Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš IS pavogtuose dokumentuose – 22 tūkst. IS naujokų pavardės ir klausimai jiems

Vokietijos žvalgyba gavo dokumentus, kuriuose, manoma, yra 22 tūkstančių prie „Islamo valstybės“ prisijungusių naujokų pavardės. Taip pat – klausimai, į kuriuos atsakinėjo jie prieš prisijungdami prie teroristinės organizacijos. Dokumentus Sirijoje pavogė ir tarnyboms atidavė vyras, pats anksčiau susižavėjęs IS, bet pamatęs realybę spruko iš šios grupuotės.
IS dokumentai
IS dokumentai / zamanalwsl.net nuotr.

Dokumentuose – IS naujokų pavardės, šalys, iš kurių jie atvyko, kiek valstybių yra aplankę, gimimo datos, telefono numeriai, išsilavinimas, kraujo grupė, šeiminė padėtis, šarijos supratimo lygis.

Klausimyne naujokams taip pat teiraujamasi apie ankstesnę patirtį džihade, klausiama, kuo jie norėtų būti – savižudžiais sprogdintojais, kariais mūšio lauke ar dar kt. Pagal šiuos atsakymus teroristai buvo išrūšiuoti – pavyzdžiui, sukurta brigada „Kankiniai“, kurioje – norintieji surengti savižudiškus sprogdinimus.

VIDEO: IS dokumentai

Sirijos „Zaman al-Wasl“ portalas skelbia, kad jiems pavyko pamatyti dalį dokumentų, kuriuose – 1 736 kovotojų iš 40 valstybių tapatybės. Ketvirtadalis jų atvyko iš Saudo Arabijos, didžioji dalis likusių – iš Tuniso, Maroko ir Egipto. 72 proc. naujokų – arabai.

Daugiausiai europiečių ekstremistų buvo iš Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos. Didžioji dalis sąraše esančių pavardžių buvo žinomos britų žvalgybai, rašo „The Independent“, tačiau buvo ir tų asmenų, kurie pareigūnams buvo praslydę pro akis. Jau žinoma, kad dalis šių naujokų yra nukauti arba pabėgę nuo IS.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maizière'as patvirtino, kad šie dokumentai yra gauti. Jo teigimu, tai padės vykdyti greitesnius ir aiškesnius tyrimus bei skirti griežtesnes kalėjimo bausmes tiems, kurie grįžta iš Sirijos ir Irako. Medžiaga taip pat padės geriau suvokti teroristinės organizacijos struktūrą.

Vokietijos federalinės policijos teigimu, pareigūnai šiuo metu dar tikrina, ar dokumentai – autentiški. Manoma, kad dokumentai buvo rašyti 2013 m. pabaigoje. Jie parašyti arabų kalba, ant jų yra IS antspaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius