Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Islandija atnaujins banginių medžioklę griežtesnėmis sąlygomis

Islandijos vyriausybė, nusprendusi nepratęsti laikino dviejų mėnesių draudimo, įvesto kilus susirūpinimui dėl gyvūnų gerovės, pareiškė, kad banginių medžioklė penktadienį gali būti atnaujinta taikant griežtesnes sąlygas ir stebėseną.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Islandija, kaip ir Norvegija bei Japonija, yra viena iš trijų pasaulio šalių, kuriose leidžiama komercinė banginių medžioklė.

„Banginių medžioklė gali būti atnaujinta rytoj (...) (su) išsamiais ir griežtesniais medžioklės įrangos ir medžioklės metodų reikalavimais, taip pat griežtesne priežiūra“, – teigiama ketvirtadienį Žuvininkystės ministerijos pareiškime naujienų agentūrai AFP.

Ne pelno siekianti gyvūnų apsaugos organizacija „Humane Society International“ (HSI) ketvirtadienį paskelbtą žuvininkystės ministrės Svandis Svavarsdottir (Svandis Svavarsdoutir) pranešimą pavadino „žlugdančiu ir nepaaiškinamu sprendimu“.

Birželio 20 dieną Islandija sustabdė banginių medžioklę po to, kai vyriausybės užsakymu parengtoje ataskaitoje buvo padaryta išvada, kad medžioklė neatitinka šalies Gyvūnų gerovės įstatymo.

Islandijos maisto ir veterinarijos tarnyba, neseniai stebėjusi finvalų medžioklę, nustatė, kad, atsižvelgiant į pagrindinius Gyvūnų gerovės įstatymo tikslus, gyvūnai buvo žudomi per ilgai.

Veterinarijos tarnybos transliuotuose šokiruojančiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip penkias valandas medžiojamas banginis kankinasi.

„Nepaaiškinama, kodėl ministrė S. Svavarsdottir atmetė neabejotinus mokslinius įrodymus, kuriuos ji pati užsakė ir kurie rodo komercinio banginių žudymo brutalumą ir žiaurumą“, – pareiškime teigė „Humane Society“ vykdomasis direktorius Europai Ruudas Tombrockas (Riudas Tombrokas).

Šalyje liko tik viena banginių medžioklės įmonė „Hvalur“, kurios licencija medžioti banginius baigia galioti 2023 metais.

Kita įmonė 2020 metais šios veiklos visiškai atsisakė, teigdama, kad ji nebėra pelninga.

Pagal metines kvotas Islandijai leidžiama per metus sumedžioti 209 finvalus, kurie yra antri didžiausi banginiai po mėlynųjų banginių, taip pat 217 mažųjų ruožuočių – vienų smulkiausių tarp savo gentainių.

Sumedžiojamos banginių mėsos paklausa pastaraisiais metais smarkiai sumažėjo.

Tradiciškai banginių medžioklės sezonas baigiasi rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje.

„Hvalur“ dar nekomentavo ketvirtadienio sprendimo, tačiau nepatvirtintuose Islandijos žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad jos laivai jau išplaukė į jūrą ieškoti banginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius