Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Islamo valstybės“ užimtose žemėse – panika: džihadistai medžioja šnipus

Aviacijos smūgiais per pastaruosius mėnesius eliminavus kelis Irake ir Sirijoje veikiančios džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) lyderius, judėjimas puolė į paniką. Kovotojai įnirtingai ieško šnipų, kurie esą galėjo išduoti vadeivų buvimo vietą JAV vadovaujamai koalicijai, rašo AP.
„Islamo valstybės“ gretose – panika
„Islamo valstybės“ gretose – panika / „Scanpix“/AP nuotr.

Kovo mėnesį aukšto rango IS vadeiva automobiliu vyko pas kitus kovotojus į Šiaurės Siriją, kai transporto priemonę sunaikino smūgis iš bepiločio orlaivio.

O tokia Abu Hayjaaa al-Tunsi, džihadisto iš Tuniso, žūtis įplieskė karštligišką šnipų medžioklę IS viduje. Manoma, kad baudžiamoji akcija tęsiasi iki šiol, bet vien tada, per kelias kovo dienas, IS nužudė 38 savo kovotojus, kuriuos įtarė bendradarbiavimu su priešu.

Kiti dingo kalėjimuose ir greičiausiai laukia egzekucijos, o dar daugiau kovotojų tiesiog bėga – jie bijo, kad irgi bus įtarti pagalba koalicijai, kovojančiai su IS.

Tokią informaciją AP suteikė Sirijos opozicijos aktyvistai, kurdų pešmergų kovotojai, Irako žvalgybininkai ir vienas medžiojamų informatorių, kuris veikė IS gretose, bet dabar jau yra grįžęs į Bagdadą.

Baimė, kad tarp jų yra įsimaišę informatoriai, IS vadovybės gretose esą sėja paniką, o įtarimų kelia vien tai, kad kovotojas su savimi turi mobilųjį telefoną su internetu ryšiu.

Kai kurių įtariamų šnipų kūnai numetami viešai, o kiti žudomi ypač žiauriai – vienas kovotojas buvo įmestas į kubilą su rūgštimi.

„IS vadai nebedrįsta vykti iš Irako į Siriją, kadangi juos vieną po kito eliminuoja bombardavimai“, – AP teigė Bebarsas al-Talawy, aktyvistas iš Sirijos, stebintis IS veiklą.

Per pastaruosius mėnesius amerikiečiai paskelbė nukovę kelis aukščiausio rango džihadistų grupuotės lyderius – judėjimo „karo ministrą“ Omarą al-Shishani, nuožmų irakietį kovotoją Shakerą Wuhayebą, už IS finansus atsakingą Haji Imaną.

Abu Omaras al-Shishanis
Abu Omaras al-Shishani

Grupuotės vadams vykdant valymus, IS praranda vis daugiau teritorijos ir Sirijoje, ir Irake. Anksčiau šiemet Irako pajėgos iš džihadistų atsiėmė vakarinį Ramadžio miestą, o šiuo metu rengiama operacija Faludžoje.

Jungtinėje Karalystėje veikiančiai organizacijai „Syrian Observatory for Human Right“ vadovaujantis Rami Abdurrahmanas teigia, kad kai kurie IS kovotojai iš tiesų pradėjo teikti informaciją koalicijai apie svarbius taikinius ir lyderių pasirenkamus maršrutus.

Bet duomenys perduodami tik už pinigus. Lėšų paprastiems džihadistams jau trūksta, nes IS smarkiai sumažino atlyginimus po to, kai koalicijos ir Rusijos aviacija subombardavo grupuotės valdomus naftos gavybos ir perdirbimo objektus.

Be to, IS vadovybė ėmėsi gudrios taktikos. Pavyzdžiui, įtariamiam šnipui specialiai perduodama klaidinga informacija apie vieno ar kito lyderio planus, o jei į tą vietą vėliau smūgiuojama iš oro, įsitikinama, kad kovotojas iš tiesų padeda priešui.

„Jie dabar skiria didžiulį dėmesį informatorių medžioklei, nes prarado vadus, kuriuos sunku pakeisti, – AP teigė aukštas Irako žvalgybos pareigūnas. – Dabar bet kuris IS lyderis turi teisę nužudyti kovotoją, įtariamą pagalba koalicijai“.

Kenčia ir civiliai. Sirijos demokratinėms pajėgoms atstovaujantis Sherfanas Darwishas tvirtina, kad panika tokia, jog ekstremistai žudo žmones, tiesiog turinčius telefonus: „Ten visiškas chaosas. Daug kovotojų stengiasi pasprukti“.

VIDEO: Ką nufilmavo per mūšius vaizdo kamerą nešiojęs ir jau žuvęs „Islamo valstybės“ kovotojas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius