Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispanijos premjeras ragina katalonus balsavimu nušalinti separatistus

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy sekmadienį paragino katalonus per pirmalaikius rinkimus, kuriuos jis sušaukė gruodžio 21 dieną, pašalinti separatistus iš regiono parlamento.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy / „Scanpix“/AP nuotr.

Savo konservatyvios Liaudies partijos nariams Barselonoje M.Rajoy sakė: „Mes norime didžiulio aktyvumo, kad būtų pradėtas naujas normalios padėties periodas“.

M.Rajoy Katalonijoje lankosi pirmą kartą po tiesioginio valdymo įvedimo, kuriuo siekė užkirsti kelią regiono atsiskyrimui, kai katalonų parlamentas spalio 27 dieną pritarė nepriklausomybės paskelbimui. M.Rajoy atleido regiono vyriausybę, paleido jo parlamentą ir sušaukė pirmalaikius rinkimus.

Ispanijos konstitucijoje parašyta, kad šalis yra nedaloma.

„Skubiai reikia grįžti prie normalios padėties jausmo Katalonijoje ir (reikia) padaryti tai kuo greičiau, kad sumažėtų socialinė ir ekonominė įtampa, – sakė M.Rajoy. – Separatistų grėsmė yra destruktyvi, liūdna ir skausminga. Separatizmas sukėlė nesaugumą ir netikrumą.“

Apklausos rodo, kad laukia atkaklios separatistų ir regiono pasilikimo Ispanijoje šalininkų varžybos. M.Rajoy partija regione atsilieka nuo kelių kitų partijų, įskaitant verslui palankias Piliečių partiją ir Socialistų partiją, kurios abi nepritaria atsiskyrimui.

M.Rajoy tolesnį Ispanijos ir, ypač, Katalonijos ekonomikos atsigavimą susiejo su nepriklausomybės šalininkų partijų nušalinimu nuo valdžios.

Premjeras taip pat paragino verslininkus nesitraukti iš Katalonijos, iš kurios savo būstines jau iškėlė daugiau kaip 2 tūkst. firmų, paveiktų neaiškios šio krašto ateities.

„Nestabilumas lėtina Katalonijos pajėgumus kurti darbo vietas, – sakė M.Rajoy. – Bet aš sakau, kad teisėtumo ir normalios padėties sugrąžinimas padės vėl suaktyvinti ekonomiką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius