-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išlaidos karui su Ukraina ir pensijoms gesina Rusijos valstybės mašiną

Maskva susiduria su milžiniškais sunkumais norėdama kiek manoma ilgiau išlaikyti Rusijos ekonomiką gyvybingą. Baiminamasi, kad neapribojus karinio biudžeto, Rusijos vyriausybė bus priversta kelti mokesčius ir padidinti pensinį amžių. Kitu atveju Rusijos biudžeto deficitas taps nekontroliuojamas, rašo naujienų svetainė themoscowtimes.com.
Šturmo lėktuvai Sukhoi Su – 24 virš Kremliaus
Šturmo lėktuvai virš Kremliaus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naftos kainoms pasaulinėse rinkose nukritus iki žemiau negu 60 dolerių už barelį, Kremlius priverstas veržtis diržus. Labiausiai Rusijos valdžią šiuo metu baugina kai kurių analitikų prognozės, kad 2016 – 2017 m. pasaulinės naftos kainos gali nukristi ir iki 40 dolerių už barelį.

Naftos kainoms pasaulinėse rinkose nukritus iki žemiau negu 60 dolerių už barelį, Kremlius priverstas veržtis diržus. 

„Jeigu išlaidos nebus apkarpytos, o pajamos ir toliau mažės, tai mes turėsime 4 mln. rublių (apie 70 tūskt,. dolerių) deficitą. Rezervinis fondas bus išleistas per 18 mėnesių. 2016 m. neturėsime išteklių biudžeto įsipareigojimų padengimui. Jau nekalbant apie 2017 m.“, – teigė šaltinis Rusijos vyriausybėje.

Dėl Krymo okupacijos ir invazijos į Donbasą Vakarų šalių įvestos sankcijos Kremliui smarkiai pablogino Rusijos ekonomikos situaciją – užsienio investicijų skaičius smarkiai krito, o per visus 2014 m. iš šalies buvo išvežta apie 100 mlrd. dolerių.

Maža to, Rusijos bankai ir įmonės neteko priėjimo prie tarptautinių kapitalo rinkų, buvo nukelti ir privatizacijos planai.

Nepaisant ekspertų patarimų, gynybai Rusijos valdžia ir toliau nusiteikusi skirti itin dideles pinigų sumas. 2015 m. gynybai ir saugumo tarnyboms Kremlius nepagailės apie 100 mlrd. dolerių.

Tuo pačiu metu ir taip jau silpnas rublis toliau kris, Rusijos gyventojų gyvenimo kokybė blogės ir tai gali pakenkti Vladimiro Putino populiarumui.

Didžiausia socialinių išlaidų dalis, kuri taip pat ir sparčiausiai auga, šiuo metu Rusijoje skiriama pensijoms. Dėl sparčiai senėjančios Rusijos visuomenės, šalies valdžia bus priversta imtis radikalių veiksmų ir didinti pensinį amžių, kuris šiuo metu siekia 55 metus moterims ir 60 metų vyrams.

„Neapkarpydami karinio biudžeto ir nekeldami pensinio amžiaus mes neišsikapstysime. Kokius turime pasirinkimus? Kelti mokesčius ir spausdinti pinigus, kurie sukels infliaciją ir padidins palūkanų normas“, – optimizmu dėl Rusijos ateities netryško šaltinis Rusijos vyriausybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius