Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ šalininkai internete švenčia išpuolį Mančesteryje

Atsakomybės už pirmadienio ataką Mančesteryje, kuri pražudė mažiausiai 22 žmones, kol kas neprisiėmė nė vienas teroristų judėjimas. Tačiau grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) rėmėjai sveikino išpuolį internete.
„Islamo valstybės“ teroristas
„Islamo valstybės“ teroristas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Džihadistai socialiniuose tinkluose rašė, kad sprogdinimas yra pergalė prieš Vakarų „kryžiuočius“. Viename įraše anglakalbis IS šalininkas laiko iškėlęs plakatą su žodžiu „Manchester“ ir atakos data.

„Tai tik pradžia. „Islamo valstybės“ liūtai tik pradeda pulti visus kryžiuočius“ – už kadro pasako kaukėtas vyras.

Kiti virtualieji džihadistai kalbėjo apie kerštą už Jungtinės Karalystės dalyvavimą IS pozicijų Irake ir Sirijoje bombardavimo kampaniją.

Vienas IS šalininkas parašė: „Atrodo, kad Britanijos oro pajėgų bombos, mestos ant Mosulo ir Rakos vaikų, grįžo į Mančesterį.“

Švęsta net po pranešimų, kad smuko svaro vertė prieš dolerį.

Amerikietis terorizmo ekspertas Michaelas Smithas II „The Daily Telegraph“ teigė, kad tokios džihadistų nuotaikos yra „stiprus indikatorius“, jog išpuolį galima sieti būtent su IS.

Susisprogdinusio mirtininko tapatybė neskelbiama ir galbūt net nėra aiški.

Panašiai šios grupuotės rėmėjai šventė ir po atakos Londone kovo mėnesį. Galiausiai IS tada prisiėmė atsakomybę už išpuolį, nusinešusį 5 žmonių gyvybes. Tiesa, tada užpuolikas Khalidas Masoodas tiesiogiai nurodymų iš IS negavo – jį įkvėpė grupuotės ideologija.

Šįkart, nors susisprogdinusio mirtininko tapatybė neskelbiama ir galbūt net nėra aiški, gali būti kitaip. Mat jei Kh.Masoodas nukreipė į žmones automobilį, o tada puolė policininką peiliu, tai pirmadienio atakos vykdytojas veikė išmaniau.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Užpuolikas Khalidas Masoodas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Užpuolikas Khalidas Masoodas

Manoma, kad jis su savimi turėjo improvizuotą sprogmenį, į kurį buvo prikišta vinių, – kad sprogimas padarytų kuo didesnę žalą.

Dabar tyrėjams bus svarbu nustatyti, kaip užpuolikas gavo tokį prietaisą. Galimybės trys:

  • užpuoliką kažkas išmokė, kaip pasigaminti sprogmenį;
  • užpuolikas savo iniciatyva išmoko pasigaminti sprogmenį;
  • užpuolikui kažkas įdavė jau paruoštą sprogmenį.

Jei mirtininkas sulaukė instrukcijų, gali būti, kad pareigūnams reikia ieškoti asmens ar asmenų, grįžusių iš IS teritorijų Sirijoje ir Irake.

Jei jis pats išmoko susikonstruoti sprogmenį, tai tik įrodo, kaip sunku susekti „vienišą vilką“, kuris veikia visiškai izoliuotai ir sugeba išvengti susekimo.

Trečiasis scenarijus pats blogiausias, nes jis reikštų, kad kažkur laisvėje veikia aktyvus bombų kūrėjas, iki šiol nepakliuvęs į saugumo tarnybų radarą. Žmogus, radęs būdą susisiekti su potencialiais džihadistais nepatraukiant žvalgybininkų dėmesio.

Vienas buvusių Jungtinės Karalystės kovos su terorizmo tarnybų vadovų Chrisas Phillipsas kaip tik pareiškė, kad ataka buvo surengta „gana profesionaliai“, ir įspėjo, jog „išpuolis galbūt dar nesibaigė.“

„Būčiau labai nustebęs, jei paaiškėtų, kad savižudžio diržas buvo tik vienas“, – teigė Ch.Phillipsas.

VIDEO: Atakos Mančesteryje aukų skaičius auga, liudininkai pasakoja apie sprogimą
VIDEO: Per Arianos Grande koncertą nugriaudėjo sprogimas, žmonės puolė į paniką

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius