Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Turkmėnistano gyventojų atiminėjama „Ruhnama“

Turkmėnistano valdžia konfiskuoja „Ruhnamos“ egzempliorius, kuriais ankstesniojo prezidento Saparmurato Nijazovo valdymo metais buvo aprūpintos visos šalies įstaigos ir įmonės. Šalyje prasidėjo ideologinių simbolių keitimas.
Turkmėnistano sostinėje Ašchabade „Ruhnamai“ anksčiau net buvo pastatytas paminklas.
Turkmėnistano sostinėje Ašchabade „Ruhnamai“ anksčiau net buvo pastatytas paminklas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turkmėnija

Kaip praneša chrono-tm.org, Turkmėnistane yra sudaryta speciali valstybinė komisija, kurios nariai lankosi pačiose įvairiausiose organizacijose ir surenka iš jų buvusio prezidento S.Nijazovo kūrinius.  „Visas knygeles iki paskutinės surinko, kiekvieną spintelę patikrino“, – chrono-tm.org papasakojo vieno vaidų darželio auklėtojas.

„Scanpix“ nuotr./Vienas iš Saparmurato Nijazovo asmenybės kulto reliktų – paauksuota „turkmėnų vado“ statula.
Vienas iš Saparmurato Nijazovo asmenybės kulto reliktų – paauksuota „turkmėnų vado“ statula.

Vietoje „Ruhnamos“ ir kitų S.Nijazovo kūrinių į įstaigas ir įmones atveža dabartinio prezidento Gurbanguly Berdimuchamedovo knygas, portretus, stendus su jo atvaizdais ir pan. Už visą šį turtą, kaip teigia chrono-tm.org, turi susimokėti patys įstaigų darbuotojai.

Lenta.ru primena, kad S.Nijazovo, vadinto Turkmėnbašiu – turkmėnų vadu, laikais „Ruhnamą“ turėjo perskaityti visi šalies piliečiai. Knygoje buvo pateikiamas dorovinių taisyklių sąvadas ir samprotavimai apie turkmėnų tautą. Studentai ir valdininkai iš šios „šventosios knygos“ turėjo laikyti egzaminą. „Ruhnamos“ garbei buvo pervadintas rugsėjo mėnuo. Pats prezidentas tvirtino, kad tas, kas perskaitys jo kūrinius tris kartus, „taps išmintingas, suvoks gamtos dėsnius, įstatymus, žmogiškąsias vertybes ir po to pateks tiesiai į rojų“.

Po S.Nijazovo mirties ir atėjus į valdžią naujajam prezidentui, „Ruhnamai“ ir kitiems Turkmėnbašio asmenybės kulto atributams palaipsniui pradėta skirti vis mažiau dėmesio. Praėjusių metų rudenį Turkmėnistano aukštosiose mokyklose buvo gerokai sutrumpintas „šventosios knygos“ studijų kursas.

O tuo tarpu, kaip praneša chrono-tm.org, Turkmėnistane vyksta naujojo prezidento kūrinių rinktinės pristatymas. Pirmasis tomas „Naujų progreso viršūnių link“, į kurį pateko G.Berdimuchamedovo kalbos ir atskiros citatos, buvo išleistas praėjusių metų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius