Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsijautė: Lenkijos valdžia siekia apriboti prieigą prie „kito ryto“ tablečių

Konservatyviomis iniciatyvomis jau ne sykį pasižymėjusi Lenkijos dešiniųjų valdžia įsismarkavo. Valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) Seime prastūmė įstatymo, kuriuo apribojama prieiga prie skubiosios kontracepcijos priemonių – „kito ryto“ tablečių, projektą, rašo „Politico“.
„Kito ryto“ tabletė
„Kito ryto“ tabletė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokius valdančiųjų veiksmus iškart pasmerkė moterų teisių gynimo organizacijos ir, žinoma, liberalesnė opozicija.

Įstatymo projektas dabar keliaus į aukštuosius parlamento rūmus – Senatą, o tada po teisės aktu turėtų pasirašyti TTP draugiškas Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Manoma, kad įstatymas įsigalios jau šių metų rugpjūtį.

Tai ne „aborto tabletės“

Lenkijos, kur ir taip galioja vieni griežčiausių įstatymų dėl abortų Europoje, konservatoriai numatę, kad „kito ryto“ tabletes, pavyzdžiui, „EllaOne“ ar ESCAPELLE, bus galima įsigyti tik gavus gydytojo nurodymą.

Valdantieji tvirtina, kad tokiu atveju medikai galės patikrinti moters sveikatą, prieš išrašydami jai skubiosios kontracepcijos priemonę.

„Kito ryto“ tablečių daugelyje Europos Sąjungos šalių, tarp jų ir Lietuvoje, galima įsigyti visiškai laisvai.

Tačiau moterų teisių gynėjai pabrėžia, kad skubioji kontracepcija ir taip yra saugi – tokių „kito ryto“ tablečių daugelyje Europos Sąjungos šalių, tarp jų ir Lietuvoje, galima įsigyti visiškai laisvai. Įtariama, kad Lenkijos valdžia siekia apriboti moterų, nenorinčių pastoti, pasirinkimo laisvę.

Bent jau „EllaOne“ tabletės laisvai parduodamos todėl, kad Europos vaistų agentūra (EMA) 2014 metais rekomendavo pakeisti šio vaisto klasifikaciją į nereceptinį. EMA nustatė, kad tabletė yra saugi ir gydytojo parašo nereikia.

Be to, agentūra skelbia, kad skubiosios kontracepcijos priemonės gali užkirsti kelią neplanuojamam nėštumui, jei yra suvartojamos daugiausia penkios dienos po nesaugaus lytinio akto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skubiosios kontracepcijos priemonių daugelyje Europos šalių galima įsigyti visiškai laisvai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skubiosios kontracepcijos priemonių daugelyje Europos šalių galima įsigyti visiškai laisvai

Tokios tabletės, kaip pabrėžia jų gamintojai, nėra „aborto tabletės“ – jei moteris nėščia, vaistas neveiks ir nenutrauks nėštumo.

Sąžinės prieštaravimo išlyga

Tačiau Lenkijos sveikatos apsaugos ministras Konstanty Radziwillas ir kiti TTP atstovai teigia, kad „kito ryto“ tablečių vartojimas prilygsta ankstyvam abortui.

Šią savaitę ministras pareiškė, kad „kito ryto“ tablečių vartojimą reikia reguliuoti taip, kaip ir kitas hormoninės kontracepcijos priemones.

„Twitter“ nuotr./Konstanty Radziwillas
„Twitter“ nuotr./Konstanty Radziwillas

K.Radziwillui taip pat įstrigo tai, kad, bent jau jo teigimu, po EMA rekomendacijos laisvai parduoti tabletes „EllaOne“, jų pardavimas Lenkijoje išaugo nuo 10 tūkst. per metus iki 240 tūkst. per metus.

Tuo metu moterų teisių aktyvistė, Varšuvos medikė Natalia Jakacka pabrėžia, kad „EllaOne“ efektyviausia ją suvartojus per pirmąsias 24 valandas po lytinio akto.

„Jei bus apribota prieiga prie šių tablečių, šalyje padaugės nelegalių ir pavojingų abortų. Jie kelia grėsmę moterų sveikatai ir gyvybėms“, – teigė N.Jakacka.

Pasak specialistės, daugelis gydytojų greičiausiai specialiai vengs išrašyti į juos besikreipiančioms moterims „EllaOne“ tabletes pagal sažinės prieštaravimo išlyga.

Natalia Jakacka: „Jei bus apribota prieiga prie šių tablečių, šalyje padaugės nelegalių ir pavojingų abortų. Jie kelia grėsmę moterų sveikatai ir gyvybėms.“

Sąžinės prieštaravimo teisė yra teisė dėl moralinių, religinių ar filosofinių motyvų atsisakyti atlikti kokį nors veiksmą. Šiuo atveju – išduoti skubiosios kontracepcijos priemonių.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, dabar opozicijoje dirbančios partijos „Piliečių platforma“ atstovas Bartoszas Arlukowiczius įspėja, kad prieigos prie „kito ryto“ tablečių apribojimas labiausiai pakenks vargingiausiai gyvenantiems lenkams.

„Jei įstatymas įsigalios, šių vaistų sunkiausia bus įsigyti moterims, kurios gyvena provincijoje ir neišgali susimokėti už vizitą pas ginekologą“, – tvirtino B.Arlukowiczius.

Lenkijoje, turinčioje 38 mln. gyventojų, kasmet atliekama mažiau nei 2 tūkst. legalių abortų.

Bet feministinių organizacijų duomenys rodo, kad 100–150 tūkst. moterų ryžtasi nelegaliam abortui šalyje arba dėl nėštumo nutraukimo kreipiasi į klinikas užsienyje.

Atšauktas festivalis

Lenkiją valdantys konservatoriai šią savaitę sukėlė ir dar vieną skandalą. Pranešta, kad neįvyks kultinis Nacionalinis lenkiškų dainų festivalis Opolės mieste.

Festivalis buvo atšauktas po to, kai buvo nutrauktas susitarimas su jo organizatore – visuomenine televizija TVP. Jos vadovas Jacekas Kurskis siekė už dešiniųjų valdžios kritiką pašalinti iš festivalio dainininkę Kayah.

„Twitter“ nuotr./Lenkijos atlikėja Kayah
„Twitter“ nuotr./Lenkijos atlikėja Kayah

Ši atlikėja yra atkakliai valdžią kritikuojančios organizacijos „Komitet Obrony Demokracji“ („Demokratijos gynimo komitetas“) šalininkė ir būtent todėl užsitraukė TTP tvirtove paverstos TVP nemalonę.

Kayah pati nutarė pasitraukti iš festivalio, o jos pėdomis netrukus pasekė dešimtys kitų atlikėjų. Pasirodymą atšaukė ir didžiausia žvaigždė – Maryla Rodowicz.

„Twitter“ nuotr./Opolės festivalis
„Twitter“ nuotr./Opolės festivalis

Opolės miestas nusprendė atšaukti visą festivalį ir nutraukė sutartį su TVP. Šios vadovai tikina, kad renginys visgi įvyks, tik kitame šalies mieste, greičiausiai – Kelcuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius