Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

IS prisiima atsakomybę už raketų ataką prieš Kabulo oro uostą

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) pirmadienį prisiėmė atsakomybę už raketų ataką Kabulo oro uoste, surengtą Jungtinių Valstijų kariuomenei skubant užbaigti pasitraukimą iš Afganistano ir evakuoti sąjungininkus, iškilus tolesnio smurto grėsmei.
Kabulo oro uostas
Kabulo oro uostas / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Joe Bidenas liepė iki antradienio išvesti visas JAV pajėgas iš Afganistano ir tokiu būdu užbaigti ilgiausią šalies karinį konfliktą, prasidėjusį kaip atsakas į rugsėjo 11-osios išpuolius Amerikoje.

Griežtosios linijos islamistinio Talibano judėjimo, kurio ankstesnis režimas Afganistane buvo nuverstas 2001 metais, sugrįžimas į valdžią prieš dvi savaites paskatino tūkstančius išsigandusių žmonių bandyti ištrūkti iš savo šalies per JAV vadovaujamą evakuaciją.

Evakuacijos reisai, kuriais iš Kabulo oro uosto išgabenta jau daugiau nei 122 tūkst. žmonių, oficialiai bus nutraukti antradienį, kai bus išvesti paskutiniai tūkstančiai amerikiečių karių.

Dabar JAV pajėgos daugiausia dėmesio skiria savo karių ir amerikiečių diplomatų saugiam išskraidinimui.

Didžiausią grėsmę pasitraukimo misijai kelią regioninė džihadistų grupuotė „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) – Talibano varžovė, praėjusios savaitės pabaigoje prie oro uosto įvykdžiusi mirtininko išpuolį, per kurį žuvo daugiau nei 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Pirmadienį džihadistai pareiškė į oro uostą paleidę šešias raketas. Vienas Talibano pareigūnas nurodė, kad jas perėmė oro uosto priešraketinės gynybos sistemos.

Tuo metu Jungtinės Valstijos pranešė sekmadienio vakarą Kabule sudavusios prevencinį smūgį automobiliui, kuriame buvo IS paslėpta bomba.

Baltieji rūmai patvirtino, kad oro uostas buvo apšaudytas raketomis, bet pabrėžė, kad evakuacijos operacijos „nenutrūko“.

„Prezidentas dar kartą patvirtino savo įsakymą, kad vadai dėtų dvigubai daugiau pastangų ir pirmenybę teiktų viskam, kas būtina mūsų dislokuotoms pajėgoms apsaugoti“, – nurodoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Naujienų agentūros AFP fotografas pirmadienį nufotografavo sunaikintą automobilį, kurio galinės sėdynėje tebegulėjo vienas raketų leidimo įrenginys.

Įvykio vietoje apsilankęs Talibano pareigūnas pareiškė manąs, kad buvo paleistos penkios raketos.

Įtariama, kad maždaug už 2 km nuo oro uosto buvusiam automobiliui smogė JAV dronas.

Nors jokių pranešimų apie žuvusiuosius ar oro uostui padarytą žalą per raketų atakas negauta, išpuoliai verčia dar labiau nerimauti vietos gyventojus, jau ir taip traumuotus daugelį metų besitęsusio karo.

„Nuo tada, kai amerikiečiai perėmė oro uosto kontrolę, nebegalime ramiai miegoti“, – AFP sakė netoli oro uosto gyvenantis Abdullah, prisistatęs tik vardu.

„Mums trukdo šaudymas iš ginklų, raketos, sirenos arba didžiulių lėktuvų triukšmas. Dabar, kai į juos tiesiogiai taikomasi, gali kilti pavojus ir mūsų gyvybei“, – pridūrė šis Kabulo gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius