-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybė“ 2015-aisiais prarado 14 proc. savo kontroliuojamų teritorijų

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) šiemet prarado apie 14 proc. savo kontroliuojamų teritorijų, o Sirijos kurdai išplėtė savo valdomas teritorijas, pirmadienį pranešė strateginių analizių centras „IHS Jane's“.
„Islamo valstybės“ kovotojas Al Kararis Irakietis (centre)
„Islamo valstybės“ kovotojas Al Kararis Irakietis (centre) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie praradimai tapo skaudžiu smūgiu grupuotei, kurios tikslas – užkariauti ir išlaikyti naujas teritorijas, plečiant savo paskelbtą „kalifatą“, kuriame džihadistai yra įvedę griežtą ir kruviną valdymą, tvirtindami, kad jis yra pagrįstas islamo teise.

Tarp IS prarastų teritorijų – strategiškai svarbus Tel Abjado miestas Sirijoje prie sienos su Turkija, Irako miestas Tikritas ir didelis Baidži naftos perdirbimo kompleksas.

Be to, džihadistai buvo atstumti nuo svarbaus plento, jungiančio IS faktinę sostinę ar Raką Sirijoje ir Mosulo miestą Irako šiaurėje, todėl kovotojams tapo sudėtinga organizuoti aprūpinimą.

„Jau matėme neigiamą finansinį poveikį „Islamo valstybei“ dėl prarastos kontrolės Tel Abjado sienos perėjoje prieš pastarąjį aviacijos smūgių, nukreiptų prieš tos grupuotės naftos gavybos pajėgumus, suintensyvinimą“, – sakė „IHS Jane's“ vyriausiasis Artimųjų Rytų analitikas Columbas Strackas.

Šis Jungtinėse Valstijose įsikūręs centras nurodė, kad grupuotės kontroliuojama teritorija nuo šių metų pradžios iki gruodžio 14-osios susitraukė 12,8 tūkst. kv. km (iki 78 tūkst. kv. km).

Tačiau IS šiemet taip pat pasiekė reikšmingų laimėjimų, įskaitant Sirijos istorinio Palmyros miesto ir Ramadžio, pagrindinio Irako vakarinės Anbaro provincijos, centro užėmimą.

Vis dėlto IHS pastebėjo, kad šios pergalės buvo pasiektos grupuotės šiaurinių teritorijų, kur džihadistus įnirtingai atakuoja kurdų kovotojai, sąskaita.

Sirijos kurdų kontroliuojamos teritorijos šiemet padidėjo 186 procentais, pabrėžė IHS.

„Tai rodo, kad „Islamo valstybė“ buvo per daug išsiplėtusi ir kad kurdų teritorijų kontrolė laikoma mažesnės svarbos dalyku negu Sirijos ir Irako vyriausybių pajėgų išvarymas iš tradicinių sunitų žemių“, – sakė C.Strackas.

Tarp pagrindinių Sirijos konflikto veikėjų daugiausiai teritorijų prarado Sirijos vyriausybė, kurios valdos susitraukė 16 proc. ir dabar tesiekia apie 30 tūkst. kv. km. Ta teritorija yra daugiau negu dvigubai mažesnė už valdomą „Islamo valstybės“ ir sudaro tik menką dalį visos Sirijos teritorijos, kurios plotas – apie 185 tūkst. kv. kilometrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius