau nei metams po to, kai „Boko Haram“ visame pasaulyje pagarsėjo iš Čiboko miesto pagrobusi 276 mergaites.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ pagrobtos mergaitės
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ pagrobtos mergaitės

2015-ųjų kovą „Boko Haram“ lyderis Abubakaras Shekau prisiekė ištikimybę IS kalifui Abu Bakr al-Baghdadi. Tuo metu „Islamo valstybė“ buvo pasiekusi savo galios viršūnę: kontroliuodama dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, kiekvieną mėnesį sulaukdavo tūkstančių prie jos prisijungti nutarusių užsienio kovotojų.

IS pinigais ir apmokymais padėjo pagerinti propagandinių „Boko Haram“ vaizdo įrašų kokybę. Savo ruožtu „Boko Haram“ IS klausė patarimo klausimais, kuriais nesutarė tarpusavyje, pavyzdžiui: ar nuodėmė turėti valstybinį asmens dokumentą? Ar turėtumėme pulti mokyklas? Ar Žemė yra plokščia?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Abubakaras Shekau
AFP/„Scanpix“ nuotr./Abubakaras Shekau

Traktate „Nigeriečių klausimai“ IS teologas iš Saudo Arabijos rašė, kad turėti valstybinį asmens dokumentą, priklausomai nuo aplinkybių, gali būti leidžiama, o daugiausia dėmesio reikėtų skirti kariuomenės ir saugumo pajėgų puolimui.

„Jūsų žiniai, Žemė yra apvali“, – rašė jis.

Perversmas su IS pagalba

2016-aisiais M.Barnawi vadovaujama kuopelė parašė IS vadovybei laišką, kuriame kaltino A.Shekau, esą jis kuria „Žudynių kalifatą“.

Pasak žvalgybos ir kitų pareigūnų, IS užuodė galimybę paremti perversmą ir pritraukti Nigerijos džihadistus arčiau savo vizijos.

2016-ųjų rugpjūtį IS paskelbė M.Barnawi naujuoju Vakarų Afrikos franšizės gubernatoriumi, vietos kalba vadinamu „wali“. Priėmus šį sprendimą, tarp grupuočių šiaurės rytų Nigerijoje prasidėjo žiaurios kovos, kurių metu žuvo šimtai kovotojų.

Nigerijos kovos su terorizmu strategai ir toliau daugiausia dėmesio skyrė A.Shekau, kuris buvo atsakingas už Čiboko mergaičių pagrobimą ir vaikų savižudžių sprogdintojų rengimą.

2016-ųjų spalį ir 2017-ųjų gegužę A.Shekau išlaisvino daugiau nei šimtą mergaičių mainais už penkis įkalintojus kovotojus ir 3 mln. eurų išpirką.

Savo ruožtu M.Barnawi, apmokydamas kovotojus ir atgabendamas ginklus, laikėsi šešėlyje. Tuo pat metu jis į besiplečiantį IS padalinį Libijoje siuntė emisarus.

Žlugusi taikos iniciatyva

2017-aisiais ISWAP jau reguliariai puldinėjo kariuomenės taikinius šiaurinėse Nigerijos valstijose aplink Čado ežerą. Nigerijos kariai, pripratę kautis su A.Shekau vadovaujama grupuote, pastebėjo naujas taktikas ir gerai apmokytus kovotojus.

Nigerijos kariai tikina, kad jie ir ISWAP naudojasi tokia pat įranga, tačiau kariuomenė dažnai turi mažiau amunicijos.

„Jie tapo daug stipresni, su daug daugiau ugnies. Kai jie mus puola, turime atsitraukti“, – tikino 157-ojo bataliono karys Haruna Anwar.

Praeitą vasarą ISWAP paviešino vaizdo įrašus, kuriuose – mirtina ginkluotė ir ginklų gamykla.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigerijos kariai per pratybas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigerijos kariai per pratybas

Kai grupuotė sustiprėjo, M.Barnawi pavedė vienam iš ISAWP lyderių, nuosaikiam Mammanui Nurui, vesti neformalias taikos derybas su Nigerijos vyriausybe.

Pasaulis apie Šveicarijos vyriausybės tarpininkaujamas derybas sužinojo po to, kai M.Nuras įsakė išlaisvinti likusias 104 pagrobtas mergaites.

Pasak derybininkų, žemesnio rango ISAWP nariai, už mergaites norėję gauti išpirką, jautėsi išduoti. Anot Nigerijos vyriausybės derybininkų ir žvalgybininkų, rugsėjį M.Nurui buvo skirtas namų areštas, vėliau jis buvo nužudytas.

Taikos iniciatyva žlugo. Neilgai trukus ISWAP nužudė du Raudonojo Kryžiaus darbuotojus, kurie buvo paimti įkaitais.

Nigerijos kariuomenės nuosmukis?

2018-ųjų pabaigoje ISWAP galia pasiekė svaiginančias aukštumas. Jos kovotojai reguliariai sutriuškindavo geriausiai ginkluotus vyriausybės kariuomenės dalinius šiaurės rytų Nigerijoje.

ISWAP Nigerijos karo vadams ėmė siųsti įspėjimus apie artėjančius puolimus: kariuomenės dvasia buvo palaužta, kariai ėmė iš jos trauktis.

Gruodžio 26-ąją IS įvykdė ambicingiausią ataką: puolė Nigerijos kariuomenės bazę Bagos mieste ir Čado ežero pakrantėje įsikūrusią Karinio jūrų laivyno bazę. Čia buvo šimtai karių ir pati moderniausia Nigerijos turima ginkluotė.

ISWAP savo pergalę skelbė vaizdo įrašuose, kuriuose – kraupūs nužudytų kareivių ir sudegintų patrulių laivų, atgabentų iš Vokietijos, vaizdai.

„Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincijos“ iškilimas. Ir Nigerijos kariuomenės nuosmukis“, – buvo rašoma IS laikraščio „al-Naba“ laikraščio numeryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius