-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanijoje rinkėjai sudavė rimtą smūgį šalies dvipartinei politikai

Ispanijos rinkėjai sekmadienį sudavė smūgį dvipartinei politikai per istorinius rinkimus, kuriuose valdantieji konservatoriai užsitikrino netvirtą pergalę, bet jiems ant kulnų lipa politikos senbuviai socialistai ir naujokai – kraštutinė kairioji partija „Podemos“, graikų „Syriza“ sąjungininkė.
Rinkimai Ispanijoje
Rinkimai Ispanijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Ispanija

Ilgiau negu 30 metų Liaudies partija (PP) ir socialistai pakaitomis vadovavo, bet dabar jiems iššūkį meta gana naujos partijos – „Podemos“ ir „Ciudadanos“. Pastaroji yra centro dešiniosios pakraipos ir sekmadienį liko ketvirtoje vietoje per įtemptus parlamento rinkimus.

Nors PP surinko daugiausiai balsų, ši partija prarado absoliučią daugumą parlamente, netekusi daug mandatų, todėl dabar turės suformuoti aljansą su kitomis partijomis, kad galėtų vadovauti, arba mėginti sudaryti mažumos vyriausybę, kuri veikiausiai nebūtų tvari.

Vis dėlto premjeras ir PP lyderis Mariano Rajoy neketino nuleisti rankų, sakydamas, kad sieks suformuoti vyriausybę.

„Ispanijai reikia vyriausybės, kuri turėtų parlamento palaikymą“, – 60-metis lyderis sakė Madride, stovėdamas aukštoje mėlynoje tribūnoje su užrašu „Gracias“ („Ačiū“) ir kalbėdamas džiūgaujantiems šalininkams.

„Mėginsiu suformuoti vyriausybę, stabilią vyriausybę“, – jis sakė savo šalininkams, susirinkusiems prie partijos būstinės Madride.

„Mums reikia daug kalbėtis, derėtis ir pasiekti susitarimą“, – pridūrė jis, šimtams žmonių skanduojant „Ispanija!“

Tuo tarpu Ispanijos socialistų partija (PSOE) šiuose rinkimuose pasirodė prasčiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius. Dalį balsų iš jų atėmė „Podemos“, sugebėjusi išnaudoti rinkėjų nepasitenkinimą dėl griežto taupymo ir korupcijos, kuris jau anksčiau lėmė šios partijos iškilimą.

Tikisi derybų

Šie rinkimai vainikavo iššūkių kupinus metus Pietų Europoje, kai sausį Graikijoje į valdžią iškilo „Syriza“, o Portugalijoje kairiųjų partijų koalicija sugebėjo išstumti konservatyviąją vyriausybę po spalį vykusių rinkimų, kuriuose nebuvo aiškaus nugalėtojo.

Oficialūs rezultatai rodo, kad Ispanijos valdančioji PP surinko 28,7 proc. balsų ir naujame parlamente turės 123 mandatus – 63 vietomis mažiau negu užsitikrino per rinkimus 2011 metais.

PSOE liko antri, užsitikrinę 90 vietų ir 22 proc. balsų, o „Podemos“, už kurią balsavo 20,6 proc. rinkėjų, turės 69 deputatus.

Ketvirta liko „Ciudadanos“, surinkusi beveik 14 proc. balsų ir turėsianti 40 mandatų.

Tokie rezultatai reiškia, kad parlamente bus keturios reikšmingą įtaką turinčios frakcijos, o ne įprastas PP ir socialistų tandemas, kaip būdavo iki šiol.

Vienintelės partijos, galinčios suformuoti daugumą su M.Rajoy Liaudies partija, būtų socialistai arba „Podemos“, bet toks scenarijus mažai tikėtinas.

Po derybų su kiekvienos į parlamentą patekusios partijos lyderiais karalius Felipe VI, oficialus valstybės vadovas, paskelbs ministro pirmininko kandidatūrą.

Nominuotas lyderis turėtų laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente, kad galėtų pradėti eiti pareigas, o šis procesas gali ilgokai užsitęsti.

Jeigu politinė aklavietė tęstųsi du mėnesius po pirmojo balsavimo, karalius privalėtų paskelbti naujus rinkimus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius