Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Ispanijos dešinieji vietos ir regioniniuose rinkimuose pasiekė nemažų laimėjimų

Ispanijos opozicinė konservatyvioji Liaudies partija (PP) sekmadienį vykusiuose vietos ir regioniniuose rinkimuose pasiekė nemažų laimėjimų.
Konservatyviąją Liaudies partiją palaikantys ispanai
Konservatyviąją Liaudies partiją palaikantys ispanai / „AFP“/„Scanpix“

Tai rodo niūrų visuomenės požiūrį į valdančiąją kairiojo sparno koaliciją prieš gruodį vyksiančius visuotinius rinkimus.

Remiantis Vidaus reikalų ministerijos paskelbtais beveik galutiniais rezultatais, per vietos rinkimus PP surinko 31,5 proc. balsų, o Ispanijos socialistų darbininkų partija (PSOE), kuri vadovauja centrinei vyriausybei, – 28,2 proc. balsų.

Palyginti su 2019 metais, PSOE gautų balsų skaičius sumažėjo 1,2 procentinio punkto, tačiau beveik 9 proc. išaugo palaikymas PP.

PP taip pat dominavo keliuose regionuose, kuriuose anksčiau pergalę šventė PSOE, įskaitant Valensiją, Aragoną ir La Riochą. Ispanijos regioninės valdžios institucijos turi didžiulę galią ir biudžetinę diskreciją švietimo, sveikatos apsaugos, būsto ir kitose srityse.

Partija taip pat perėmė iš socialistų svarbius miestus, tarp jų Valensiją ir Seviliją, o sostinės Madrido meras gavo absoliučią daugumą.

„Iškovojome aiškią pergalę, ir Ispanija žengė pirmuosius žingsnius naujos politinės eros link“, – ankstų pirmadienį sakydamas pergalės kalbą teigė džiūgaujantis opozicijos lyderis PP vadovas Alberto Nunezas Feijoo.

Kraštutinių dešiniųjų judėjimas „Vox“ daugiau nei dvigubai padidino savo vietos tarybų narių skaičių, o tai reiškia, kad jie turės didelę įtaką politikai miestuose, kuriuose PP reikės jų balsų.

Suprasdamas, kad norint laimėti visuotinius rinkimus svarbiausia yra užkariauti centrą, A.N.Feijoo stengėsi sušvelninti PP liniją ir tuo pat metu išlaikyti atstumą nuo „Vox“.

Dešiniųjų cunamis nusirito per visus Ispanijos regionus, sakė šiaurinio Aragono regiono socialistų lyderis Javieras Lambanas, kuris prarado mandatą PP kandidatui.

„Ispanijoje susiduriame su neabejotina dešiniųjų banga, kuriai vadovauja PP ir „Vox“, – pritarė Miguelis Angelis Revilla, kuris neteko Kantabrijos regioninės vyriausybės vadovo posto.

Šie skaičiai yra didelis smūgis premjerui Pedro Sanchezui, kurio Socialistų partija valdo ketvirtą pagal dydį euro zonos ekonomiką koalicijoje su kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“.

„Tai nėra tai, ko tikėjomės po šių savaičių kampanijos, akivaizdu, kad turime tai apmąstyti ateinančiais mėnesiais“, – pripažino Socialistų partijos atstovė spaudai Pilar Alegria.

Apklausos rodo, kad P.Sanchezas pralaimės metų pabaigoje vyksiančius rinkimus.

Vietos valdžios rinkimuose turėjo teisę balsuoti daugiau kaip 35 mln. žmonių. Rinkėjų aktyvumas siekė 63,9 proc. – šiek tiek mažesnis nei 2019-aisiais, kai kai kuriose šalies dalyse pliaupė liūtys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius