Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išgyvenusieji teroro išpuolius: „Gulėjome kraujo klanuose apsimesdami mirę“

Kai kurie apsimetė negyvi ir gulėjo ant žemės nejudėdami, kai teroristai dairėsi aukų. Kiti atvirkščiai šoko bėgti kuo toliau. Išgyvenusieji teroro atakas Paryžiuje pasidalijo savo išgyvenimais apie drąsą, baimę ir sėkmę išsaugoti gyvybę.
Rytas po kruvinojo penktadienio Paryžiuje
Rytas po kruvinojo penktadienio Paryžiuje / Ievos Rastenienės nuotr.

Išskirtinė 45 metų Massimiliano Natalucci, turisto iš Italijos, istorija. Prieš trisdešimt metų jis buvo  „Heysel“ stadione, kai kilo riaušės ir žuvo 39 žmonės, o penktadienį M.Natalucci pavyko gyvam ir beveik sveikam ištrūkti iš skerdykla teroristų paversto koncerto Paryžiuje. 

M.Nataluccio šeima Italijos laikraščiui „Corriere Adriatico“ sakė, kad vyrui per žudynes „Bataclan“ salėje, kur žuvo 89 žmonės, buvo tik nesmarkiai sužeista koja.

Italo draugui pasisekė ne taip gerai. Šeštadienį Prancūzijoje jam atlikta peties operacija. 

„Teroristai buvo vos už trijų metrų nuo mano sūnaus“, – laikraščiui sakė M.Nataluccio tėvas. 

Italui buvo vos penkiolika metų, kai jis su tėvu ir dėde lankėsi „Heysel“ stadione Belgijoje, kur per riaušes žuvo 39 žmonės. 

VIDEO: Koncertų salė „Bataclan“ po kruvinų penktadienio išpuolių

Šovė tiesiai į veidą

Šį savaitgalį viso pasaulio spauda mirga išgyvenusių Paryžiaus tragediją prisiminimais. 

„Ant manęs užkrito kūnas, bet nesujudėjau. Man tik nutirpo kojos“, „The New Yorker“ cituoja vieną iš teroro akto liudininkų.

„Mano kaimynas, penkiasdešimtmetis vyras, buvo nušautas tiesiai į veidą. Bandžiau žiūrėti tik į grindis, bet ant jų vis didėjo kraujo bala“, – sakė jis. 

Kita liudininkė, vardu Celia, pasakojo labai ryškiai mačiusi užpuolikų veidus. 

„Mačiau juos iš arti. Manau, kad jie buvo keturiese. Jie neslėpė veidų. Visi buvo labai jauni, nesulaukę trisdešimties. Nelabai simpatiški, labiau šėtoniškos išvaizdos. Jie vilkėjo dideles tunikas, vienas rusvą, kiti – juodas. Tas rusvasis buvo barzdotas. Jie visi buvo Vidurio Rytų tipo išvaizdos, bet puikiai, be akcento kalbėjo prancūziškai“, – pasakojo Celia. 

Ji tikino turėjusi kameros režimu įjungtą telefoną, tačiau jo nė nepalietusi, nes visi, kas tik bandė išsitraukti telefonus, iškart buvo nušauti.

Kitas liudininkas pasakojo girdėjęs, kaip teroristai kalbėjo neva visos aukos dabar atsakys už Prancūzijos atakas Sirijoje. 

Tikėjosi, kad kulkos netikros 

„Bataclan“ salėje buvęs Jerome'as Bartelemy pasakojo, kad iš pradžių pagalvojo, jog aidintys šūviai tėra paprasti fejerverkai.

„Tada apsidairiau ir pamačiau du jaunuolius su kalašnikovais“, – jis sakė BBC. „Jie liepė mums gultis. Vienas rodė tai ranka. Buvau tarp žmonių, o jie vis šaudė kartas nuo karto  iš naujo užtaisydami ginklus. Iš pradžių dairiausi, žiūrėdamas, kad tai, galbūt, netikros kulkos. Pamatęs nušautą žmogų, supratau, kad tai – ne imitacija“, – sakė jis. 

Kitas liudininkas „Le Figaro“ sakė, kad žmonės patys sukrito ant žemės vos supratę, kad atsidūrė tikrame pavojuje. 

„Kilo chaosas. Apsidairiau aplink ir pamačiau automatiniu ginklu į orą šaudantį vyrą. Visi kritome ant žemės. Tuo metu suveikė instinktas. Su kiekvienu šūviu slinkau kuo toliau nuo užpuolikų. Viskas vyko taip greitai“, – pasakojo jis. 

Anglijoje gyvenantis Michaelas O’Connoras pasakojo tyčia užkritęs ant savo merginos, kad tik ją apsaugotų. Jie abu išgyveno tragediją, nes apsimetė negyvi, nors aplink daugybė žmonių žuvo. 

„Jų tikslas yra mus išgąsdinti, – BBC radijui sakė M.O'Connoras, – Negalime leisti jiems laimėti, nes tie žmonės... Jie tiesiog monstrai. Jie niekam neatstovauja, jie nėra musulmonai, jie tiesiog gyvuliai“.

„Kaip gali taip įžengti į jaunų žmonių, vos ne paauglių, kurie tiesiog atėjo pasiklausyti koncerto (man trisdešimt ir turbūt buvau ten vyriausias) pilną salę?“ – klausė jis. 

VIDEO: Liudininkų nufilmuoti vaizdai po išpuolio Paryžiuje, prie BATACLAN teatro koncertų salės

Visi krito lyg nuo vėjo gūsio

Trys draugai Gregoire'as, Thomas ir Nicolas leidiniui „Liberation“ pasakojo, ką matė viename iš teroristų atakoms pasirinktų barų. 

„Jie šaudė į visus iš eilės. Jie praėjo lyg vėjo gūsis. Visi krito ant žemės, nesvarbu, sužeisti, gyvi ar jau mirę“, – pasakojo vaikinai. 

46 metų australas Johnas Leaderis „Eagles of Death Metal“ koncerte apsilankė su dvylikamečiu sūnumi. „Staiga užgeso šviesos. Visi nutilo. Viskas, ką galėjai girdėti, buvo nesiliaujantys šūviai“, – sakė jis „Daily Telegraph“.

Pasak jo, visi žmonės salėje tarsi suakmenėjo. „Visi galvojo: jei pajudėsiu – aš miręs. Paryžiuje gyvenantis vyras pats sakė galvojęs tik apie savo sūnų.

Nustūmė jį po stalu ir neleido nė krustelėti. „Jis bandė stotis, bet aš liepiau nejudėti. „Tie žmonės – žudikai“, – pasakiau“, – pasakojo J.Leaderis.

Tėvui su sūnumi pavyko palikti salę po policijos šturmo praėjus vos 10-15 minučių. 

VIDEO: N-14: LE MONDE žurnalisto nufilmuoti šiurpūs kadrai prie BATACLAN salės Paryžiuje

Gailisi nebegalėję padėti

Kai prasidėjo šaudymai, „Eagles of Death Metal“ buvo groję apie 45 minutes, tikino 33 metų Loicas Wielsas. 

„Jaučiau kraują, srūvantį ant grindų, kiekvieno krintančio žmogaus smūgį. Ant manęs krito gilzės, o balkonuose žmonės turbūt išvis nesuvokė, kas čia vyksta“, – pasakojo jis. 

Kai tik pamatė, jog užpuolikai užlipo viršun, vyras suskubo prie išėjimo.

Odontologas Jeanas Pierre'as žurnalui „People“ papasakojo, kad penktadienį su šeima susiruošė vakarieniauti Rue Charonne gatvėje. Jie pasirinko restoranėlį priešais teroristų užpultą „La Belle Equipe“. 

Staiga šeima išgirdo šūvius. Neskatinti visi lankytojai susigūžė restorano kampe. „Tai, ką mačiau, buvo skerdynės. Mačiau mirštančius žmones. Paskui žmonės mirė ant mano rankų. Nedaug kuo galėjau jiems padėti“, – apgailestavo vyras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius