-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos parlamentas išreiškė nepasitikėjimą M.Rajoy, premjeru taps P.Sanchezas

Ispanijos parlamentas balsavimu išreiškė nepasitikėjimą premjeru Mariano Rajoy. Tiesa, pats vyriausybės vadovas dar prieš balsavimą pripažino pralaimėjimą. Naujuoju šalies premjeru tapo aršus M.Rajoy priešininkas Pedro Sanchezas.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Rajoy taps pirmuoju Ispanijos premjeru, pralaimėjusiu balsavimą dėl nepasitikėjimo nuo šalies perėjimo prie demokratijos 1975 metais, mirus diktatoriui Francisco Franco.

Nuo to laiko yra įvykę trys tokie balsavimai, įskaitant pernai surengtą balsavimą prieš M Rajoy.

63 metų M.Rajoy penktadienį prieš parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo pripažino pralaimėjimą ir sakė, kad jam „buvo garbė“ tarnauti šaliai.

„Scanpix“/AP nuotr./Pedro Sanchezas
„Scanpix“/AP nuotr./Pedro Sanchezas

„Iniciatyva dėl nepasitikėjimo tikriausiai bus priimta, o tai reiškia, kad naujasis premjeras bus p. Pedro Sanchezas“, – parlamentui sakė premjeras, baigiantis permainingam jo laikui vyriausybės vadovo poste.

2011 metais atėjęs į valdžią jis drastiškai apribojo išlaidas, o 2015 ir 2016 metais vėl laimėjo rinkimus, nors ir prarado pirmosios kadencijos metu turėtą absoliučią daugumą.

M.Rajoy sugrąžino Ispaniją į augimo kelią po sunkios ekonominės krizės, nors nedarbas šalyje išliko itin didelis ir daug kas skundžiasi padidėjusia nelygybe.

Be to, jo darbą temdė virtinė korupcijos skandalų, įtraukusių buvusius PP narius.

Jie ir išprovokavo balsavimą dėl nepasitikėjimo, kurio socialistai paprašė praėjusią savaitę, kai teisme buvo atskleista didžiulė korupcijos schema ir paaiškėjo, kad buvusiems aukštiems PP pareigūnams 1999-2005 metais buvo mokami kyšiai mainais į pelningus valstybinius kontraktus.

Praėjusį ketvirtadienį Madride įsikūręs Nacionalinis Teismas, nagrinėjantis svarbias baudžiamąsias bylas, paskelbė skyręs įkalinimo bausmes 29 su PP susijusiems žmonėms ir nurodė partijai sugrąžinti 245 tūkst. eurų, gautų per minėtą schemą rinkimų finansavimui.

M Rajoy pernai tapo pirmuoju savo pareigas einančiu Ispanijos premjeru, davusiu parodymus teismo procese.

Nacionalinis Teismas savo nutartyje nurodė, kad M. Rajoy liudijimo patikimumu „reiktų abejoti“.

Per ketvirtadienio debatus M. Rajoy sakė, kad minima korupcijos byla „nesusijusi su vyriausybės nariais“ ir pakartojo PP argumentą, kad tik mažytė jos politikų grupelė susitepė kyšininkavimu.

„PP buvo korumpuotų žmonių, aš tai pripažįstu, bet PP nėra korumpuota partija“, – sakė jis ir apkaltino P.Sanchezą „oportunizmu tarnaujant asmeninėms ambicijoms“.

M.Rajoy taip pat išvardijo su socialistais susijusias ankstesnes kyšininkavimo bylas.

„Ar jūs Kolkatos Motina Teresė? Su kokiu moraliniu autoritetu kalbate?“ – klausė jis P.Sanchezo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius