-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos diktatoriaus F.Franco palikuonys prašo neiškelti jo palaikų iš mauzoliejaus

Buvusio Ispanijos diktatoriaus Francisco Franco anūkai pirmadienį kreipėsi į šalies ombudsmeną, kad šis užginčytų vyriausybės dekretą, suteikiantį teisę ekshumuoti jų giminaičio palaikus iš didžiulio mauzoliejaus, pranešė naujienų agentūra EFE.
Francisco Franco kapas
Francisco Franco kapas / „Scanpix“/AP nuotr.

Laiške, su kurio turiniu susipažino EFE, septyni F.Franco anūkai prašo Ispanijos ombusdmeno apskųsti Konstituciniame Teisme vyriausybės dekretą, priimtą praėjusį mėnesį.

F.Franco giminaičiai savo laiške sako, kad diktatoriaus palaikų ekshumacija „prieštarauja jo palikuonių valiai“. Be to, jų manymu, Ispanijos vyriausybė išsirinko netinkamą įstatymų leidybos iniciatyvos formą, ir tokio pobūdžio dekretą patvirtinti esą galima tik esant „skubiam ir neatidėliotinam poreikiui“.

Pasak diktatoriaus vaikaičių, F.Franco atveju situacija yra „visiškai stabili, taikiai tęsiasi ištisus dešimtmečius; nėra jokių aplinkybių, kurios reikalautų skubių veiksmų“.

Ispanijos ombudsmenas rūpinasi piliečių konstitucinių teisių gynimu, svarsto piliečių pareiškimus, susijusius su valdžios ir pareigūnų veiksmais. Ombudmenas turi teisę kreiptis į KT, kad pareikalautų patikrinti, ar tam tikras teisės aktas neprieštarauja Konstitucijai.

Rugpjūčio 24-ąją Ispanijos socialistų vyriausybė priėmė dekretą, leidžiantį ekshumuoti buvusio diktatoriaus palaikus. Dabar šį dekretą turi patvirtinti šalies parlamentas, tačiau neaišku, kada įstatymų leidėjai balsuos šiuo klausimu ir kada F.Franco palaikai gali būti ekshumuoti.

F.Franco valdė Ispaniją geležiniu kumščiu nuo 1936–1939 metais vykusio pilietinio karo pabaigos iki savo mirties 1975-aisiais.

Vida Press nuotr./Francisco Franco
Vida Press nuotr./Francisco Franco

Jis buvo palaidotas uolos papėdėje iškastoje įspūdingoje bazilikoje, virš kurios stovi 150 metrų aukščio kryžius, o po ja driekiasi milžiniška esplanada.

Šis monumentas nuo 1941 iki 1959 metų Gvadaramos kalnuose buvo statomas F.Franco režimo iniciatyva. Dalį darbų buvo priversti atlikti politiniai kaliniai. Čia palaidota maždaug 37 tūkst. žmonių, kariavusių abiejose pusėse per pilietinį karą, kurį sukėlė F.Franco sukilimas prieš išrinktą respublikonų valdžią.

Baziliką, kurioje palaidoti diktatoriaus palaikai, prižiūri benediktinų vienuoliai. Kas dieną ant jo kapo dedama šviežių gėlių.

F.Franco, kurio nacionalistų pajėgos laimėjo karą prieš respublikonus, paskyrė monumentą „visiems kritusiesiems“ konflikto metu. Tačiau jo kritikai sako, kad žiaurus diktatorius neturėtų būti taip išaukštintas.

Be to, pasak monumento priešininkų, žuvusių respublikonų artimiesiems nebuvo pranešta apie jų palaikų perkėlimą į šį slėnį.

Vyriausybei paskelbus apie savo planus, į Kritusiųjų slėnį atvykstančių lankytojų skaičius labai išaugo. Už monumentą atsakinga Ispanijos nacionalinio paveldo tarnyba sako, kad per liepą čia apsilankė 38 tūkst. žmonių, o birželį – 23 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius