-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 06

Iš Krymo totoriaus – kirtis Lietuvos valdžiai ir T.Venclovai: „Dožd“ ir Navalno štabui Baltijos šalyse ne vieta

„Lietuva ir kitos Baltijos šalys turėtų neįsileisti vadinamųjų Rusijos liberalų ir jų žiniasklaidos“, – mano Krymo totorius, Ukrainoje veikiančio televizijos kanalo ATR direktoriaus pavaduotojas, žurnalistas Aideras Muždabajevas. Lankydamasis Vilniuje interviu 15min jis sakė, kad būtina suvokti Rusijos keliamą grėsmę, kitaip „karą perduosime ateities kartoms“.
Aideras Muždabajevas
Aideras Muždabajevas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Ledai pajudėjo“, – susitikęs su 15min žurnalistais sakė A.Muždabajevas, reaguodamas į Latvijoje kilusį skandalą dėl Rusijos televizijos „Dožd“. Po Rusijos invazijos į Ukrainą ši televizija savo biurą iškėlė į Latviją, tačiau jos žurnalistas praėjusią savaitę tiesioginiame eteryje prakalbo apie pagalbą Rusijos kariuomenei.

Žurnalistas buvo atleistas, o Latvijos nacionalinės elektroninės žiniasklaidos taryba nusprendė atimti iš kanalo transliavimo licenciją.

A.Muždabajevas mano, kad taip turėtų būti pasielgta ir su tokiais rusų leidiniais kaip „Meduza“, kuris taip pat veikia Latvijoje, bei radijo stotimi „Echo Moskvy“, kuri nors ir teigė esanti nepriklausoma, iš tiesų įkurta Rusijos dujų milžino „Gazprom“.

A.Muždabajevas iki 2015 metų gyveno Rusijoje, dirbo Maskvoje žurnalistu. Jis gimė Tambove, Rusijoje. Nors jo giminė kilusi iš Krymo, po deportacijos į Sibirą jo šeima gyveno Rusijoje.

Dabar jis – Ukrainos pilietis ir aršus Rusijos prezidento, Rusijos vykdomosios valdžios ir net vadinamųjų liberalių rusų politikų kritikas.

„Patikėkite manimi, daug metų gyvenau šalia jų, pažįstu juos ir žinau, kad jų siekis tik griauti kitas valstybes, atimti ir valdyti“, – įsitikinęs A.Muždabajevas.

Svarbiausios interviu temos

  • Televizijos „Dožd“ skandalas Latvijoje
  • Propaganda Rusijoje
  • Rusijos opozicija Vilniuje
  • Klausimai Tomui Venclovai
  • Rusijos sukelto karo pamokos Lietuvai ir Vakarams

– Laisvosios Rusijos forume sakei, kad dėl karo, kuris dabar vyksta Ukrainoje, kaltas ne Putinas, o mes visi. Pasakei, kad kaltė krenta ir ant tavo pečių. Kodėl?

– Dėl to, kas dabar vyksta Ukrainoje ir kas kelia grėsmę visam pasauliui, kalti visi, kas bent vieną dieną buvo Rusijos piliečiu. Todėl kalbu ir apie savo kaltę. Taip, visada pasisakiau už Ukrainos nepriklausomybę, už Lietuvos nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. Prisimenu, kaip visa tai vyko, ir jau tada supratau, kad nuo Lietuvos viskas prasidės.

Tada, kai žlugo Sovietų Sąjunga, mums atrodė, kad kelio atgal nebėra, tik demokratija. Tačiau paaiškėjo, kad yra... Rusijos reichą pastatėme visi kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius