Ispanijos karalius atėmė titulą iš savo sesers, laukiančios teismo dėl mokesčių slėpimo

Ispanijos karalius Felipe VI penktadienį atėmė iš savo sesers princesės Cristinos Maljorkos Palmos kunigaikštienės titulą, dar labiau atsiribodamas nuo karališkosios šeimos narės, laukiančios teismo dėl mokesčių slėpimo.
Princesė Cristina
Princesė Cristina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaltinimai 49 metų Cristinai susiję su jau ketverius metus vykstančiu tyrimu dėl jos vyro Inaki Urdangarino, kuriam iškelti kaltinimai dėl pinigų plovimo ir sukčiavimo, veiklos. I.Urdangarinas automatiškai prarado kunigaikščio titulą, kaip ir jo žmona.

Numatoma, kad poros byla bus pradėta nagrinėti vėliau šiais metais.

Cristina yra šeštoji eilėje į Ispanijos sostą.

Cristinos advokatas Miguelis Roca sakė, kad princesė laiške karaliui prašė, kad jos titulas būtų panaikintas, bet rūmai tvirtino, jog monarchas šį sprendimą priėmė dar prieš gaudamas tą laišką ir perdavęs savo sprendimą seseriai ketvirtadienį telefonu.

Princesei kunigaikštienės titulas buvo suteiktas, kai ji ištekėjo už I.Urdangarino 1997 metais.

Cristina yra šeštoji eilėje į Ispanijos sostą. Pastaruoju metu pasigirsta raginimų, kad ji atsisakytų princesės titulo ir teisių į sostą, jog apsaugotų monarchijos įvaizdį, artėjant teismui. Sutuoktiniai buvo nušalinti nuo visų karališkųjų pareigų dar 2011 metais.

Ši princesė yra pirmoji Ispanijos karališkosios šeimos narė, stosianti prieš teismą nuo monarchijos atkūrimo 1975 metais.

Ši princesė yra pirmoji Ispanijos karališkosios šeimos narė, stosianti prieš teismą nuo monarchijos atkūrimo 1975 metais. Jeigu Cristina būtų pripažinta esanti kalta, jai gresia iki ketverių metų laisvės atėmimo. Tuo tarpu I.Urdangarinas, buvęs šalies olimpinės rankinio rinktinės narys, vėliau pasirinkęs verslininko karjerą, gali būti pasiųstas už grotų iki 19 metų.

I.Urdangarinas kaltinamas kartu su vienu buvusiu verslo partneriu pasisavinęs maždaug 6 mln. eurų valstybės lėšų per kontraktus su jų pačių įkurtu labdaros fondu.

Dar 15 asmenų yra kaltinami šioje byloje, kuri yra vienas iš kelių skandalų, supurčiusių karališkąją šeimą, valdant ankstesniam karaliui Juanui Carlosui, kuris pernai perleido sostą savo sūnui Felipei.

Perėmęs sostą Felipe sakė ketinantis atkurti visuomenės pasitikėjimą monarchija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius