-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 06 /2017 01 07

Išpuolį Floridoje įvykdęs E.Santiago – „šaulys vienišius“

Per ginkluotą išpuolį, įvykdytą penktadienį Fort Loderdeilo tarptautiniame oro uoste Floridos valstijoje, JAV, žuvo mažiausiai penki žmonės, dar aštuoni buvo išgabenti į ligoninę. Įtariamasis 26 metų šaulys sulaikytas išpuolio vietoje.
Įtariamasis šalys Estebanas Ruizas Santiago
Įtariamasis šalys Estebanas Ruizas Santiago / „Scanpix“/AP nuotr.

11.54 val. Apie lietuvius duomenų nėra

Užsienio reikalų ministerija neturi informacijos apie Floridos Fort Lauderdalo oro uoste penktadienį šaudymo metu nukentėjusius Lietuvos piliečius. Lietuvos Respublikos piliečiai dėl šio incidento į Lietuvos diplomatines atstovybes JAV nesikreipė. Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai dėl konsulinės pagalbos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 52362444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt

9.46 val. „Šaulys vienišius“

Lapkritį E.Santiago įžengė į FTB biurą Ankoridže ir „permainingai elgėsi“, todėl agentai susisiekė su vietos policija, o pareigūnai nuvežė jį į medicinos įstaigą psichinei būklei įvertinti, sakė G.Piro.

Kaip nurodo televizija „CBS News“, E.Santiago tvirtino, kad buvo verčiamas prisidėti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų ir kad Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) kontroliuoja jo protą bei verčia žiūrėti minėtos grupuotės vaizdo įrašus.

E.Santiago, anksčiau tarnavęs Puerto Riko ir Aliaskos nacionalinėje gvardijoje, dalyvavo misijoje Irake nuo 2010-ųjų balandžio iki 2011-ųjų vasario. Karinę tarnybą jis baigė praeitų metų rugpjūtį.

Televizija „ABC News“ pranešė, kad E.Santiago, ištarnavęs tik iki vyresniojo eilinio, buvo pašalintas iš ginkluotųjų pajėgų dėl nepatenkinamų pasiekimų.

Prieš kelerius metus E.Santiago taip pat buvo atsidūręs vieno tyrimo dėl vaikų pornografijos taikiklyje, bet tąsyk jokie kaltinimai nebuvo iškelti, paskelbė CBS.

Brauardo apygardos merė Barbara Sharief (Barbara Šarif) sakė CNN, kad užpuolikas buvo „šaulys vienišius, ir šiuo metu neturime įrodymų, kad jis veikė su kuo nors kitu“.

Praėjus kelioms valandoms po šaudynių, įvykusių prieš 13 val. vietos ( 20 val. Lietuvos) laiku daug keleivių tebebuvo įstrigę oro uoste, laukdami, kol padėtis bus paskelbta saugia.

„Dešimtys autobusų perveža žmones – manome, kad jų bus apie 10 000“, – sakė oro uosto direktorius Markas Gale'as.

Pasak jo, visas oro uosto darbas buvo sustabdytas, bet tikimasi jį atnaujinti iki šeštadienio 5 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku.

Keleivių panika

Dar apie 40 žmonių kreipėsi į gydymo įstaigas dėl įvairių traumų, pavyzdžiui, sutrenkimų parkritus ir raiščių patempimo, nurodė S.Israelis.

Vienos „Fox“ grupės regioninės televizijos parodytame telefonu nufilmuotame vaizdo įraše matomas ant žemės gulintis kruvinas žmogus ir klūpantys keli kiti.

JAV prezidentas Barackas Obama televizijai ABC sakė, kad „mūsų širdis sudaužyta dėl nukentėjusių šeimų“.

Floridos gubernatorius Rickas Scottas, nuskubėjęs į oro uostą išsiaiškinti padėties, sakė žurnalistams, kad atsakingi už šį išpuolį asmenys „bus patraukti atsakomybėn visu įstatymo griežtumu“.

R.Scottas sakė susisiekęs su išrinktuoju prezidentu Donaldu Trumpu. Šis sakė „stebintis baisią padėtį Floridoje“.

D.Trumpas savo „Twitter“ žinutėje parašė: „Mintys ir maldos už visus. Likit saugūs!“

Žudynės prasidėjo penktadienio popietę, 12.55 val. vietos (19.55 val. Lietuvos) laiku. Kaip rašo usatoday.com, išpuolis įvykdytas oro uosto antrojo terminalo bagažo atsiėmimo zonoje.

Po įvykio dalis oro uosto buvo evakuota. Kaip matoma vaizdo medžiagoje, išvesti į lauką žmonės būriavosi ant asfalto šalia oro uosto.

Įvykio vietoje atsidūrė ir buvęs Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Ari Fleischeris. Jis tvirtino, kad po šūvių oro uoste buvo kilusi panika.

Brovardo apygardos, kurioje yra Fort Loderdeilas, šerifas Scottas Israelis netrukus po įvykio savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad po šaudynių yra „daugybė nušautų žmonių“.

Šaulys yra sulaikytas ir veikė vienas, CNN teigė Brovardo apygardos vadovė Barbara Sharief.

„Šiuo metu neturime įrodymų, kad jis veikė su kuo nors“, – sakė B.Saharief, pažymėjusi, kad yra bandoma išsiaiškinti išpuolio motyvus.

Prabėgus pusantros valandos po išpuolio oro uosto teritorijoje vėl pastebėti paniškai bėgiojantys ir priedangos ieškantys žmonės. Teigta, kad pasigirdo naujų šūvių, o pareigūnai ieško dar vieno galimo šaulio.

Transporto saugumo administracija (TSA) savo „Twitter“ paskyroje net perspėjo apie „aktyvų šaulį“ ir paragino oro uoste esančius žmones slėptis.

15.20 val. vietos (22.20 val. Lietuvos) laiku naują panikos bangą nutraukė šerifas S.Israelis, kartu su oro uosto administracijos ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) atstovais surengęs spaudos konferenciją pačiame oro uoste.

S.Israelis paneigė, kad įvyko koks nors antras išpuolis. Pasak jo, nešaudė ir pareigūnai. Šerifas taip pat sakė, kad sulaikytą įtariamąjį apklausia FTB. Įtariamasis į teisėsaugos rankas pateko nesužeistas.

Floridos senatorius Billas Nelsonas įtariamąjį įvardijo kaip 26 metų Estebaną Santiago. Pasak senatoriaus įtariamasis turėjo kariškio identifikavimo dokumentus ir buvo apsirengęs marškinėlius su filmo „Žvaigždžių karai“ vaizdais.

E.Santiago yra gimęs Naujajame Džersyje, kurį laiką gyveno Aliaskoje, o dabar su savimi dar turėjo Floridos valstijoje išduotą vairuotojo pažymėjimą ir leidimą nešiotis ginklą, pranešė „Fox News“.

Liudininkų teigimu, įtariamasis atėjo į antrojo terminalo bagažo atsiėmimo zoną ir pradėjo šaudyti į žmones, nesirinkdamas aukų. Iš viso jis paleido 18 šūvių. Nusikaltėlis buvo sulaikytas tuo metu, kai jo ginklo apkaboje baigėsi šoviniai ir jis mėgino jį užtaisyti iš naujo.

FTB kol kas neskelbia jokių žinių nei apie sulaikytąjį, nei apie ginklą, kurį jis naudojo.

Visi skrydžiai Fort Loderdeilo oro uoste, kasdien aptarnaujančiame 73 tūkst. keleivių, laikinai atšaukti. Kiti Floridos valstijos oro uostai dirba įprastu režimu, sustiprinus jų apsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius