Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04 /13:05

Ispanija, JK, Prancūzija ir Vokietija pripažino J.Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu

Ispanija ir Jungtinė Karalystė (JK) pirmadienį pripažino Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaidolaikinuoju šios šalies vadovu, prezidentui Nicolas Maduro atmetus Europos valstybių ultimatumą skelbti pirmalaikius rinkimus. Kiek vėliau Madrido ir Londono pavyzdžiu pasekė Prancūzija bei Vokietija.
Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido
Juanas Guaido / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ispanijos vyriausybė skelbia, kad oficialiai pripažįsta Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininką poną (Juaną) Guaido Marquezą (Markesą) laikinuoju Venesuelos prezidentu“, – žurnalistams pareiškė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.

Jis taip pat paragino J.Guaido surengti savo šalyje pirmalaikius prezidento rinkimus.

„JK kartu su sąjungininkėmis Europoje nuo šiol pripažįsta J.Guaido laikinuoju konstituciniu prezidentu, kol bus surengti patikimi rinkimai. Tikimės, kad taip priartėsime prie humanitarinės krizės pabaigos“, – savo pranešime socialiniame tinkle „Twitter“ pirmadienį paskelbė britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

N.Maduro interviu ispanų televizijai „Sexta“ sekmadienį sakė, kad „nepasiduos spaudimui“ tų, kurie ragina jį trauktis.

Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Portugalija ir Austrija pareiškė, kad jei N.Maduro nesurengs pirmalaikių rinkimų, jos pripažins J.Guaido teisėtu Venesuelos prezidentu.

Pirmadienį J.Guaido prezidentu pripažino ir E.Macronas.

„Venesueliečiai turi teisę reikšti savo nuomonę laisvai ir pagal demokratines normas. Prancūzija nusprendė pripažinti Juaną Guaido laikinuoju prezidentu, kurio užduotis – organizuoti rinkimų procesą“, – parašė E.Macronas socialiniame tinkle „Twitter“ prancūzų ir ispanų kalbomis.

Prancūzijos prezidentas taip pat išreiškė paramą Europos Sąjungos sukurtai kontaktinei grupei dėl Venesuelos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./E.Macronas „didžiuosiuose nacionaliniuose debatuose“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./E.Macronas „didžiuosiuose nacionaliniuose debatuose“

Didžiųjų Europos valstybių pavyzdžiu pasekė ir Vokietija.

„Pripažįstame Juaną Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu, kuris turi pradėti politinį pereinamąjį laikotarpį ir nuvesti šalį į laisvus, skaidrius ir patikimus rinkimus“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovė Martina Fietz

N.Maduro rinkimų nenori

„Kodėl Europos Sąjunga turėtų pasaulio valstybei, kurioje jau įvyko rinkimai, sakyti, kad ši turi rengti pakartotinius prezidento rinkimus, nes laimėjo ne jų dešinojo sparno sąjungininkai“, – sakė N.Maduro, interviu davęs Karakase.

Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J.Guaido sausio 23 dieną per opozicijos mitingą netikėtai pasiskelbė laikinuoju šalies vadovu. Jis pareiškė, kad N.Maduro prezidentavimas yra neteisėtas, nes rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro

J.Guaido mėgina priversti socialistą N.Maduro atsistatydinti, kad būtų galima sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę, o tada organizuoti naujus prezidento rinkimus.

Nacionalinio Susirinkimo pirmininką laikinuoju šalies vadovu jau pripažino Jungtinės Valstijos, Kanada, Australija ir kelios Lotynų Amerikos šalys. Praėjusį savaitgalį jis ėmėsi savo naujųjų įgaliojimų ir paragino kariuomenę įleisti į ekonominės krizės nualintą Venesuelą humanitarinę pagalbą iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius