Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos karalius pavedė premjerui P.Sanchesui suformuoti naują vyriausybę

Ispanijos karalius Felipe VI ketvirtadienį pavedė premjero pareigas einančiam Pedro Sanchezui suformuoti naują vyriausybę, bet šis procesas bus sudėtingas ir apimantis derybas su daugeliu skirtingų partijų.
Pedro Sanchezas
Pedro Sanchezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

P.Sancheso socialistai laimėjo balandį vykusius rinkimus ir padidino savo deputatų skaičių, palyginus su ankstesnės sudėties parlamentu. Vis dėlto jie neužsitikrino daugumos ir turės prašyti kitų grupių palaikymo.

Nors galimiems derybų partneriams teks ieškoti kompromisų, daugelis tikisi, kad P.Sanchezas užsitikrins reikiamą paramą, kad galėtų pradėti antrąją kadenciją premjero poste.

Konservatyvi Liaudies partija, centro dešinioji „Ciudadanos“ ir kraštutinė dešinioji „Vox“ neužsitikrino pakankamai vietų parlamente, kad suformuotų daugumą ir jau apsisprendė dirbti opozicijoje.

P.Sanchezas: „Jokios įmanomos alternatyvos nėra. Arba valdo Socialistų partija, arba Socialistų partija.“

Po pokalbio su karaliumi P.Sanchezui buvo pavesta suformuoti naują vyriausybę, per spaudos konferenciją sakė Ispanijos parlamento pirmininkė Meritxell Batet.

Monarchas nuo trečiadienio karališkuosiuose rūmuose susitikinėjo su partijų atstovais, kaip yra įprasta po rinkimų.

„Šią atsakomybę garbingai priimu“, – per spaudos konferenciją sakė P.Sanchezas.

„Jokios įmanomos alternatyvos nėra. Arba valdo Socialistų partija, arba Socialistų partija“, – pridūrė jis.

Susiskaldžiusi opozicija

47 metų P.Sanchezo vadovaujami socialistai per balandžio 28-ąją vykusius rinkimus parlamente gavo 123 vietas iš 350.

„Jis gauna naudos iš fakto, kad opozicija labai susiskaldžiusi ir negali organizuoti jokios alternatyvios daugumos“, – sakė Karolio III universiteto politologijos ekspertas Pablo Simonas.

Vis dėlto derybos su kitomis partijomis nebus lengvos, nes į Ispanijos parlamentą šįkart pateko 17 politinių grupių.

Kraštutinė kairioji partija „Unidas Podemos“, turinti 42 vietas, jau parodė norą paremti P.Sanchezą per tradicinį parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo, rengiamą po kiekvienų visuotinių rinkimų.

Tačiau mainais ji norėtų dalyvauti koalicinėje vyriausybėje.

„Būtų protingiausia, jeigu Ispanijoje atsirastų pažangioji koalicinė vyriausybė... Tai garantuotų politinį stabilumą ateinantiems ketveriems metams“, – sakė „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias

Socialistams toks sprendinys atrodo neparankus – jie verčiau sudarytų mažumos vyriausybę, siekiančią kitų partijų palaikymo kiekvienu atveju, kai priimami įstatymai arba reformos.

Net ir su „Unidas Podemos“ palaikymu P.Sanchezui reikėtų kitų regioninių partijų pagalbos, kad užsitikrintų reikiamą daugumą.

Vis dėlto jis stengsis išvengti susisaistyti su katalonų ir baskų separatistų politikais, nes priešingu atveju veikiausiai būtų kaltinamas, kad sukėlė grėsmę Ispanijos vienybei.

Praėjus dviem savaitėms po savivaldos ir regionų valdžios rinkimų jau yra prasidėjusios vietos lygio derybos. Jos irgi gali lemti, kurios partijos palaikys socialistus arba nuo jų nusigręš.

Nėra nustatyta jokia data, iki kurios įstatymų leidėjai privalėtų išrinkti premjerą, bet tikėtina, kad tai įvyks liepos pradžioje, sakė vienas šaltinis parlamente.

Sudėtingas laikotarpis

Net jeigu P.Sanchezas užsitikrintų teisę vadovauti dar ketverius metus, jo sunkumai nesibaigtų.

Dešiniosios partijos pažadėjo būti itin aktyvia opozicija, be to, tebėra neišspręstas Katalonijos pastangų užsitikrinti nepriklausomybę klausimas.

Padėtį gali smarkiai apsunkinti svarbus 12 separatistų lyderių teismas, kaip prognozuojama, pasibaigsiantis birželio 12-ąją, ir vėliau šiais metais laukiamas nuosprendžio paskelbimas.

Atsakovams, teisiamiems už nesėkmingą mėginimą 2017 metų spalį atskirti Kataloniją nuo Ispanijos, gresia griežtos bausmės, dėl kurių į nacionalinį parlamentą patekę katalonų separatistais gali pereiti prie dar griežtesnės pozicijos.

„Atmosfera sudėtinga, nes teismas viską iškraipo“, – sakė P.Simonas.

Nuo pat šio opaus teismo proceso pradžios vasarį separatistai vis aiškiau demonstravo socialistams neketinantys sudėti ginklų.

Pirmiausiai jie privertė P.Sanchezą paskelbti pirmalaikius rinkimus, atsisakę balsuoti už premjero pasiūlytą 2019 metų biudžetą.

Be to, po rinkimų jie užkirto kelią paskirti vieną P.Sanchezui artimą politiką Senato pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius