Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje nuteistas kalėti bankininkas, mėginęs kontrabanda išgabenti P.Picasso kūrinį

Ispanijos teismas nuteisė vieną buvusį įtakingą bankininką kalėti pusantrų metų už mėginimą neteisėtai jachta išgabenti iš šalies Pablo Picasso paveikslą, laikomą nacionaline vertybe.
Prieš 132-ejus metus gimė Pablo Picasso
Pablo Picasso / „Scanpix“ nuotr.

Remiantis sausio 14 dieną paskelbta Madrido teismo nutartimi, paviešinta ketvirtadienį, buvusiam „Bankinter“ vadovui Jaime'ui Botinui taip pat buvo skirta 52,4 mln. eurų bauda.

Teismas suteikė nuosavybės teisę į kūrinį „Jaunos moters galva“ (Cabeza de mujer joven) Ispanijos valstybei.

Tačiau vargu, ar 83 metų J.Botinas bus pasiųstas už grotų, nes Ispanijoje nesmurtinį nusikaltimą pirmą kartą padarę asmenys paprastai paleidžiami lygtinai, jeigu jiems skirta švelnesnė nei dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Prancūzijos muitinės tarnyba konfiskavo kūrinį, kurio vertė siekia 26 mln. eurų, 2015 metų liepą Viduržemio jūros saloje Korsikoje, ir, pareigūnų teigimu, sutrukdė J.Botino mėginimui išvežti paveikslą į Šveicariją, kad jį parduotų.

Bankininko advokatai tuomet tvirtino, kad jis siuntė paveikslą į saugyklą Ženevoje, tačiau teismas pripažino jį kaltu dėl „kultūros vertybių kontrabandos“, nes drobė buvo išvežta „iš nacionalinės teritorijos be leidimo“.

J.Botinas, kurio šeima yra tarp bankininkystės grupės „Santander“ įkūrėjų, nuo 2012 metų mėgino gauti leidimą išvežti paveikslą.

Tačiau Ispanijos kultūros ministerija tokį prašymą atmetė, nes „Ispanijos teritorijoje nebuvo panašaus darbo“, priklausančio tam pačiam P. Picasso kūrybos laikotarpiui.

2015 metais Ispanijos Aukščiausiasis Teismas priėmė valdžios institucijomis palankų sprendimą ir meno kūrinį paskelbė „neišvežtinu“, savo nutarimą motyvuodamas tuo, kad paveikslas yra „kultūros vertybė“.

P.Picasso paveikslą „Jaunos moters galva“ nutapė 1906 metais per savo ikikubistinę fazę Katalonijoje Gosolyje. J.Botinas nusipirko drobę Londone 1977 metais.

J.Botino advokatai teigė, kad šiam kūriniui neturėtų būti taikomas išvežimo draudimas, nes jis buvo įsigytas Didžiojoje Britanijoje ir buvo gabenamas su JK vėliava plaukiojusiu laivu, kai buvo konfiskuotas.

Muitinės pareigūnams įlipus į jachtą, jos kapitonas pateikė tik du dokumentus – vienas iš jų buvo teismo nutartis, įpareigojanti laikyti paveikslą Ispanijoje.

Šiuo metu „Jaunos moters galva“ saugoma Madride įsikūrusiame Karalienės Sofios modernaus meno muziejuje, kuriame taip pat eksponuojamas didelis P.Picasso antikarinis šedevras „Gernika“ (Guernica).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius