Sportas gyvai

Ispanijoje buvo sulaikytas buvęs S.Magnickio darbdavys, Kremliaus kritikas B.Browderis – jis jau paleistas

Garsus Kremliaus kritikas Billas Browderis, kuris labiausiai prisidėjo prie krūvos Magnickio antikorupcinių įstatymų Vakarų šalyse, paskelbė, kad buvo suimtas Ispanijoje – jo teigimu, paprašius Rusijai, rašo „Financial Times“. Netrukus B.Browderis buvo paleistas.
Billas Browderis
Billas Browderis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs bankininkas, knygos „Red Notice“ apie savo kovą su Kremliumi autorius, kuris teigia, kad Rusijoje valdžia laimina korupciją aukščiausiu lygiu, apie areštą paskelbė savo „Twitter“ paskyroje.

B.Browderis pridūrė, kad buvo suimtas pagal Interpolo arešto orderį, kuris buvo išduotas Rusijos prašymu.

Dar vienoje žinutėje aktyvistas įkėlė nuotrauką iš Ispanijos policijos automobiliu ir nurodė, kad pareigūnai jam nepasako, į kurią nuovadą jis yra vežamas.

Vis dėlto abejonės, ar Ispanija, pati rimtai tirianti rusų politikų ir mafiozų nusikaltimus šalyje, išduos B.Browderį Rusijai, pasitvirtino.

Netrukus jis buvo paleistas. B.Browderio teigimu, Ispanijos nacionalinė policija įsiklausė į Interpolo generalinio sekretoriaus Lione patarimą nekreipti dėmesio į negaliojantį Rusijos prašymą jį sulaikyti.

„Ironiška, bet į Madridą atvykau duoti parodymų Ispanijos prokurorui Jose Grindai apie didžiulius pinigus, kurie Magnickio bylos atveju nutekėjo į Ispaniją“, – tviteryje parašė B.Browderis.

B.Browderio kompanija „Hermitaga Capital Management“ kažkada buvo viena didžiausių investuotojų Rusijoje, tačiau kai jis pakėlė triukšmą dėl auditoriaus Sergejaus Magnickio mirties kalėjime, aktyvistui 2005 metais buvo uždrausta atvykti į Rusiją.

Dvigubą JAV ir Jungtinės Karalystės pilietybę turintis B.Browderis jau daug metų vykdo kampaniją Vakaruose, kurios tikslas – kad daugelis šalių paskelbtų sankcijas korumpuotiems ir žmogaus teises pažeidžiantiems Rusijos pareigūnais.

Sankcijoms duotas S.Magnickio pavadinimas. Šis buvęs „Hermitage Capital Management“ auditorius mirė kalėjime, kai jį ten įkišo pareigūnai, kuriuos rusas buvo apkaltinęs iš valstybės pavogus apie 230 mln. dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis

Rusijos reakcija buvo audringa. Maskva pareiškė, kad dėl sukčiavimo kalti patys B.Browderis ir S.Magnickis. Abu jie 2013-aisiais buvo nuteisti už sukčiavimą ir mokesčių slėpimą, nors S.Magnickis mirė dar 2009 metais.

Kremlius atkakliai stengiasi pasinaudoti Interpolu ir priversti perkelti B.Browderį į Rusiją.

Trys kartai buvo nesėkmingi, bet pernai Rusija sugebėjo trumpam įsprausti aktyvistą į ieškomų asmenų sąrašą. Tąkart B.Browderis negalėjo išskristi į JAV. Panašu, kad Rusijai padirbėti su Interpolu pavyko ir šįkart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius